Wednesday, April 16, 2014

Dating dengan Adam :-)

Ini cerita semalam.... ngeee...

Ayah p cycling kat pangkor... ibu sensorang... so kebosanan yg teramat sangat...

So lepas amik abg adam at skool ibu pun p ronda2 ngn abg adam... syok!!

Kami p aeon manjjng jew pung... nothing special... tp ibu kena pau ngn abg adam...

He request for kasot ben10...

Ooooo noooo melayang lg la pulus ibu....

So demi anak kesayangan ibu pun p la cari nak penuhi kehendak dia... naseb rm20 jew... kalo x kompkm poser ibu pas nie... hak hak!!

Ibu beli spenda a.k.a ketat konon nak bg nampak kuyus tang peyot... huahuahua..
Beli stokin hitam dengan niat pas ni nak try keep on pakai stokin kalo kuar p jenjalan... "nak jd isteri solehah la konon..." aper lg ea yg ibu beli....

X ketinggalan dua helai baju tok hanna n headband comey pinky lg!!

So total dlm 100++ gak melayang ibu pun balik... yabedabedu!! Kepenatan sbb berjalan jew dr td...

#pixca ibu dgn bopren ibu....

Thursday, April 10, 2014

Dedicated to my lovely mom....

Sumpah....

I miss my mom soooooo sooooo soooo much!!!

Childish? Lantak ler komer nak kater aper.... tp itu la perasaan aku waktu ini... aku rindu mak aku.....

Makkkkkk..... i really miss you!!

Ini lah penangan duduk sebulan dengan mak... oooo makkk.... really miss u makk!!

Y sebulan aku dok ngn mak?

Opkos la sebab berpantang...

Laaaa ni biler kelam sikit ingat mak... biler hanna meragam jew ingat mak... biler susah hati jew ingat mak....

Makkkkk.....

Its hard for me to train Hanna minum susu through botol!!

Ya Allah tabah kan la aku!!
Ya Allah kuatkan la kesabaran hati ku...

Sabarkan aku dlm mengajar puteriku menyusu menggunakan botol...

Mungkin aku x sekuat insan lain... ku mohon pd mu ya Rabb... bantu la aku...

Petang semalam aku happy bersyujud syukur hanna da mau isap puting botol. But today dia refuse semula... next week by hook or by crook aku kena kuat kan semangat tok let go hanna ke rumah pengasoh...

Mintak pengasoh sabar mengajar hanna nyusu botol... raungan hanna... tangisan hanna meruntyn jiwa aku sebagai seorg ibu...

Ya Allah permudahkan la segalanyew... :-(

Friday, April 4, 2014

Perjuangan bermula..... botol for Adliyya..

Permulaan suatu perjuangan.... :-)

First day training pumping n ajar #NurAdliyyaHanna minum botol... hope masih belom terlambat... walaupun berperang seketika tp akhirnyew td berjaya jugak pusingan pertama...

Pasni kiter try lg yer sayang... hope ibu pun kuat tahan perasaan tgk Hanna nanes... 😂😂

Tuesday, March 11, 2014

Hifdzans are good bro's...

"Waaaa... classic nyew..."

Itu la kater2 hubby biler aku send pixca ni kat dia...

Aku pun tenung lelamer...

Ooo ook mmg ader kebenarannyew...

Diorang da boley di gelar besties... heee...."seperti penah ku baca gelaran itu"... hakhakhak... opsss terlebey sudah... pull stop!!

Yups la... biler anas da makin besar, anas already 1 year & 6 months old... adam owayz ajak anas main samer2... diorg boley main aci kejar berdua... main nyorok2... main gusti2... n mcm2 la diorg ley together...

Paling menarik biker diorg mandi berdua... kompom sabun sebotol pun diorg sepakat ley abes kan... huhu!

Itu la putera2 aku... tp diorg ni dua2 hati kecik. Mudah teraser... mudah menanges kalo di tegor... heee... ikut ibu ler tue!

Actually diorg nie manja... yups opkos aku manja kan diorang...

Diorg la harta aku dunia akhirat. So aku perlu attach jiwa raga dengan diorg. Hope sampai kemati dioŕg akan dekat di hati...

Ok la... aku pun ngntok... nak tdo dulu...

happy confinement!!

Sunday, March 9, 2014

Kisah bersalin : Nur Adliyya Hanna

Alhamdulillah.... syukur ke hadrat ilahi akhirnyew aku bersalin dengan selamat...

Hanya Allah yg tahu betapa bersyukurnyew aku dengan kelahiran ini... semoga zuriat ku Nur Adliyya Hanna akan menjadi anak yg solehah dan menjadi kebanggaan ibu ayah keluarga dan agama...

Berbalik pada kisah nak bersalin... seperti yg di rancang kali nie menjadi jugak la walaupun ader sedikit kecelaruan.. hee x berani amik risiko sangat...

Alkisahnyew hari jumaat, 2 days before bersalin aku majuk ngn hubby.. x perlu reveal la pasai aper... tp sangat terkesan dlm hati. Lepas insiden tue aku terus diam seribu bahasa dengan hubby. Kerja umah yg byk sumer aku buat sendiri padahal kebiasaan nyew hubby yg buat. Hubby plak as usual lelaki ader ego nyew kan... melihat dgn ekor mater jew aper yg aku wat... "last3 penyesalan sendiri dlm hati"... best best best!!

Ptg tu aku ke laundry amik bj yg da d antar almost 2 minggu.. byk sgt dlm 7 beg plastik. Hamikkk kau!! Ni penangan aku mls nak basuh sidai lipat bj... last2 tu keje kat opis byk so blk umah mmg aku byk rest jew... da x larat la katerkan...

Di sebabkan merajuk, aku nekad kuarkan sendiri bj2 tu dr dlm keta without ask him to help. Dlm hati doa jugak mana tau kot2 byk wat keje senang bersalin... ngeeee:-)

Keta da la parking kat luar pagar... sabaw jew la... so berusahala aku p kuar kan dulu plastik2 tu letak dulu depan pintu... da settle aku hangkut plak dr pintu ke tingkat atas bilik simpan bj... berpeloh ketiak aku!!

So ulang alik dalam 5 kali aku turn naik tangga non stop. Mengah! Xper sbb aku nak senang beranak... hahahaha...
Dlm kol 10.00mlm camtu sbb x larat sgt aku pun bommmm... tido.. adam n anas masih kat bawah ngn hubby...

Dan bermula lah kisah contraction dtg memberi salam.....

Contraction yg pertama memberi salam seawal koi 2 pg jumaat tue. Tp aku wat do no jer dulu. Aku ingat pesan mak. Kalo da dekat raser tue p amik air semayang wat solat sunat taubat... sunat hajat... n sunat aper sj yg mampu... so settle solat aku muler plak siap kan beg nak p spital takut x sempat plak kan... Sampai la ke siang.

Sempat wat keje umah. Kalihkan pagar kalih kan pasu bunga bagai... habes lipat baju maner yg mampu.. dlm maser yg samer da roger mak kat kg soh dtg. In case emergency they all was aroung to kook after hifdzans. Tp maser mak sampai sempat sembang bagai. Sakit2 gak tp sembang rancak sampai la ke isyak.. hubby bawak balik udang gakah so mak masak lomak cili. Selera masih ader walaupun sakit... :-) so bedal dulu la lomak ciki tue...

pehtu mlm da makin larut. Da lepas isyak hubby riso takot baby lemas kater nyew. So kami pun bersiap la ke spital. Dlm kol 10.00 mcm tue. Sampai x sempat daftar. Aku da peloh2. Sister soh terus wat ve. Da 3 cm. So masok wad.

Sebelom tue ader bertembung ngn sorg makcik tue. Dia bg aku sepotong ayat. Dia soh bc bg cepat bersalin. Skrg da x ingat da. Tp dlm wad aku sempat google. Mmg wujud doa tue. Bukan ajaran sesat... ngeee... smoga makcik tue sentiaser di rahmati Allah... walau x kenal dia sempat turun kan ilmu kat aku...

Dlm wad xder progress sbb baring jew kot tp sakit da kerap. Koi 3 air ketuban da pecah. Cek ve masih 3cm. Frust...:-(

Pas 5 minit terus start sakit kuat. Wat ve lg sekali da 6 cm. Sempat call hubby bgtau aku da sakit sgt. Mintak dia dtg sbb beg baby dlm keta. Misi nak lampin n dypers. Tolak masok labor room.

Koi 4.40 husband sampai. Waktu ni mmg sakit da tahap gaban da. Buler tgk muker hubby terus nanes ckp sakit sgt. Aku tgk hubby muker poloh2... bgtau sister aku nak berak sgt. So sister tue soh hubby kuar. Sebelom hubby kuar dia cium dahi aku n dia ckp dia maafkan sumer salah silap aku n halalkan mkn minum.. oooo lg aku terharu. Raser mcm las ni da x jumper... mcm nak p mati... :-(

Hubby pun kuar... sister wat ve n ckp da boley teran. Tp tetiber x tau camner nak teran sbb sakit da hilang... wat lawak plak....

Tunggu dlm 5 minit contraction dtg so aku pun aper lg... cuber la meneran... tp x lepas sbb napas pendek... so try for the second time n curi napas n sambung meneran... gagal jugak...

Third time dgn lafaz bismillah aku cuber lg sekali. Dengan bantuan sister2 yg ader sorang kaki kanan sorang kaki kiri sorang sambut baby... akhirnyew terpush jugak la baby Adliyya.... alhamdulillah....

Diorang bg baby soh tgk jantina. Tp sumpah aku da x larat. So proses kuarkan uri darah beku n jahit menjahit. Sumpah sumer proses kali ni amat menyakitkan... huahuahua.... tp pasrah jew. Yg penting baby da selamat kuar.... yeeee haaaa!!!!

Summary nyew...
DOB: 2 MAC 2014
BERAT BABY : 3.88KG
TIME : 5.06 AM
GENDER : GUGURL

Sekian sj kisah kelahiran kali ini... pendek citer koi 10.00 mlm aku msk wad. Koi 5.00 am aku bersalin. Koi 7.00 mlm aku kuar wad balik umah... x sempat sampai 24jam pun. Alhamdulillah....

Thursday, February 27, 2014

Demam si abg.....

Riso..... 😢😢😢

Itu jew yg mampu aku gambarkan isi hati aku... semalam sampai demam sebab 3 mlm da aku x tido bebetoi jg mlm tok adam...

Today da khamis... since sabtu adam demam.. doc kater demam virus...

Da bawak p klinik selasa.. jumpa pakar kanak2... td bawak p spital sbb hubby riso demam da lama. Takot denggi. Alhamdulillah denggi clear...

siang nyew bawak p jumpa doc sbb aku checkup. Doc tny soklan pertama.... dapat susu awal ibu tak?
Terus menangis..... :-(

Yew salah aku jugak n mungkin takdir Allah.... melahirkan anak sulong aku agak kekok... sbb excited nak dpt anak sampai luper nak study cara penyusuan anak. Sbb dlm otak xper mak ader... kakak ader... sekali Allah nak uji FIL soh berpantang seminggu yg awal di umah mereka. Gelap raser dunia aku...:-(

Dua2 bekerja. Aku di umah bersama suami yg zero knowledge... kekok xtau nak bg nyusu ngn x pandai nak handle adam n serabut n mcm2 lg ader... hati x ikhlas menjadi asbab yg utama... opkos x ikhlas sbb otak da set nk pantang umah mak. Sbb awal pantang la yg paling penting...

Pendek citer hari ke8 blk umah mak n nekad nk nyusukn adam... alhamdulillah... berjaya sbb hati da 'bersih' dgn bantuan mak.... sekian bab nie...

Tp adam still xdpt susu awal ibu:-( walaupun aku berjaya nyusukan adam sehingga 2 tahun....

Doc ckp bdn adam lemah. Dats y owayz demam... FAKTA BUKAN AUTA!!

Bykkn bg supplement sbb biler meningkat besar adam perlukan lebey byk nutrisi tok develop tulang otak dan yg sama waktu dgn nyew....

Monday, January 27, 2014

Menunggu hari.....

Waaaaa.....

Jom layan prasaan jap... sementara tunggu mek maznie sein p que beli setem hasil... huahuahuahau.....

Yups... counting a days... one two three..... mr hubby said dia da bosan sbb kena kuarantin... no outstation at all... dok opis dia sangap... but then aper boley buat kan... aku mmg x sanggup dia jauh. Aku mmg nak kepit dengan dia saat2 akhir nie...

Seriusly... aku la preggy mummy yg paling happy biler mr hubby ader 24jam 7 days di cc. Bcoz y? Normal routine mr hubby mmg xdo maso... seminggu only sehari ador d umah... kebanyakkan nyew outstation.. huahuahua...

Actually leave form da d approved last week. Supposely 24th... iaitu today aku da start goyang kaki dok umah... tp aper boley buat... keja memerlukan kehadiran aku... have to... so its better for me. Xcersize for baby... cepat sikit aku deliver. Da x hirau benda lain. Only focus on my baby. Dtg opis biler d perlukan. Yeeehaaa... syukur dpt bos yg sungguh memahami...

Ok.. keperluan baby n mommy belom siap lg. Balik nie nak fokus prepare beg for delivery! Harus...

Papai!

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers