Monday, May 28, 2012

✗ Terniat Nak Nunjuk2....



Korang teruja ker tengok? Hahaha!
Aku lg la teruja...
Tp ikhlas dr lubuk hati aku x terniat nk nunjuk... Cukup la sekadar mlepas kan gian sbb maser adam dulu aku x dpt sumer nie...
Bukan x mampu, tp lebey d sekat...
Syukur alhamdulillah, kali ni aku dpt wat preparation tnp ader sebarang halangan...
Td MIL, SIL n FIL singgah umah... Kebetolan kain yg semalam aku jemur x angkat lagi... Da la sumer baju tok baby... Then teruja la mereka2 melihat nyew... Serba salah gak aku d wat nyer... Sbb aku takut mereka anggap aku nak nunjuk. Takut mereka anggap, naper x beli lebey sbb da tau SIL pun nak meletop gak...
Namun, bukan aku xmau hebah kan or beli lebey, tp aku lebey pada kang aku beli kater berlagak... Aku xnak la d anggap bukan2... Lg pun aku bukan nyer kaya nak d bandingkan ngn SIL, dia org gomen... Aku ni aper la sgt. Keja swasta n gaji aku separoh dr SIL. Itu hakikat kehidupan aku... Wlw pun aku sering d bahan, tp aku syukur aku pny rezeki dgn penat lelah aku sendiri.
Alhamdulillah hubby sgt memahami aku for dis time. Dia x marah2 aku biler aku tunjuk aku spend for itu n ini... Tambahan biler dgr MIL wat preparation for baby SIL. N nothing for our baby. Aku x marah, cumer sedikit terkilan jew :-( Tp aku sendiri x kisah sgt sbb masa adam dulu pun, cucu sulong nothing special preparation for adam. Yer la aku ni bukan calon menantu pilihan. Sekadar menerima aku adlh isteri pada anak lelaki mereka...
Time adam dulu lg la, hubby sendiri akui sedikit berkecil hati... Bukan aper, dia ingatkan adelah sedikit preparation yg family dia buat sehingga kan hubby byk sekat acapkali aku nak membeli... Dgn alasan ✗ yah beli, MIL akan siap kan sumer... Tp biler tiber hari yg d nanti sumer nyer xda. Syukur byk brg2 ader gak la kakak2 aku bg. So adam byk pakai brg recycle. Ralat gak aku. Kekurangan bukan sbb x mampu dr segi wang tp keadaan x mengizinkan... Sama gak macam preparation tok baby, bukan aku nak megah or nunjuk2 aku beli itu aku beli ini. Tp cukup la sekadar baby tau yg aku sgt teruja nunggu kelahiran dia. For me he deserve tok sumer yg aku buat ni...
Harap2 nanti biler baby da besar, terbaca diary aku ni dia akan lebey menghargai susah payah n lelah aku n hubby korban kan tok baby n abg adam...
Then, biler da nengok SIL n MIL teruja dengan brg2 baby, aku pun kasi la link2 kat maner aku menghabeskan duit. X sampai hati tgk muker SIL n MIL td. SIL siap soh aku order kan tok dia lg... Aku pun dgn rela hati mengiya kan, then aku soh la dia pilih mana yg dia nak... InsyaAllah, kalo da dpt aper yg SIL nak, nnt aku tolong order kan...
Hubby da kuar main badminton plus nunggu tuan pengarah jabatan laut sampai.. Penat drive sepanjang hari x habes lagi da kena duty lg.. :-)
"Feeling stupid today..someone used me for their own purpose.."
>>> Sj nak quote kan my hubby feeling today.... Kalo nak tau sbb cari punca nyew kat entry sebelom nie ea...
Pesanan penaja buat hubby : biar la org susah n sakit kan hati kiter today, insyaAllah esok lusa sinar keemasan tok kiter bakal menjelma....
Ayg tau abg da baca aper yg ayg tulis... Juz to say dat i really love you!

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, May 27, 2012

Baju Raya Abg Adam!!

Sejuk perut ibu sayang...

Sungguh comel kamu ini... Hehehe! Anak sendiri opkos la sumer ibu kater anak dia yg paling comey kan... Even ader budak lain pun, kat mater setiap ibu, anak dia la yg paling comel!!

Ok, berbalik pada gambo anak comey ni, ni la baju raya adam.. Heheehhehe!!! Cun ✗? Td pas ayah balik dr kerja, terus p serbu GENE MARTINO...

Rembat baju ayah sepasang n bj adam sepasang... Actually ader gak bj tok aku kain n warna yg sama. Tp aku x berani beli. Kang beli awai sgt kang ✗ muat pakai plak... So, aku decide ader rejeki hujung next month baru nak beli...

Bukan aper kalo buat nyer peyut aku naik mendadak ✗ ker rugi... So better tunggu next month... Mmg la x book, tp kalo ader rejeki ✗ kemana...

Abg adam ni pun kemain sonok nyer dia pakai bj melayu... Suker aku... Mcm anak org alim2 jew... Hua hua hua... Mana tau kot2 jd tahfiz ke esok2 kan... Hehehe... :-)

Memandang kan today, aku da melangkah ker minggu ker 28, so aku harap sgt by end of dis month segala aper yg perlu dpt d siap kan... Bukan aper, bukan nak kalut sgt tp kalo boley time poser nnt aku dpt byk rehat n cukup poser...

Buat nyer hubby bz cam tahun lepas mmg melangut ler adam nak beraya... So far alhamdulillah, aper yg aku rancang sumer nyer berjalan ngn lancar... Syukur gak hubby bg support... Kalo x saper nak jd banker aku kan...

Ok la tok malam nie... Aku da ngntok sgt nie... Nak kejer esok...

Z̶̲̥̅̊Z̲̣̣̣̥Z̲̣z̲̣̥źżžz̲̣̥Z̲̣̣̣̥z̲̣̥żž
=-? 
∏(=|/= /\__,
┏V̅‾‾‾‾‾‾‾‾V̅┓
=-? (=| =-? ♡ŚLεεp ωεll♡ =-? (=| =-? ahhhh....
ğ☺☺ϑ ήΐğŁђ.............

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Abg Adam Punya Dulu

Hehehe...

Td sempat bongkar box lama adam... Nak cari barang2 adam dulu...
Mana tau boley pakai tok baby plak kan... Ni la hasil nyer... Dpt gak byk koleksi adam n afiq nyer stokin, mitten, botties, bib... Boley la tok pakai harian kat umah pengasoh nnt...

Yg baru pakai kat umah... :-)

Alhamdulillah, da byk yg settle..

N part paling best, hubby xjd g KL esok... Baru la ku tau, niat sampingan nyew nak amik SIL. Not really wat keja... B'coz my biras ader urusan penting yg x dpt d elakkan. So he cann't send SIL balik umah FIL... Actually SIL baru 34 weeks. Dont know y she want balik awal before dliver...

Then, isnin hubby amik cuti n go along with FIL to pick her up... Ermmm as la usual kan.. Da itu decision FIL. Mana mungkin hubby kata NO kan...

Ader kemungkinan ker first baby dliver awal? Mungkin gak kan. Lain org lain caranyew... Aku lu maser adam, alhamdulillah sakit time hubby adew kat umah. Aku lu lewat 10 hari... :P Maybe FIL riso anak gugurl sorang kan... For me, aku prefer dekat ngn hubby even aku tau hubby akan kerap kuar. Andai d takdirkan hubby xda time aku sakit, berserah jew la...

Nak wat camner kan... Qada n qadar Allah... Mcm maner baik pun kiter rancang kalo Allah da kater A tetap A la kan yg berlaku...

Hope Allah permudahkan sgl urusan ku dan hubby. Biar aper pun takdir Allah, aku harap aku dpt harungi dgn sabar n penuh takwa... Ya Allah, ko redha la aku dan anak yg aku kandungkan ini... Rahmati la kami YA ALLAH!!!

Ok la, da lewat mlm nie, aku pun da cleepy... Samat malam sumer! Hv a sweet dream k..


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, May 25, 2012

Update: Persiapan Baby "MAH"


as ususal lepas semalam membeli sikit2 lagi.... today aku nak mengupdate sikit for my own reminder... jgn kutuk tau... tak baik...=)

* Untuk Ibu ke hospital *
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah + GL (abg jgn luper wat ea)
2 Kad Pengenalan (remind myself)
3 Telefon Bimbit + charger + IPAD :p  (remind myself) 
4 Baju/Blouses (3 helai) (pakai mana yg ader)
5 Stokin (2 pairs) 
6 Kain Batik (3 helai) (pakai mana yg ader) 
7 Baju/Seluar Dalam (5helai) (pakai mana yg ader) 
8 Tudung (2 helai)  (pakai mana yg ader) 
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Body Wash, Shampoo)  (pakai mana yg ader) 
10 Majalah/Buku (sementara kebohsanan)   (pakai mana yg ader) 
11 Tuala Mandi ( 1 helai)  (pakai mana yg ader) 
12 Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) - done/already bought
13 Tuala Muka (1helai)  (pakai mana yg ader) 
14 Selipar (1pasang) (pakai mana yg ader) 
15 Kamera   (remind myself)
16 Air/Minyak Selusuh ---->>> nnt abg try usahakan ea.. 
17 Minyak Angin  ---->>> nnt abg try usahakan ea..
18 Air Zam Zam   ---->>> nnt abg try usahakan ea..
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)  (remind myself)
20 Termos Air Panas  (remind myself)
21 Bag Plastik tok bj kotor jer (pakai mana yg ader) 
22 Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)   (pakai mana yg ader) 
23 Sikat - done/already bought 
24 Breast Pad (4 pair)   - done/already bought 
25 Nursing Bra (4 helai) - done/already bought 

* Untuk Bayi di hospital*
 
1 Baby Diapers (6 keping)  - done/already bought 
2 Baju Bayi (4 helai)  - done/already bought  
3 Minyak Telon (1 Botol) --->> need to buy new 
4 Baby Wipes/Wet Tissue ( 1 Travel Pack)   - done/already bought 
5 Tuala Mandi Bayi(1 helai)  --->> need to buy new 
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi (4 pairs)   - done/already bought   
7 Peralatan Mandi (1 Travel Pack)   - done/already bought 
8 Selimut/Bedung (2 helai)   - done/already bought   
9 Barut (4 helai)   - done/already bought   
10 Topi (1 helai)   - done/already bought   

Berpantang (Untuk Ibu) 
1 Jamu/Set Lepas Bersalin    --->> need to buy new, but da order... tunggu gaji nak bayar... kali ni pilihan hati adalah shaklee :p
2 Stokin   --->> need to buy new 
3 Baju Sejuk    (pakai mana yg ader)  
4 Tungku   --->> need to buy new 
5 Selimut    (pakai mana yg ader)  
6 Selipar   (pakai mana yg ader)  
7 Buku/Majalah   (pakai mana yg ader)  
8 Kain Batik    (pakai mana yg ader)  
9 Bengkung/Barut    --->> need to buy new 
10 Maternity Pad  - done/already bought   
11 Pad biasa - done/already bought  
12 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)   (pakai mana yg ader)   
13 Minyak Angin / Urut   --->> need to buy new 
14 Makanan/Minuman (Air Masak, Milo, Biskut, Roti)   --->> need to buy new 

Baby "MAH" 
(need new one only for celebrate his birth) yg lain2 pakai adam nyer jer....=)
1 Baju - Lengan Pendek (10 Helai)   - done/already bought, but beli baru 7 pasang jer... ok la tue=))   
2 Baju - Lengan Panjang (6 Helai)   - done/already bought, but beli baru 3 pasang jer... lg 3 pasang da soh hubby belikat penang... ok la tue=))    
3 Rompers      -
- done/already bought,   
4 Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pair) -  - done/already bought,  
5 Baby Bip ( 1 helai)   --->> need to buy new   
6 Sapu Tangan (5 helai/set)  - done/already bought,   
7 Barut (10 helai)  - done/already bought,   
8. Topi ( 2 helai) - done/already bought,   


Diapering Bilangan 
1 Napkin (1 pek)  -
done/already bought    
2 Pampers (2 pek) - done/already bought   
3 Diaper Wipes (2 pek) - done/already bought   
4 Safety Pin  - 
no need kot :p  
5 Changing Mat  - no need kot :p  
6 Nappy Liner - no need kot :p  
7 Berus Lampin - no need kot :p  
9 Beg Untuk Diapers - pakai mana yg ader 
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi  - done/already bought,  

Baby Care & Grooming 
1 Bedak Bayi done/already bought   
2 Losyen Bayi done/already bought   
3 Minyak Bayi (Baby Oil) --->> need to buy new
4 Tisu  - done/already bought,   
5 Sikat Bayi
 done/already bought   
6 Putik Kapas (Cotton Bud)  done/already bought   
7 Pengepit Kuku Bayi (Nail Clipper)  done/already bought   
8 Nasal Aspirator (untuk selsema) --->> need to buy new
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)  --->> need to buy new
11 Termometer - pakai adam nyer jer...
12 Vicks  --->> need to buy new
13 Minyak Telon --->> need to buy new
14 Syringe for Medicine --->> need to buy new
15 Cotton Balls - done/already bought,  

FEEDING
1 Botol susu saiz S (2 botol)  - done/already bought  
2 Puting Botol Susu (2 pieces) no need kot :p
3 Bottle Sterilizer  --->> need to buy new
4 Berus Pembersih Botol  --->> need to buy new
5 Penyepit Botol Kegunaan Sterilizer --->> need to buy new
6 Sterilising Tablet Untuk Botol --->> need to buy new
7 Nipple Cream --->> need to buy new
8 Nursing Pad Washable (2 pairs)  - done/already bought,  
9 Nursing Pad Disposal (2 kotok) - done/already bought,  
10 Breast Pump  --->> need to buy new
11 Cooler Bag --->> need to buy new
12. Breast Milk Storage Bottle  - done/already bought,  
13 Nursing Pillow  --->> need to buy new
14 Nursing Bra  -- >> no need kot :p
15 Termos  --->> need to buy new





ok itu sajer untuk pagi nie.... hope ader rezeki lebey n boley beli yg lain2 plak... salam pagi jumaat n sayang korang sumer!


Thursday, May 24, 2012

Doa Lembut Kan Hati Suami

Ermmmm...

Mood melayang... Happy biler dia depan mater.... :p
Tp tu sumer perasaan aku sorg! Dia ttp xda perasaan :-(

Arghhhh.... Persetankan sumer tue.. Aku mls nak amik pot... Biar la sumer ni berlalu pergi.. Biler pk sakit hati... Baik aku pk pasal maser depan baby...

Alhamdulillah, aku raser persiapan da semakin lengkap... InsyaAllah, kalo d takdir kan next week bersalin pun aku da bersedia... Doa aku jika d takdirkan aku bersalin, biar la waktu tu di siang hari... Hubby xda pun aku x ksh, dan biarlah aku kuat 'berperang' & 'berjihad' tok kelahiran kali nie...

Bukan aper kalo ikut bz hubby skrg, mmg aku x boley nak harap kan dia. Kalo dia ader tu satu bonus... Hubby terlalu bz hingga kan sekrg ni pun aku jumpa dia hujung minggu jer... Kalo ader pun hubby akan qada penat n byk tdo sepanjang hari... So samer gak kalo dia xda...

Sama gak dengan persiapan baby... Sumer aku buat sorang... Cuber tok berdikari wlw pun pokai n kering... :-) hope baby pun akan cekal hati andai kater d takdir kan perlu berdiri d kaki sendiri...

Ni td aku terjumpa doa tok lembut kan hati suami... Mana tau berkat rejab, kasih kembali bertaut... :p

Zikir ini elok diamalkan oleh isteri yang mahu hati suaminya menjadi lembut hati

1. Ya Aziz
2. Ya Jabbar
3. Ya Mutakabbir

Selepas membacanya beberapa kali, hembuskan ke atas suami sekiranya suami tidak perasan. Atau isteri membacanya waktu suami tidur nyenyak. Hembuskanlah di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Mudah-mudahan Allah lembutkan hatinya. Bila hati sudah lembut, mudahlah dibuka kunci perhubungan atau pintu perbincangan.

4. Amalkan doa ini: "Ya Allah, lembutkanlah hatinya (suami) sepertimana Engkau lembutkan besi"

Mana tau doa ni berguna jugak pader korang... Sama2 kiter berusaha k!

Ni sbg langkah alternatif... Tepuk dada tny iman!

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, May 23, 2012

Set Tilam Baby "MAH"

Alhamdulillah da sampai da diapers baby stacker tok baby "MAH"...

Hehehe... Sebenarnyer set tilam ni aku beli ansur2... Awal2 aku tau preggy dulu aku terus beli set sarung tilam bantal n bantal peluk ni...

Then semalam aku g beli set tilam plak... Sbb beli asing2 aku ✗ teraser la sangat... Set tilam, ader 2 bantal kepala n 2 bantal peluk aku dpt RM70 jer... Set sarung nyer plak RM95.... Ok la...

Compare time adam dulu, hubby x bg beli sbb ingat MIL akan beli.. Sekali ehem ehem... So dats y kali ni aku beli terus... Adam nyer lapik dulu ader opah beli.. Tp kali ni aku lebey xcited nak ader one complete set...:P nak meraser...

Tp part paling best, last week, aku sj window shopping. Kat tenet. Sekali terjumpa pattern yg sama... "Baby Diapers Stacker"...
Waaaa.... Hati pun laju jer tekan ker basket... Wat payment n today sampai....

Gumbira sungguh hati nie... Syukur pada ALLAH sbb memberi laluan n rezeki untuk aku membuat persiapan yg lengkap tok baby "MAH"....

So pendek kater aku sgt2 la happy sbb hampir 80% da persiapan baby da hampir settle... Tinggal yg major jer lg...

1) Set pantang tok aku
2) Set breast pump tok bekal "MAH"

Yg ni aku da xda budget... Yg ni terpaksa pau en hubby almaklumla, selain dr 2 barang ni aku da habes hampir RM1K...


** sempat gak aku selit hamper tok mama mayraa for her 2nd baby. N selai baju tok mama husna also for her 2nd baby...
InsyaAllah esok nak bg present tok emir... Hope mama husna suker ler...

** selain tu aku sempat beli baju raya tok adam... Dpt la 2 pasang baju raya tok adam.. Sepasang bj pakai siang n sepasang bj tdo... :p

Okla, tu sj tok malam ni... Kalian doakan aku n baby sihat hingga ke hari kelahiran ea... Syg sumer!

Jom kiter sleep! :-) sebelom tu jom layan pixca set tilam baby "MAH" n gelagat abg adam!


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

AgoGo

Hehehe.....

Comel ✗ anak manja ibu ni.... Kena pau kat kedai manja ku.... Mahal siot.... Tp x per la tok anak kesayangan ibu gak...

K la, da nak balik nie... Sj publish latest pixca my prince tok sumer...

Sy syg dia... Hope dia akan membesar bagai kan juara!

*** tp kdg2 ✗ tertahan d buat nyer... Banyak beno akal dia!
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Persiapan Menyambut Kelahiran Baby "MAH"

hi sumer.... selamat pgi kalian2 yg aku sayangi.....:p

sj nak share persiapan tok menyambut kelahiran baby "MAH" nnt.... kalo korang nak tau ni la dia email yg aku penah bg kat hubby last few week tok preparation kali ni...

sj stated sini sbb nak abadi kan email ni.. hope en hubby tak marah yer... so kiter sama2 akan dapat cek progress yg maner da done or not....


abg, 
hope abg sama2 take part kali nie ea dalam preparation menyambut kelahiran baby MAH.... adam dulu byk ayg wat sorg n last minute preparation... + taburan jnj2 manis pihak ke3... hope kali ni tak mo ader campur tangan pihak ke3... ayg nak enjoy kelahiran ni dengan abg jer...=) nak meraser saling melengkapi "attachment within abg, ayg, adam n baby".... 

love u much sayang!!

list2 ni ayg google td n tgk maner ayg ayg raser perlu... kiter sama2 wat preparation ea... =)

* Untuk Ibu ke hospital *
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah + GL (abg jgn luper wat ea)
2 Kad Pengenalan (remind myself)
3 Telefon Bimbit + charger + IPAD :p  (remind myself) 
4 Baju/Blouses (3 helai) (pakai mana yg ader)
5 Stokin (2 pairs) 
6 Kain Batik (3 helai) (pakai mana yg ader) 
7 Baju/Seluar Dalam (5helai) (pakai mana yg ader) 
8 Tudung (2 helai)  (pakai mana yg ader) 
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Body Wash, Shampoo)  (pakai mana yg ader) 
10 Majalah/Buku (sementara kebohsanan)   (pakai mana yg ader) 
11 Tuala Mandi ( 1 helai)  (pakai mana yg ader) 
12 Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) - done/already bought
13 Tuala Muka (1helai)  (pakai mana yg ader) 
14 Selipar (1pasang) (pakai mana yg ader) 
15 Kamera   (remind myself)
16 Air/Minyak Selusuh ---->>> nnt abg try usahakan ea.. 
17 Minyak Angin  ---->>> nnt abg try usahakan ea..
18 Air Zam Zam   ---->>> nnt abg try usahakan ea..
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)  (remind myself)
20 Termos Air Panas  (remind myself)
21 Bag Plastik tok bj kotor jer (pakai mana yg ader) 
22 Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)   (pakai mana yg ader) 
23 Sikat  (pakai mana yg ader)
24 Breast Pad (4 pair)   --->> need to buy new
25 Nursing Bra (4 helai)   (pakai mana yg ader) 

* Untuk Bayi di hospital*
 
1 Baby Diapers (6 keping)  - done/already bought 
2 Baju Bayi (4 helai)  - done/already bought  
3 Minyak Telon (1 Botol) --->> need to buy new 
4 Baby Wipes/Wet Tissue ( 1 Travel Pack)   - done/already bought 
5 Tuala Mandi Bayi(1 helai)  --->> need to buy new 
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi (4 pairs)   - done/already bought   
7 Peralatan Mandi (1 Travel Pack)   - done/already bought 
8 Selimut/Bedung (2 helai)   - done/already bought   
9 Barut (4 helai)   - done/already bought   
10 Topi (1 helai)   - done/already bought   

Berpantang (Untuk Ibu) 
1 Jamu/Set Lepas Bersalin    --->> need to buy new, but da order... tunggu gaji nak bayar... kali ni pilihan hati adalah shaklee :p
2 Stokin   --->> need to buy new 
3 Baju Sejuk    (pakai mana yg ader)  
4 Tungku   --->> need to buy new 
5 Selimut    (pakai mana yg ader)  
6 Selipar   (pakai mana yg ader)  
7 Buku/Majalah   (pakai mana yg ader)  
8 Kain Batik    (pakai mana yg ader)  
9 Bengkung/Barut    --->> need to buy new 
10 Maternity Pad  - done/already bought   
11 Pad biasa - done/already bought  
12 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)   (pakai mana yg ader)   
13 Minyak Angin / Urut   --->> need to buy new 
14 Makanan/Minuman (Air Masak, Milo, Biskut, Roti)   --->> need to buy new 

Baby "MAH" 
(need new one only for celebrate his birth) yg lain2 pakai adam nyer jer....=)
1 Baju - Lengan Pendek (10 Helai)   - done/already bought, but beli baru 7 pasang jer... ok la tue=))   
2 Baju - Lengan Panjang (6 Helai)   - done/already bought, but beli baru 3 pasang jer... lg 3 pasang da soh hubby belikat penang... ok la tue=))    
3 Rompers      --->> need to buy new  
4 Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pair) -  - done/already bought,  
5 Baby Bip ( 1 helai)   --->> need to buy new   
6 Sapu Tangan (5 helai/set)   --->> need to buy new   
7 Barut (10 helai)  - done/already bought,   
8. Topi ( 2 helai) - done/already bought,   


Diapering Bilangan 
1 Napkin (1 pek)  --->> need to buy new    
2 Pampers (2 pek) - done/already bought   
3 Diaper Wipes (2 pek) - done/already bought   
4 Safety Pin  -
no need kot :p  
5 Changing Mat  - no need kot :p  
6 Nappy Liner - no need kot :p  
7 Berus Lampin - no need kot :p  
9 Beg Untuk Diapers - pakai mana yg ader 
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi  --->> need to buy new

Baby Care & Grooming 
1 Bedak Bayi done/already bought   
2 Losyen Bayi done/already bought   
3 Minyak Bayi (Baby Oil) --->> need to buy new
4 Tisu  --->> need to buy new  
5 Sikat Bayi
--->> need to buy new
6 Putik Kapas (Cotton Bud)  done/already bought   
7 Pengepit Kuku Bayi (Nail Clipper)  --->> need to buy new
8 Nasal Aspirator (untuk selsema) --->> need to buy new
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)  --->> need to buy new
11 Termometer - pakai adam nyer jer...
12 Vicks  --->> need to buy new
13 Minyak Telon --->> need to buy new
14 Syringe for Medicine --->> need to buy new
15 Cotton Balls --->> need to buy new


(sekadar tok pengetahuan hubby jer....)
Feeding 
y ayg penting kan pam ni? sbb dalam pantang da kena start perah n simpan...
bulan ke2 dalam pantang ayg should simpan more than 100 ml utk keperluan baby biler ayg masuk kerja... 

based on pembacaan yg ayg buat, penghasilan susu dalam pantang lebey byk compare to daily life maser ibu bekerja...

ayg bukan nak beban kan abg, tp kalo di comparekan ngn susu formula, susu ibu is much better in term of khasiat... jimat duit nak beli susu...
susu baby bawah 6 bulan purata plg murah RM50++ seminggu... sebulan pakai +/- 3 pek... da RM150...  kalo 6 bulan da RM900... tp kalo abg sanggup spend or korban kan khasiat susu ibu tok beli susu formula ayg pasrah jer...

breast pump yg ayg mintak ni tak canggih mana pun... cukup la dapat mudah kan sikit ayg compare maser adam dulu yg ayg kena perah manually... lenguh.. sakit n kdg2 hygiene tak terjaga...

tp kalo abg tak nak sponsor pun ayg pasrah gak... tu sbb ayg "SANGAP" nak duit ayg sbb ayg pk itu jer duit yg ayg ader nak beli benda ni... duit tok hidup ley cari... tp kesempurnaan tok baby bukan boley d ulangi hayat semasa kecil...=)

susah sikit tak aper la.. jnj ayg dpt lakukan yg terbaik tok baby....=)

antara yg minat d hati...

Freestyle® Breastpump - yg ni harga dia RM1500++ walawehhhh......


Swing™ Breastpump - tapi kalo dapat yg ni ayg lg suker... senang sikit...=) yg ni around RM600.... da servey da:p


Harmony™ Breastpump - dapat yg ni pun da kire bersyukur... RM200 jer...


1 Botol susu saiz S (2 botol)  - done/already bought  
2 Puting Botol Susu (2 pieces) - no need kot :p
3 Bottle Sterilizer  --->> need to buy new
4 Berus Pembersih Botol  --->> need to buy new
5 Penyepit Botol Kegunaan Sterilizer --->> need to buy new
6 Sterilising Tablet Untuk Botol --->> need to buy new
7 Nipple Cream --->> need to buy new
8 Nursing Pad Washable (2 pairs)  --->> need to buy new
9 Nursing Pad Disposal (2 kotok) --->> need to buy new
10 Breast Pump  --->> need to buy new
11 Cooler Bag --->> need to buy new
12. Breast Milk Storage Bottle  --->> need to buy new
13 Nursing Pillow  --->> need to buy new
14 Nursing Bra  -- >> no need kot :p
15 Termos  --->> need to buy new

ok la tu jer kot... nnt ayg update lg aper yg perlu...=)

ok end up kat situ jer my email tok hubby kesayangan.... hasil nyer kiter nanti kan next update ea...=)

bercerita pasal mental therapy a.k.a shopping, aku da berjaya menghabeskan hampir RM1K tok persiapan baby... tp ni jer gambar yg aku sempat snap malam td... actually bj adam aku da cek ader dlm 15 psg yg boley d pakai lg... mungkin cukup plus yg aku beli ni... hope mampu la bertahan sehingga baby umur 6 bulan... so after 6 bulan baru ibu p shopping baju baby lg ea.... 











pader pendapat aku yg ni sumer basic yg baru tok baby... lebey da dari yg cukup kot... kalo nak tambah pun selai dua tok pakai n tinggal kat umah baby sitter... tp nnt nak pau en hubby plak...=)

selain tu aku gak da beli set tilam n comferter tok baby... yg ni pun da worth more than RM200... esok plak aku update gambor nyer ea... hehehe...

ok la, sekian.....:p



Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers