Sunday, December 22, 2013

Sabar la wahai Hifdzans....

Ermmmmm.... sedey nak bercerita... tp nak coretkan jugak kat sini... kalo ader sesiapa yg mengenali aku dan keluarga, aku x kisah korang baca tp tolong la jgn mengata or tambah lauk. Sekadar meluah dan memberi pengajaran tok u olls for maser depan...

Last nite balik kg. Actually memuler sumer ok. Main samer2 gurau senda... tp hati ku tersentap biler si atok nak solat tp terus menghalau si cucu....

Dengan alasan nak solat n x mo di ganggu... agak2 aper la yg di paham oley bebudak umo setahun... kalo adam mungkin dia paham tp the way he ask hifdzans go go tu mmg buat jiwa aku sentap...

For me... x boley ker cakap leklok... dengan nada mengajar memujuk dan mengarah... approach tu penting... x yah lerr nak herdik tinggi suara... coz at first u main dgn diorg kat situ. Then buat cenggini. Aku x la nak sentap x tentu pasal tp cuber la berubah... islam tu indah... dalami la islam kalo yew pun u alim ulamak. Islam ni penuh dengan kelembutan... why not u ajak diorg berjemaah dr menghalau... kompom hifdzans happy sbb aku da train diorg solat sekali time aku solat...

Budak opkos la diorg byk main. Diorg x tau pk nak kusyuk. Jnj kalo da d ajar dr awal kompom diorg suker... diorg akan faham aper tu sejadah aper tu solat...

Teringat kisah nabi d mana cucu2 baginda penah kaco baginda solat. Kalo x silap siap naik kat tengkuk baginda. Tp baginda tetap sabaw....

Entah la dunia akhir zaman nie... mcm2 hal jew pung... kalo ikut hati nak balas balik. Tp pk org tua diam jer la... nak wat camner kan da mmg peel dia cenggitue. Nak ckp lebey kang kater derhaka...

K la.. malas nak sambung da... terluah sikit da lega da la jugak...
Sian my hifdzans... :-(

Saturday, December 7, 2013

Buyuk nyew muker anak ibu nie......

Bucuk mcm manja..... itu la anak ibu yg ke2 ni haaaa... manja sangat walaupun hati nyew penuh dengan ketegasan... biaser la anak no 2 la katerkan... ibu xnak ckp anas garang sbb kater2 seorang ibu kan suatu doa... huhu... so better ibu ckp anas ni tegas org nyew dan baik hati... ngeeee....:-)

Ermmmm....
Anas pun da muler meragam sangat lately nie... mungkin dia tau yg masa tok dia bermanja da x lama lg... adik gugurl akan kuar xlama lg... mungkin kalo dia bijak berkater mungkin itu la yg hendak dia katerkan...

Ibu plak bertambah bz dengan kerja... sedey pun ader... sbb biler ibu penat d opis ibu nak rehat kat umah. Tp mana mungkin ibu dpt tok berehat melainkan waktu tido... so selagi belom tdo ibu cuber bermain berpolok bergurau dengan hifdzans... sbb ni jew masa yg ader tok bonding time..

Ayah...?
Ermmmm lg la x dpt d komen... bertambah bz plak hjg tahhn nie sehingga berminggu2 ibu dan hifdzans di tinggalkan.. tp apakan daya ayah pny tanggungjawab dlm kerjaya... sabaw la wahai anak... wahai hati... huhu!

Today sabtu... nak bawak hifdzans jalan x larat. So td singgah kedai buku pustaka beli buku tok adam. So dia ader benda nak buat ptg nie. Esok la baru kuar... sian kat diorg. Diorg nak p jenjalan... even ayah xde ibu harus la spend time dgn diorg... diorg pun nak jugak kuar dr daily rutin kan...

Ok la.. tu jew ibu nak update... hope kerajinan ibu akan terus bertambah tok berdiari di sini...

Happy weekend alls...

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers