Sunday, December 22, 2013

Sabar la wahai Hifdzans....

Ermmmmm.... sedey nak bercerita... tp nak coretkan jugak kat sini... kalo ader sesiapa yg mengenali aku dan keluarga, aku x kisah korang baca tp tolong la jgn mengata or tambah lauk. Sekadar meluah dan memberi pengajaran tok u olls for maser depan...

Last nite balik kg. Actually memuler sumer ok. Main samer2 gurau senda... tp hati ku tersentap biler si atok nak solat tp terus menghalau si cucu....

Dengan alasan nak solat n x mo di ganggu... agak2 aper la yg di paham oley bebudak umo setahun... kalo adam mungkin dia paham tp the way he ask hifdzans go go tu mmg buat jiwa aku sentap...

For me... x boley ker cakap leklok... dengan nada mengajar memujuk dan mengarah... approach tu penting... x yah lerr nak herdik tinggi suara... coz at first u main dgn diorg kat situ. Then buat cenggini. Aku x la nak sentap x tentu pasal tp cuber la berubah... islam tu indah... dalami la islam kalo yew pun u alim ulamak. Islam ni penuh dengan kelembutan... why not u ajak diorg berjemaah dr menghalau... kompom hifdzans happy sbb aku da train diorg solat sekali time aku solat...

Budak opkos la diorg byk main. Diorg x tau pk nak kusyuk. Jnj kalo da d ajar dr awal kompom diorg suker... diorg akan faham aper tu sejadah aper tu solat...

Teringat kisah nabi d mana cucu2 baginda penah kaco baginda solat. Kalo x silap siap naik kat tengkuk baginda. Tp baginda tetap sabaw....

Entah la dunia akhir zaman nie... mcm2 hal jew pung... kalo ikut hati nak balas balik. Tp pk org tua diam jer la... nak wat camner kan da mmg peel dia cenggitue. Nak ckp lebey kang kater derhaka...

K la.. malas nak sambung da... terluah sikit da lega da la jugak...
Sian my hifdzans... :-(

Saturday, December 7, 2013

Buyuk nyew muker anak ibu nie......

Bucuk mcm manja..... itu la anak ibu yg ke2 ni haaaa... manja sangat walaupun hati nyew penuh dengan ketegasan... biaser la anak no 2 la katerkan... ibu xnak ckp anas garang sbb kater2 seorang ibu kan suatu doa... huhu... so better ibu ckp anas ni tegas org nyew dan baik hati... ngeeee....:-)

Ermmmm....
Anas pun da muler meragam sangat lately nie... mungkin dia tau yg masa tok dia bermanja da x lama lg... adik gugurl akan kuar xlama lg... mungkin kalo dia bijak berkater mungkin itu la yg hendak dia katerkan...

Ibu plak bertambah bz dengan kerja... sedey pun ader... sbb biler ibu penat d opis ibu nak rehat kat umah. Tp mana mungkin ibu dpt tok berehat melainkan waktu tido... so selagi belom tdo ibu cuber bermain berpolok bergurau dengan hifdzans... sbb ni jew masa yg ader tok bonding time..

Ayah...?
Ermmmm lg la x dpt d komen... bertambah bz plak hjg tahhn nie sehingga berminggu2 ibu dan hifdzans di tinggalkan.. tp apakan daya ayah pny tanggungjawab dlm kerjaya... sabaw la wahai anak... wahai hati... huhu!

Today sabtu... nak bawak hifdzans jalan x larat. So td singgah kedai buku pustaka beli buku tok adam. So dia ader benda nak buat ptg nie. Esok la baru kuar... sian kat diorg. Diorg nak p jenjalan... even ayah xde ibu harus la spend time dgn diorg... diorg pun nak jugak kuar dr daily rutin kan...

Ok la.. tu jew ibu nak update... hope kerajinan ibu akan terus bertambah tok berdiari di sini...

Happy weekend alls...

Wednesday, November 27, 2013

Perpisahan....

Kadang2 mmg aku jelik...
Kadang2 mmg aku nyampah...
Kadang2 aku rimas...

Tp atas dasar seorg sahabat... dia ttp aku sayang walau aperpun yg berlaku... dia la sahabat susah dan senang....

Tp hakikat nyew setelah sekian lama dia menjadi jiran... akhirnyew today adalah hari terakhir dia akan jd jiran aku...

Walau bukan lamer mana aku bersama dia... tp kerana dia aku belajar cekal hati... kerana dia aku belajar ignore aper kater orang... kerana dia aku lebey tabah... kerana dia juga aku kdg2 menjadi lebey berpendirian...

Dia pernah buat aku di benci oley semua org di marina...
Dia pernah membawa cerita aku berlagak bossy... berlagak giler kuaser... berlagak kaya... bercerita keburukan kengkawan...
Dia pernah buat aku raser di hargai bekerja  di marina... raser di sayangi... raser selesa dan bahagia...
Dia pernah buat aku menanges teresak2 tersedu sedan di dlm surau...
Dia pernah buat aku raser serba salah tatkala aku di beri perhatian yg lebey...
Dia juga pernah buat aku raser bersemangat tok terus berjuang demi bangsa melayu... demi staff2 yg da lama di tindas...

Dia adalah teman yg selalu bergossip...
Dia adalah teman yg selalu berahsia dengan aku...
Dia adalah teman yg selalu dengar aku bercerita walaupun hakikat nyew dia benci dgr suara aku...
Dia adalah teman yg penah berkongsi masalah dengan aku...
Dia jua teman yg selalu berkongsi cerita tentang anak... muqri harraz... sedap nama tue...

Sejauh mana ikhlas nyew hati dia berkawan dengan aku... hanya Allah yg tahu... tp hakikat nyer aku sayang dia... aku hargai kehadiran dia sebagai seorg teman yg pernah mencorakkan sejarah dlm hidup aku...

Demi Allah aku bersujud setiap mlm tatkala aku ketahui aku mengandungkan anas. Sebab aku tahu dia punya kepingin memiliki cahaya mata... setiap mlm aku bersujud utk dia sbb aku nak bg dia rasa nikmat menjadi seorg ibu... alhamdulillah saat dia inform dia lekat aku menitikkan air mata...syukur teramat sgt sbb Allah makbulkan doa aku... mungkin dia tak tahu tp cukup la sekadar aku meluahkan di sini... mungkin aku salah seorang yg mendoakan tok dia... syukur ya Allah... aku pgg satu jer.. mak selalu ckp doa ibu mengandung itu sgt mustajab......

Esok lembaran baru tuk aku di opis. Bersendirian tnp dia... tinggal la pn hr dan juga mek... kami bertiga dan juga akina d bawah... hidup harus d teruskan walau aper jua keadaan sekalipun... aku doakan dia bahagia bersama suami dan anak tercinta...

Buat kliza... sekiranyew akk terbaca luahan isi hati ini... sy mintak maaf bebanyak... sy syg akak.. harap persahabatan ini akan kekal hingga ke jannah... walau hakikat nyew sy tau akak sememangnyew tak suker sy n boley d kira agak membenci sy...

Sy tau sy sering d pulaukan... sy sering d abaikan.. sy tau akak selalu berkata sesuatu ttg sy d blakang bersama group akak. Tp demi Allah sy x amik pot. Terima kasih kerna jdkan sy bahan tok bercerita... sy akui terkadang x sedar diri. Mungkin kesalahan tu wujud dr sy kalo tak manakan pokok boley bergoyang... dlm x sedar menyebabkan akak benci sy... semoga kiter bakal d beri peluang tok bertemu kembali... best of luck in your near future....

Agios...

Wednesday, November 13, 2013

Riadah petang

Actually skrang baru pukul 3.46am...

Anakanda adam muntah dan cirit... sungguh kasian...:-(

Aku plak da 3 kali terjaga. Mata segar n opkos susah nak tido kembali...

Juz simple update as starting to axtive back in blogging!

Miss much to update diary here...

Monday, June 17, 2013

Hati gembire biler HIFDZANs happy...

Alaaaa... normal la kan... mak mana yg suker biler anak asik muram x bermaya kan...

For me mmg sgt mencabar menjadi ibu pada HIFDZANs yg tersangat la aktif. Syukur alhamdulillah... diorg berdua sememangnyr anak yg bijak... anak yg sentiaser menggembirekan hati si ibu...

Si abg da mmg terkenal dgn hyper xtive manakala si adeq sedang belajar dan sedang menjadi pemerhati yg sentiaser belajar dari maser ke semaser. Ok da makin naik si adeq pendeq citernyer...

X caya? Aper ingat aku bohong ker... semesti nyer tidak... sbb si adeq da muler pandai protes. Si adeq da muler melawan... tarik rambut perkare biaser k.. part palibg best kalo si adeq yg bangun dulu... si adeq akan g serang abg yg sedang lena... si adeq suker tarik rambut.. cubit pp n pok pok manja kat muker si abg...

Aper jd kat abg? Opkos ler si abg akan menanges menahan kesakitan... lalalalala...

Thursday, June 13, 2013

Nak adeq yer....

Salam ketemu kembali...

Oooo lama nyer da x update blog nie.. sejak dua menjak ni mmg bz yg melampau... naper bz?

1) anak da dua bz layan kerenah diorg..
2) xder maser nak online sbb keje kat opis tersangat la banyak..
3) gaji baru jawatan baru tanggungjawab pun baru
4) malas
5) xder mood

Ok tak alasan yg aku beri nie? Sian plak kat anas biler pk2 balik...

Actually anas skrg da genap 9 bulan. Byk perkembangan dia yg x dpt aku share kat sini.. sedey sangat...

InsyaAllah suatu maser kelak aku ttp akan update perkembangan anas walaupun maser sudah berlalu..

Later aku akan update asal keja kat opis tue menimbun. Tersangat... sampai aku raser macam tersangat malas nak g kejer. Malas nak layan kerenah staff yg melampau.. malas melayan kertas2 yg sentiaser bertimbun kat atas meja... oooo sgt stressssss....

Back to pixca yg aku letak tue... anas da besar da... ok tak kalo anas ader adeq? Oooo instint ku bagai merobek hati... siab kat anas kalo betoi nak ader adeq da... tp tunggu la kalo menjadi next week.. hik hik hik...

Huaaaaa... takot nyer nak bersalin...:-(

Ok la ni sebagai intro permulaan. InsyaAllah esok aku akan muler update everday... aku cuber tok merialisasikan impian dan target... ngeee....

Monday, January 21, 2013

Our 4th anniversary...:-)

Alhamdulillah... usia perkahwinan kami sudah sampai ke tahun ke 4...

Terlalu byk onak dan duri since hari pertama kami di ijabkabulkan...

Syukur, jodoh ini masih panjang dan mg Allah terus kekal kan si dia menjadi raja di hati...

Ya Allah, sesungguhnyer aku tidak inginkan kekayaan yg berjuta... cukupla Kau kurniakan aku kekayaan dlm bentok kebahagiaan, kesenangan, keimanan dan ketaatan yg teguh, kesihatan yg baik sepanjang hayat kpd kami... peliharalah zuriat2 kami Ya Allah...

Ooo Tuhan... aku sungguh sayang dan cinta kan suamiku...

Dial la teman....
Dia la sahabat...
Dia la musuh...
Dia la penawar...
Dia la rajun....
Dia la abg....
Dia la suami....
Insan yg teramat aku kasihi...
Insan yg teramat aku sanjungi...
Insan yg teramat aku hormati...
Insan yg teramat aku sayangi...
Insan yg sentiasa ku rindui...
Dan dia la insan yg teramat aku cintai...

Terima kasih sayang hadir dlm hidup ayg... terima kasih kerna menjadi ayah yg baik tok anak2 kiter...

Secebis madah buat en somi tersayang..

Abg,
Terima kasih kerna terus menyayangi ayg dan anak2... terima kasih kerna menerima ayg seadanyer....

Terima kasih yg x terhingga kerna membahagiakan ayg.. terima kasih kerna menjadi suami yg terbaik buat ayg dan ayah yg baik buat anak2..

Ampun dan maaf andai masih ader kekurangan... sesungguhnyer ayg nak abg tau yg ayg amat sygkan abg...

Semoga kasih syg kiter akan kekal hingga hujung nyawa:p

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Present???

Jujur aku bukan insan yg beruang... bulan2 duit gaji aku hny tunggal rm150 tok servive... sedey kan... tp xper... aku redha asalkan aku dpt menyumbang pader mak... selagi mak masih bernyawa... n hope akan terus bernyawa hingga aku sempat menghantar mak ke mekah...

# next entry aku story pasal prezen  plak ea..

Sehingga berjumpa di lain entry....

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers