Sunday, March 9, 2014

Kisah bersalin : Nur Adliyya Hanna

Alhamdulillah.... syukur ke hadrat ilahi akhirnyew aku bersalin dengan selamat...

Hanya Allah yg tahu betapa bersyukurnyew aku dengan kelahiran ini... semoga zuriat ku Nur Adliyya Hanna akan menjadi anak yg solehah dan menjadi kebanggaan ibu ayah keluarga dan agama...

Berbalik pada kisah nak bersalin... seperti yg di rancang kali nie menjadi jugak la walaupun ader sedikit kecelaruan.. hee x berani amik risiko sangat...

Alkisahnyew hari jumaat, 2 days before bersalin aku majuk ngn hubby.. x perlu reveal la pasai aper... tp sangat terkesan dlm hati. Lepas insiden tue aku terus diam seribu bahasa dengan hubby. Kerja umah yg byk sumer aku buat sendiri padahal kebiasaan nyew hubby yg buat. Hubby plak as usual lelaki ader ego nyew kan... melihat dgn ekor mater jew aper yg aku wat... "last3 penyesalan sendiri dlm hati"... best best best!!

Ptg tu aku ke laundry amik bj yg da d antar almost 2 minggu.. byk sgt dlm 7 beg plastik. Hamikkk kau!! Ni penangan aku mls nak basuh sidai lipat bj... last2 tu keje kat opis byk so blk umah mmg aku byk rest jew... da x larat la katerkan...

Di sebabkan merajuk, aku nekad kuarkan sendiri bj2 tu dr dlm keta without ask him to help. Dlm hati doa jugak mana tau kot2 byk wat keje senang bersalin... ngeeee:-)

Keta da la parking kat luar pagar... sabaw jew la... so berusahala aku p kuar kan dulu plastik2 tu letak dulu depan pintu... da settle aku hangkut plak dr pintu ke tingkat atas bilik simpan bj... berpeloh ketiak aku!!

So ulang alik dalam 5 kali aku turn naik tangga non stop. Mengah! Xper sbb aku nak senang beranak... hahahaha...
Dlm kol 10.00mlm camtu sbb x larat sgt aku pun bommmm... tido.. adam n anas masih kat bawah ngn hubby...

Dan bermula lah kisah contraction dtg memberi salam.....

Contraction yg pertama memberi salam seawal koi 2 pg jumaat tue. Tp aku wat do no jer dulu. Aku ingat pesan mak. Kalo da dekat raser tue p amik air semayang wat solat sunat taubat... sunat hajat... n sunat aper sj yg mampu... so settle solat aku muler plak siap kan beg nak p spital takut x sempat plak kan... Sampai la ke siang.

Sempat wat keje umah. Kalihkan pagar kalih kan pasu bunga bagai... habes lipat baju maner yg mampu.. dlm maser yg samer da roger mak kat kg soh dtg. In case emergency they all was aroung to kook after hifdzans. Tp maser mak sampai sempat sembang bagai. Sakit2 gak tp sembang rancak sampai la ke isyak.. hubby bawak balik udang gakah so mak masak lomak cili. Selera masih ader walaupun sakit... :-) so bedal dulu la lomak ciki tue...

pehtu mlm da makin larut. Da lepas isyak hubby riso takot baby lemas kater nyew. So kami pun bersiap la ke spital. Dlm kol 10.00 mcm tue. Sampai x sempat daftar. Aku da peloh2. Sister soh terus wat ve. Da 3 cm. So masok wad.

Sebelom tue ader bertembung ngn sorg makcik tue. Dia bg aku sepotong ayat. Dia soh bc bg cepat bersalin. Skrg da x ingat da. Tp dlm wad aku sempat google. Mmg wujud doa tue. Bukan ajaran sesat... ngeee... smoga makcik tue sentiaser di rahmati Allah... walau x kenal dia sempat turun kan ilmu kat aku...

Dlm wad xder progress sbb baring jew kot tp sakit da kerap. Koi 3 air ketuban da pecah. Cek ve masih 3cm. Frust...:-(

Pas 5 minit terus start sakit kuat. Wat ve lg sekali da 6 cm. Sempat call hubby bgtau aku da sakit sgt. Mintak dia dtg sbb beg baby dlm keta. Misi nak lampin n dypers. Tolak masok labor room.

Koi 4.40 husband sampai. Waktu ni mmg sakit da tahap gaban da. Buler tgk muker hubby terus nanes ckp sakit sgt. Aku tgk hubby muker poloh2... bgtau sister aku nak berak sgt. So sister tue soh hubby kuar. Sebelom hubby kuar dia cium dahi aku n dia ckp dia maafkan sumer salah silap aku n halalkan mkn minum.. oooo lg aku terharu. Raser mcm las ni da x jumper... mcm nak p mati... :-(

Hubby pun kuar... sister wat ve n ckp da boley teran. Tp tetiber x tau camner nak teran sbb sakit da hilang... wat lawak plak....

Tunggu dlm 5 minit contraction dtg so aku pun aper lg... cuber la meneran... tp x lepas sbb napas pendek... so try for the second time n curi napas n sambung meneran... gagal jugak...

Third time dgn lafaz bismillah aku cuber lg sekali. Dengan bantuan sister2 yg ader sorang kaki kanan sorang kaki kiri sorang sambut baby... akhirnyew terpush jugak la baby Adliyya.... alhamdulillah....

Diorang bg baby soh tgk jantina. Tp sumpah aku da x larat. So proses kuarkan uri darah beku n jahit menjahit. Sumpah sumer proses kali ni amat menyakitkan... huahuahua.... tp pasrah jew. Yg penting baby da selamat kuar.... yeeee haaaa!!!!

Summary nyew...
DOB: 2 MAC 2014
BERAT BABY : 3.88KG
TIME : 5.06 AM
GENDER : GUGURL

Sekian sj kisah kelahiran kali ini... pendek citer koi 10.00 mlm aku msk wad. Koi 5.00 am aku bersalin. Koi 7.00 mlm aku kuar wad balik umah... x sempat sampai 24jam pun. Alhamdulillah....

3 comments:

mOoN said...

Welcome to the world baby.. :)

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Z@i Z@mR33 said...

3.8kg?hohoho...hebat...tahniah...
x dpt nk gmbrkn cemana sakit nk bsalin...sobbbbb...sy czer

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers