Friday, December 28, 2012

Mood terganggu oley mamat sepah...

Ok mood sgt geram tau td kat opis... mmg aku nak terus maki jer mamat tue tp aku cuber control amarah ku n cuber kawal emosi...

Bukan sbb aku nak tunjuk baik tp aku dalam menuju ke arah menjadi seorg yg lebey bersabar...

Tp da terlepas la jugak sikit td.. geram wey! Budak dasar x tau malu... bukan la nak menidakkan kuasa n takdir Allah tu tp kalo da muker dinding tue mmg muker dinding la kan..

Ermmm... lately ni mood mmg kurang best sikit kalo nak p keja.. sbb macam raser terganggu sgt2.. member best da tp bebanan kerja kdg2 raser macam nak pecah otak.. bukan keja susah.. keja yg remeh temeh tp semak otak...

Since after confinement ri tu, aku join hus mek sha makan kol 12 instead kol 1.. so far aku da muler serasi n mudah aku raser...

Pusingan perjalanan aku kat opis pun raser da teratur...

Kol 8.30am : punch in..
Then bukak pc cek email then terus sarapan...

Kol 9.00am: baru masuk opis balik terkedek2 plan nak wat apee dat day...

Kol 10.30am: masuk surau pam susu... sambil2 layan fb sepanjang ngepam... kalo mood ader baik jer sambil ngaji sambil ngepam..

Kol 12.00am: kuar p makan.. dung dang dung dang..

Kol 1.30pm: semayang zohor...

Kol 3.45pm: pam susu for second session..

Kol 5.00pm: da siap sedia nak turun mau pulang...

Skrg mcm tu la kitaran hidup aku kat opis... byk faedah nyer kuar lunch kol 12.00noon nie...

At least xder la nmpk sgt aku ngulat nyer... sbb asik bgn duduk dr tempat keja payah gak... da la mater2 tukang report terlalu byk kat opis tue...

Biaser la kan keja ngn cha ya nun alip ni... kalo kaum kerabat dia tu mmg dia la yg paling bgs buat keja. Diorg pndang malays ni sebelah mater jer.. yg malays plak berlagak x sedar diri nak ngampu2 ..diorg... ermmm bosan la hidup nie...:-(

Actually nak p keja pun x syok sgt.. g keja as tanggungjawab  to my hubby n my mom.. hubby x bg aku dok umah lg sbb katernyer takut jd paper... berserah jer...

Hahaha... tp biler da balik umah mood terus tukar biler ngadap my hifdzans... see comel tak anak2 ibu... comel kan comel kan...:-)

Syukur sgt dgn anugerah Allah nie... sejuk hati biler ngadap diorg even abg adam ni manja terlebey... so pendek kater mcm maner serabut nyer aku kat opis tp biler smpi umah tgk anak2 hilang sumer serabut...

#tp esok pg muler ler serabut blk biler pk nak p keja semula... hua hua hua...

Tuesday, December 25, 2012

Cepet....♥

Oooo sungguh bahagia biler dpt balik kg... wlw pun hny sekadar 4 hari dpt meluangkan masa bersama mak, tp aku ttp puas... hope esok2 anak2 ibu pun suker balik jumper ibu..

Penah dulu ustazah ustaz ibu pesan...

Dtg ziarah mak pahala
Tatap wajah mak pahala
Wat mak epy pun pahala

Pendek kater kalo kiter nyenangkan mak kiter, insyaAllah berkat hidup...

Actually, ibu x la 'beruang' blk kali ni.. sbb ibu nyer gaji kena potong lg last month... unpaid leave nyer pasal... bulan ni pun 3 hari NPL... pasrah jer la..

Tp opah faham kot kedudukan kewangan ibu.. den opah la yg byk berbelanja tiap kali kereta hendak bergerak...

Abg adam and anas gak x lepas dr menghabeskan duit opah.. hohoho... baju opah beli.. menan lg... mkn kat kedai lg.. kah kah kah... nak wat camner duit ibu mmg xder.... duit yg ayah tglkan ibu nak belanja sampai gaji nnt.. waaaaa:-)

Abut yg pasti kami bahagia.. opah gak eppy n kemana saja opah nak g ibu bwk... makan skrg da kena order 3 pnggan k. Adam da makan sepinggan so kos bertambah lg..

Biler da balik umah sendiri muler la homesick.. yups ibu rindu opah... tp rindu yg x dpt d luahkan... pendam sj la.. sekadar doa yg dpt ibu titipkan tok opah.. hope opah selamat kat sana sensorang.. hati ibu risau sgt opah tgl sorg. Tp apakan daya yg mmpu ibu buat... opah xmo ikut ibu.... opah nak habeskan nafas nyer kat umah peninggalan arwah abah...

Paksa la mcm maner pun.. bg la alasan yg berbelit2 pun... opah ttp dgn keputusan yg dia buat... opah ttp nak terus tinggal kat umah tapab sendirian...

Ya allah.. lindungi la opah... selamatkan la opah... jauhkan la opah dr segala maha bahaya.. sejahtera kan la opah... berila kesihatan yg sempurna tok opah...

N now... mater ku sudah bergenang... rindu kan opah... :-(

Maafkan ya mak sbb xdpt teman mak lelama... "diriku milik suami ku..."

Wednesday, December 19, 2012

Outstation Lagi..

Ooooo ok both hifdzan kena tinggal lg... sbb ayah kuar mencari sesuap nasi...
# ayat x boley blahh!!

Pg td before ayah g work, sempat snap few pixca for kenangan si ayah.. not for both hifdzan coz aper yg diorg tau ttg rindu kan... tambahan anas... wakakkaaka..

For adam mgkin ader terkesan la kot.. sbb adam since ader anas ni dia mmg lebwy rapat ngn si ayah... biler ayah xder muler ler hidup dia x keruan... td p bwk jalan2 kat kedai baby.. sekali kena pau plak ngn seliper thomas..

Melayang lg rm~~~~~~

Bukan berkirer ngn anak... tp berkirer kirer.. bukan kedekut tp xder budget nak bermewah mewah...

Naseb si ayah x sanggup nak marah.. hahaha.. bukan nyew dia x marah tp x sggp nak marah sbb dia jauh n dia faham benda2 tu sumer tok happy kan anak...

♡alasan♡

Dats y malam nie mcm agak bosan sikit.. aku plak penat kat oois sbb pack sgt otak nie.. ok nnt aku story pasal aper jd kat meeting td.. tp serius aku penay otak n aku stress... rela dlm keterpaksaan...

Tu sbb abg adam yg melayan n mengerjakan anas... hahahaha... sbb aku xder mood so aku kurang bersembang ngn anas.. syukur abg adam replace me to sembang2 ngn anas...:-)

Ok la, mater aku da kuyu... i need a rest..

Nunite sumer♥

Tautan kaseh

Itu la kaseh seorg ibu kepada si anak... yer.. kaseh ibu ini terlalu dalam utk si anak... sehingga kan si ibu sanggup menggadai nyawa demi anakanda tercinta....

Pg td, terbaca status seorg teman di fb... berpantang tnp anak yg di kandung... oooo tidak... tidak sanggup aku lalui saat itu... ooo sungguh perit...

X di nafikan... mmg terlalu byk dugaan n cabaran dalam menjalani hidup sebagai seorg ibu... berpantang dgn dugaan niple crack.. tp biler pk balik biar lalui sumer kesusahan tu dr beroantang tnp baby yg d kandung...

Penat kot bawak perot semilan bulan... nak nyew kalo bdn besor mcm aku... jalan jauh sikit mengah... naik tangga mengah... pendek kater sentiaser mengah la kalo bergerak.. tetiber baby xder kompom aku meroyan...

Hoho... mg Allah x duga aku dengan dugaan yg maha hebat itu... dats y biler skrg ni aku lebey bersyukur dgn rezeki n nikmat yg Allah kurniakan...

Yups aku mommy yg berkerjaya walaupun aku bukan bekerja dlm bidang yg aku suker... jiwe aku jumper org jiwer niager... marketing line d hati ku.... tp biler pindah randah ni n pny anak aku sggp korbankan citer2 tok kerjaya aku...

Tp jauh d lubuk hati aku nak wat business kecil kecilan... insyaAllah after anas setahun... aku akan start balik... rindu nak bermewah dgn hasil jualan...

Harapkan gaji aku x pny wang lebihan langsung... duit aku mmg ader komitmen yg wajib aku langsaikan... saving, my lovely mom, baby sitter.. N belanja harian adam dan jg aku.. myk keta lg... sudahnyer habis bulan mmg habes gaji.. huhu.. nama pun makan gaji kan... ♥

#mengharap ader bonus dan jg kenaikan gaji... da 3 tahun xder increment... ;-( oo sgt sedey....

Monday, December 17, 2012

♥ kaseh abg hingga ke syurga ♥

Ohhh sungguh hati ku tersentuh acapkali lihat gambar ini... mana kan tidak, kaseh si abg pada abg mmg x ader batasan nyer...

Alhamdulillah abg adam sgt sayangkan anas... mmg boley aku kater kan abg adan mampu nak protect su adeq..

Sejuk hati aku andai kater abg adam mampu menjadi abg yg tau jg adeq2.. zaman skrg ni mcm2 kan boley jd.. hope sgt abg adam mampu jd role model yg yerbaik buat adeq2...

♥ abg adam syg anas
♥ abd adam x bg org amik anas
♥ abg adam akan jerit kalo org lain dokong anas
♥ abg adam akan marah kalo org lain sentuh anas...
♥ abg adam akan cium anas setiap saat kalo aku alpa...
♥ abg adam akan polok2 anas acapkali berkesempatan..
♥ abg adam akan cuber dokong anas if aku x prasan...
♥ abg adam suku cium anas lelama sehingga kan anas rimas..
♥ abg adam tiap kali terjg dr tido x kire siang or mlm dia akan cr anas dulu tgen dia cium then dia boley tdo blk......

Itulah abg adam... kalo la aku bg green light tok dia dokong anas, kompkm dia akan usung anas ke mana sajer dia gie... kussss semangat....

"Aku kan abang"

Kalo la abg adam faham kater2 tue komom dia akan guner.. :')

K la... hope abg adam akan selama nyer tempat anas n adeq2 berlindung... biler abg dpr protect adeq insyaAllah la ka  adeq2 selamat... huhu...

Nunite sumer!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, December 14, 2012

♥ tenang biler lihat anas senyum..♥

alhamdulillah....

walaupun sedang berdepan ngn kerenah manja abg adam, tp biler lihat anas senyum n nyengeh lega n tenang hati....

rekahan bibir abg adam da makin kurang.. da boley d katerkan da muler beransur sembuh.. syukur dengan nikmat mu ya Allah...

Mak selalu pesan, Allah beri ujian tok hamba nyer bertambah mantap... Allah nak hamba dia yg berdepan dengan masalah tu akan makin dekat dengan Dia...

hope aku pun sama... wlw pun kdg2 jd liat nak bgn semayang subuh... manakan tidak... da 3 mlm aku tdo x lena... asik terbangun pk nak sapu myk kat mulut adam... nak layan kerenah manja dia lg.. almaklumla budak kalo da demam n kurang sihat kompom nak perhatian...

syukur anas mmg budak yg baik.. sikit pun x nambah beban...sentiaser senyum... tu sbb biler teraser tertekan aku akan ngadap muker anas.. bergurau dengan dia... tenang n damai semula...

budak sesuci anas ni kan mana ader dosa... dats y raser setenang  tenang nyew biler nengok dia...hope sampai ke besar la anas ni mudah untuk d jaga...

kompom mak2 kat luar sana suker tgk anak2 hepy kan.. aku even adam ngah x sihat ni aku gagah kan jugak bawak dia p playground... biar dia main byk n kuar peloh hope dia akan cepat sembuh...

mana en somi? ooo x perlu d tny lagi... beliau mmg org yg sgt bz.. so beliau sentiaser xdr kat cc aku acapkali aku berdepan ngn situasi genting cenggini... n dat time bertambah la rase down biler pk kena hadap all dis thing sendirian..

tp anas ttp buat hati aku tenang....

Tuesday, December 11, 2012

《 rekahan berdarah 》petua sejukkan badan..

sedey melihat bibir anakanda adam... sedey lg biler melihat dia merengek tnd x selesa... tp apakan daya... aku x mampu nak ambil alih kesakitan yg dia sedang alami...

syukur aku pny family dan jg teman tok bertny n bertukar pendapat... ader yg kater camnie n ader yg katet camtu...so aku try sumer demi adam... n Alhamdulillah, sumer dia suker minum... bak kater doctor yg rawat adam tu x kesah air aper yg masuk as long as AIR....

kat sini aku nak share sikit some petua yg korang boley guna if korang face benda yg sama... so let say korang panas badan korang ley try if mahu...

# air kotak teh kundur or teh bunga... senang nak dpt kat maner2 kedai ader...

# tp lg best kalo korang p kedai ubat china, beli teh bunga yg ori... blk rendam ngn air panas... sukatan: satu sudu teh besar for satu cawan...

# halwa kundur.... aku nak senang terus rendam ngn teh bunga td... so two in one..

# air cap badak gak turut membantu..

# air hundred plus or saudara mara nyer.

# air kelapa muda yg asli jgn campur guler tau

# air madu.. campur satu sudu madu dgn air masak... sedap...

# last but not least... air zamzam... ini usaha n tawakal aku sebelom adam tdo... aku bg dia minum byk maner yg dia nak...asalkan dia nak minum...

ok tue jer yg sempat aku ingat aper yg member2 pesan... aper yg family pesan... sumer ni aku buat... tp yg maner lebey mujarab Allah jer la yg tahu... sbb as mummy.... aku akan buat aper jer asalkan adam sihat...

Hope besok ader sinar ceria or kabar gembira tok aku... sbb td sblm tdo aku tgk bibir bawah adam dah muler kurang n da x berdarah... aku ajar adam camner nak sentiaser basahkan bibir... n adam nurut ajaran aku... gud boy my hero...

ok la, aku da mcm juon da ni sbb nahan ngantok... semalaman semalam aku x tdo... n mlm ni plak baru aku nak lena adam request nak makan nasi... then bgn la ku masak nasi n as usual goreng telor...

siler jgn gelak k... n now aku mahu TIDORRRR!!!

♥ yg baju hijau tu gambar latest adam... hope esok getting better... insyaAllah....

Sunday, December 9, 2012

bersabar la wahai hati....

sungguh menguji kesabaran biler nak melayan anak yg sangat memerlukan perhatian yg penuh...

memandangkan abg adam x sihat so aku pun mengkontrol diri supaya kurang marahkan adam... bukan aper, anak manja aku yg sorang ni kalo kena marah kompom xnak makan xnak minum...

walaupun ader perilaku yg betoi2 nguji kesabaran aku... tp aku ttp sabar... huuuussss semangat...

demi nak bg adam stabilkan air dalam bdn dia, aku biarkan doa mandi sekerap yg dia mintak... aku layan kan... walaupun basah dapur adam kerja kan, aku ttp sabar... aku mop semula...

biler bg makan ubat, nak d bawak main2 plak... so main la suap2 air n ubat.. aku main konon2 ubat tu terbang.. nak make sure dia mnm byk, layan kan jugak la minum pakai shrink... alhamdulillah, ngn cara ni byk gak la air yg adam minum.... kalo nk harapkan dia mnm sendiri kompom x luak air yg dlm botol tue...

mlm nie, aku nmpk rekahan tu ader mcm berkurangan, tp merah nyala ttp maintain... ubat da aku bg mkn, nasi pun da walaupun sikit... yg pasti air ttp aku berusaha mcm2 cara nak bg dia mnm... hope esok, adam akan kembali sihat... sedey sgt biler anak x sihat nie...

pg td biler lihat rekahan bibir abg adam, naluri keibuan ku sungguh tersentuh... baik anas or adam, kalo boley mmg aku xnak mereka tanggung aper jenis sakit.. biar la aku ug tanggung sekiranyer boley d tukar ganti...

nak nyer pg td biler aku nmpk ader lelehan darah kat bibir adam... lg la nitik air mater aku...

yer... aku mampu berdikari! aku mampu jd kuat biler anak2 berdepan masalah kesihatan cenggini... tp aku ttp insan yg sensitip yg mudah nitis kan air mater... aku ttp perlukan sokongan walaupun aku tabah demi anak2...

sungguh mengharap kekasih hati ader d sebelah walaupun tahu dia ttp akan pilih utk ttp beroutstation..:-( sbb katernyew dia tiader pilihan....

hero ku dehidrate:-(

salam hujung minggu... ok hati dan perasaan aku d duger lg.. meronta kegelisahan melihat si anak x nak amakn n xnak minum...

terus tpon kekanda2 mintak pendapat.. si kakak2 terus mengarahkan g spital secepat yg mungkin...takut kena tarik or paper yg lebey teruk lg...

sampai spital n terus register.. anas aku da tinggal kan kat umah pengasoh.. mintak ehsan sejap.. tggu giliran jumper doc.. doc cek sana cek sini amik darah... ok air dlm bdn da kurang.. doc soh admit... terus air mater aku jatuh... tp sempat rayu... boley tak kalo tak admit...

aper plak naseb anas kalo adam admit? anas fully bf. macam maner nak pam susu kalo nenen keras... ligat sumer nyer bermain kat korak fikiran...

biler cek wad,wad kanak2 full.. doc kater mmg tgh musim... so doc bg pilihan dengan syarat pantau anak dlm tempoh 24 jam...aku terus setuju jer aper yg doc ckp...terus tenang semuler hati.

doc pesan bg minum air byk, mkn mesti ader walaupun sikit...aku mengangguk tnd patuh n faham...

ntah la... kdg2 biler berdepan dengan situasi genting, aku sring di uji bersendirian... en husband bz org nyer... karjaya n family dia lebey utama dr isteri dan anak2.... mg Allah terus beri aku kekuatan tok menjaga zuriat yg telah d amanahkan ini...

ya Allah... kdg2 aku raser mcm nak tersungkur terduduk biler berdepan dengan situasi yg genting.. tambahan biler melibatkan si anak.. raser down giler... mengharap sokongan n pahaman dr insan tersayang... tp tiap kali itu gak aku sering d persalah kan..

sepahit hempedu aku nelan... dan kali ini aku x mahu lg bersuara... biarlah keadaan kembali normal dgn sendiri... kalo aku terus d persalahkan gak aku terima.. sbb no point utk aku bersuara... hope Adam akan cepat sembuh.. anas lak sihat sepanjang hayat...

#kdg2 raser mcm nak lari jauh2 dr berdepan insan2 yg sering menyalahkan... insan2 yg angkuh yg ego..:-(

Thursday, December 6, 2012

anas da tiga bulan...

alhamdulilah....

dengan rejeki Allah..
semalam bawak anas p checkup 3 bulan... waaa terbangga sekejap dengan anak ibu nie... mmg sungguh membanggakan...

semalam ibu and anas d temani ayah... buat pertama kali nye ayah teman kami... agak excited biler ader ayah...

perkembangan anas smpi sekarang, anas da pandai nerap. secepat abg adam gak.. cumer beza nyer anas ni ibu notice lebey penyaborr...

belom lg ibu dengor anas nanes kalo x lepas... anas pny tekni n skill yg tersendiri yg mana ibu tersangat la kagum melihat nyew...

hope sampai besor la anas akan jd penyaborr... senag ibu nak manage dua hero ibu...

tambahan next week ayah outstation till end of the month.. so ibu harap ibu mampu la manage hero2 kesayangan ibu nie....

k luper nak bgtau.. berat anas da 7.3kg da... alhamdulillah berkat susu ibu kot...
jgn demam2 yer sayang... :p♥

Saturday, December 1, 2012

♥ singgah lalu dr org tawau....;-)♥

alhamdulillah... sampai jugak akhir nyer cik atan ke umah aku.... walaupun sekejap tp kunjungan ini sungguh bermakna....

thanks cik atan sbb dtg lawat anas... bawak ole2 tok adam....

ole2? next entry aku story k!

tp malang nyew en hubby x sempat jumper sbb dia outstation.. so cik atan juz dpt jumper anas jew... huhu!

kunjungan nie sgt bermakna sbb cik atan mewakili mak ngah... sian mak ngah x dpt balik.. xper la.. insyaAllah next time ader rejeki kiter jumper ea... setahun lebey da x jumper cik atan... n my sis almost 2 yrs tak jumper...

so snap gambo jer la... syukur alhamdulillah walaupun jauh kami ttp sentiaser berhubung... muker buku ader.... sekaiep ader...mms ader... huhu... pendek kater xder halangan tok bersua taip.... hahahahaha... pening? ader aku kesah... wakakakaka...

saper cik atan nie? ni la abg ipar aku yg plg sporting... yg satu kepala like my family... dia nie kapitan angsoka tau... bukan calang2 org...

part plg best, adam yg x tau saper cik atan nie pny la rapat ngn cik atan mcm da kenal setahun... al maklum la.... adam nie cepat mesra n tertarik ngn org yg berlemah lembut dgn dia.. so saper2 yg garang tu, yg suker tinggi sore ngn dia tu, sory la adam nak rapat... tp ngn cik atan ni boley plak diorg tido skali... mgkin adam pun rindu ayah dia kot sbb da seminggu x jumpa...

ok la... wlw pun jumper sekejap jer.. tp puas.. sbb my mummy pun ader... then, diorg terus ke pahang... meneruskan perjalanan berholiday.... berduaan jew ok! menantu kesayangan wif mertua kesayangan.... ngeeee~~~~`♥

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers