Thursday, October 18, 2012

Suker Duker BerPantang ~ geNap 44 Hari

Alhamdulillah...

Syukur pada nikmat Allah SWT, atas kurniaan yg ✗ ternilai... Kurniaan zuriat yg sempurna, sihat tubuh badan adalah nikmat yg tiada tolok bandingan nyer...

Ari nie genap aku berpantang 45 hari.. Alhamdulillah, walaupun macam2 dugaan yg aku hadapi tp sumer nyer dpt aku tempuhi dgn penuh sabar. **wlw pun kdg2 ader jugak rungutan :P

Timer kasih suami tersayang, byk kuar kan ongkos dan juga support aku dr saat melahirkan adeq anas sehingga la skrg... Timer kasih mak sbb bg sokongan moral yg x belah bahagi... Mendoakan aku, membantu aku dr seremeh2 masalah hinggalah sesulit2 nyew...

Kes pertama.. ~ niPpLe CrackEd
** as aku ader story before, mmg sungguh menderita tiapkali anas nak nenen... nak nyew adam masih baru2 nak terima kehadiran si adeq. Asik nak kepit ngn aku. Time ni la aku raser hilang sabar... Menanges pun aku penah sbb x tahan sakit yg amat...:-(

Kes kedua ~ JauNdis / KuniNg
Ok ni normal kes la. N alhamdulillah anas nyew kuning bukan kes kritikal. Minor jew. Day by day bacaan kurang so x perlu admitted, ✗ perlu dok bawah lampu. Tp still berulang alik ke klinik sekadar nak cek bacaan jew. Last bacaan is 4.3... Syukur ya Rabb...

Kes ketiga ~ sEmbELit / buAsiR
Ok ni masalah aku yg masih aku faced sampai today. But minor case also. Masuk minggu ke3 berpantang aku balik umah mak kat tapah. As usual kalo beralih tempat aku mmg susah nak yakk.. So after dua or tiga ari x yakk, opkos la yakk keyas kan... Tp perut mulas giler so dok la lelamer dlm toilet... Skali terteran tanpa d sengajakan :-( bukan aper, aku raser ramai kat luar saner penah raser situasi ni kan..

Tp ✗ la sampai tahap buasir yg teruk. Cumer sampai laaaa ni aku nak membuang aku jd takut.. Sbb bibir tempat yakk tue luker. luker sbb teran yakkk dat day plus aku terlasak day after tu. N maybe luker tue teruk kot...

Tp korang jgn x tau, aku x cek or tengok pun sbb aku takut n mmg seorg yg penakut. So aku skdr biarkan jer! But till today, alhamdulillah, nak yakk x takut sgt tp berdebar tue ader.... So aku nasihat kan pader kalian2 kat luar sana, kalo da sembelit jgn gatal2 teran yer... G la farmasi or jumper doktor mintak ubat cair kan yakk tue...

Aper aku buat?
1) Cam bertangas ~ rendam montot ngn air suam + garam + asam keping. Nak mandi tu rendam dulu then da mandi sblm kuar rendam la montot tue... Xtau aper benefit dia, tp mak kater bg luker cpt sembuh n buang kuman...

2) Minum air masak yg sangat byk... Rite now, aku akan pastikan aku minum at least 3 liter air sehari. (Campur ler air manis + air masak) :P

3) Makan buah2 yg byk jugak! makan anggur(saranan my bff:zura tok baikkan jaundis anak n bg panas badan) + oren. Tp aku ngelat nak makan oren. So aku soh hubby beli fresh oren yg brand tropicana tue! Huhuhu!!

4) Makan prune! Sunsweet :-) yg ni pun membantu gak melancarkan yakk...

So kalo korang raser nak elak or nak baik dr sembelit ley ar try sumer ni.. Alhamdulillah aku menjadi :P

Kes keempat ~ adam HifdZan
Waaaa... Mmg sungguh menduga... Tp alhamdulillah lama kelamaan adam da muler faham n behave. Cumer aku perlu byk beralah n sabar!!!

Hahahaha.... But lega sgt skrg aku da habes berpantang... Lega sbb da boley la nak makan yg besh2 cket. Cumer aku nak cuber say NO to alip ya sin (ais)...

Dan aku gak da ley panjang kaki... Da ley menjongkit ngn nanny... Al maklum la keta en somi tinggalkan kat aku. So senang ler kami menjongkit...

Ok la da panjang jela da aku bebel... Hope kenangan ni ley jadi panduan tok aku for next preggy... N kalo korang2 yg bacer nak guner panduan yg aku bg, cuber la... But tawakal to Allah penting gak...

Ok........ Sekian perihal berpantang.... :-)


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 12, 2012

Anas Hifdzan ~ 5kg@age 1 month :p

Alhamdulillah....

Sebulan telah berlalu... Macam2 hal masalah dan juga problema yg telah aku lalui dlm menempuh dugaan berpantang...
** tp perihal berpantang nnt2 la aku story ea..

Today mood nak share pasal my 2nd HIFDZAN yg da sebulan... Bahagia sgt sbb adeq anas membesar dgn chat walepat liat :p

Cer tgk gamba adeq anas tue...

Saper kater ✗ comey, nyahhhh jauh2 dr blog sawang aku ni!!! Wakakaka... Alaaa xmo ngaku ler tu adeq anas comey! Opkosssss, ibu maner yg nak kater anak dia ✗ comey kan... Tp adeq anas mmg comey dlm gambo ni...

Haaaa... Ni nak pecah rahsia ni... Gambo ni d snap maser p anta ayah ari tu.. Comey ✗? Comey ✗?
Ibu nak pakai keta, so ayah kena balik naik bas. Dr umah opah tapah xder bas, so kami p anta ayah ker teluk intan... Hehehe :p

Alhamdulillah, dlm tempoh sebulan ni adeq anas sgt behave. Even niple aku bermasalah, tp adeq anas boley d bawak pujuk... Sakit woooo bg nenen biler miss B luker! Allah jew yg tau betapa sakit nyew...

Yups, mmg agak menyenang kan adeq anas ni... Tp beza nyew dengan abg adam, adeq anas mulut bising!

Ngeliat bising!

Nguap bising!

Pakai baju bising!

Beyak kencing bising!

Nak nyusu pun bising!

** bukan nanes tp bersuara... Bunyi2 mulut dia kalo ader xtvt yg dia sedang lakukan! Abg adam dulu stakat uuk eek jew..

N pantang kali ni sepenuhnyew aku d jg oleh my mum... So the very the pampered kater hubby aku! Alhamdulillah keselesaan bersama mak sendiri ni lain.....

~~KuNinG~~

Syukur ke hadrat ilahi, pendek kater adeq anas selamat dr kuning. Bacaan pertama 11 then turun 10 then turun 9 then 8.. KK manjung kater free dr kuning tp biler blk tapah diorang nk bacaan mesti 5 d hari ke 20. Hari ker 14 bacaan kuning anas 5.4... N alhamdulillah d hari ker 20 bacaan turun ker 4... :p

N now, insyaAllah boley d katerkan adeq anas membesar dengan chat... N opkos as mom aku doakan adeq anas akan terus membesar bagaikan juara! Boley menjadi khalifah Allah yg sempurna...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. Laaaa.... Jumper lg!!! :-)
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, October 8, 2012

Dia Sungguh Menduga Kesabaran Si Ibu

Oooo Allah, sungguh aku terduga...

Bukan main lagi si abg menunjuk laku... Mmg kadang2 buat aku raser nak lempar jer si abg ke dinding atau nak pang byk kali dan ikat kat tiang jgn bg si abg ngaco adeq!

Tp apakan daya, si abg ni baru nak menginjak ke 3 tahun 24hb ni... Bukan aku x sabar tp laku dia makin menjadi2 kebelakangan ni...

Apala yg budak ni faham akan erti tanggungjawab.. Yg dia tahu hny main happy dan enjoy... Mmg kdg2 dia mcm org besar tambahan biler berckp, hinggakan org ✗ percaya dia baru nak berusia 3 tahun..

Alhamdulillah berpantang kat umah mak... So mak yg byk entertain adam.. Kdg2 aku jd serabut biler adam seringkali ganggu si adeq.

Aku akui adam syg kat anas... Tp cara dia kasar... Dia nak tiru sumer gaya aku or opah. Tp mana boley n aku sentiaser nak kena perhatikan dia. Sian sgt kat opah sbb kdg2 time aku nyusu kan anas, aku tertido.. Opah terpaksa la bersengkang mata nak layan adam. Takut dia dtg tekan2 si adeq n aku x sedar...

Ntah la, sungguh aku terduga... :-(

Aku mengharap dr Ehsan Allah, smg aku terus sabar dlm layan kerenah anak2... Mak slalu pesan, bukan senang nak didik anak, bukan senang nak besarkan anak... Byk kan jer la doa kat Allah...

Sesungguhnyew, Allah akan nolong pada hamba dia yg meminta... Kalo x minta camner Allah nak bg. Tu la yg mak alwayz pesan...

Ya Allah, kuat kan la kesabaran ku... Bantula aku dlm mendidik dan membesarkan anak2 ku ni.. Sesungguhnyew, aku insan yg lemah utk tetap bersabar... Kdg2 aku jugak tewas... Bantu la aku dr menghukum anakku secara berlebihan... Niat ku memarahinye, mencubit or naik tgn adalah semata2 tok mengajar.. X lebey dr itu... Aku syg anak ku Adam.. N aku terpaksa bertegas... Semoga Kau redhai segala tingkah laku ku... Aminnn...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. La, da kol 6 am... Nak p mandi n solat jap... Hooo raaayyyy... Da boley solat...:p


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, October 2, 2012

Anas Hifdzan First Day Out :p

~{ CoMeY ✗ SaYer }~

Ok.... Anas da langgar pantang!!

Yups!! G jalan2 :p hehehe... Xda la g jalan..

Tp g anta ayah ker teluk intan... Ayah nak balik manjung naik bas. Dr umah opah xder bus direct ker manjung...

Ayah nak p KK dis thusday. So ayah tinggal kan keta kat ibu. Senang ibu n opah menjongkit =)

So nak d jadikan citer, terpaksa la ibu gagah kan diri, (walaupun xcited nak p jalan2) bawak keta balik dr teluk intan... Kalo ikut hati mmg nak p jalan bagai... Tp anas belom cukup kuat tok d bwk bersiar2...

So pas anta ayah ke stesen bas, kami pun terus balik! Waaa... Da lebey sebulan x bwk keta raser mcm bwk bas jer... Wakakaka! But ibu managed to safely arrived home...

Alhamdulillah... Sepanjang dlm keta anas good boy. Tdo jer... Sbb ibu x mahir lg bg nenen dlm keta plus nenen ibu masih ader saki baki sakit affect dr niple cracked tu.
Abg adam pun tido sama... So dalam keta mmg aman damai... Sampai umah ibu terus melepek. Sbb penat drive keta. First time kan... **ngengada :p

Ok la, hope both "HIFDZAN" akan terus membesar bagaikan juara dengan rahmat dan lindungan Allah... Ibu ayah sayang korang berdua... InsyaAllah, nnt ibu da habes pantang, kiter jalan2 bertiga plak kat manjung...

Lambat nyer nak habes pantang... Today baru day 28... Another 16 days to go... Pas tu merdeka!!!

Tp mesti da x best, sbb kena balik manjung, jauh dr mak, kena start keja, kena urus kan "HIFDZAN" sendirian... Oooo nooo.... Sades nyew... :-(


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers