Friday, August 31, 2012

InDuCeD? Sakit ker? Takutttt.....

Memandangkan ahad ni aku bakal menyerah diri tok di induce, so aku pun aper lg bertanyer la aku pd en google...:p

Bacer entry2 dr blogger yg da ader pengalaman... Tp pendek kater summary yg aku dpt buat...

Kompom Sakit!!!

Aku pk positive jew, nak xnak aku ttp kena go through proses bersalin nie... Cumer kena byk bertawakal dan berserah pader Allah...:p dosa byk, nak ker Allah bantu hamba dia yg hina nie ea? Oooo noooo.... Hati perut limpa jantung usus da muler kecut... Mengerikan... Tp itu la pengorbanan yg seorg ibu pertarohkan tok melahirkan zuriat cinta yg d idamkan....

Ok la kat bawah ni ader sikit info yg aku jumper as kenangan tok maser depan... Kot kot ader guner tok reader kat luar saner tu :p

Kenapa perlu Induced?

Ia dilakukan sekiranya doktor mendapati bayi akan lebih selamat berada diluar rahim daripada didalam rahim. Sebab yang paling utama untuk induce ialah apabila kelahiran sudah melebihi dari jangkaan. Sebab lain pula termasuk darah tinggi, bayi yang terbantut tumbesaran, pendarahan faraj yang tidak diketahui punca, kencing manis dan pecah air ketuban.

Bagaimana untuk memulakan kontraksi?

Hormon yang menyebabkan rahim mengecut semasa kelahiran dipanggil oxytocin. Ia dihasilkan didalam kelenjar pada bahagian otak dan dikeluarkan kedalam darah melalui kelenjar pituitari. Bagaimana badan memulakan kontraksi rahim masih menjadi tanda-tanya walaupun setelah penyelidikan selama bertahun- tahun. Kita tahu yang banyak hormon yang terlibat dalam proses bersalin tetapi penyebab yang memulakan pengecutan rahim masih menjadi misteri.

Ubat oxytocin sudahpun dapat dihasilkan dimakmal dan tetapi ia hanya dapat diberikan secara intravena. Kepekatan oxytocin dengan mudah dapat dikawal dengan mengunakan alat kawalan atau pam intravena.

Memecah selaput ketuban

Sekiranya kita cuma mengunakan oxytocin, kontraksi tidak akan berlaku dengan cepat kecuali apabila ketuban sudah pecah. Ia mungkin sedikit menyakitkan daripada memeriksaan faraj yang biasa, tetapi amat berkesan untuk menguatkan kontraksi. Kalau tidak dilakukan, proses bersalin tidak akan bermula dengan baik.

Semasa pemeriksaan faraj, satu alat yang dipanggil 'amniohook' akan digunakan untuk menebuk lubang kecil pada selaput ketuban, kemudian oxytocin akan dimulakan.

Tidak 'Favourable'

Semasa hamil, pangkal rahim adalah tebal, panjang dan tertutup rapat. Ini menolong memastikan yang bayi lahir pada masa yang sesuai sahaja. Semasa cukup bulan, pangkal rahim akan secara perlahan-lahan menjadi lembut, pendek dan mula membuka. Itulah sebabnya anda semakin kerap mendapat kontraksi disaat-saat tempoh kelahiran. Pangkal rahim juga mengeluarkan sejenis hormon yang bernama prostaglandin yang boleh melembutkan lagi pangkal rahim.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk di'induce' tetapi didapati pangkal rahim masih tebal dan tertutup anda mungkin akan diberikan ubat yang dipanggil prostin. Ini akan bertindak melembutkan pangkal rahim dan membuatkan ia sedikit terbuka supaya prosedur memecahkan ketuban dapat dibuat. Ubat ini akan dimasukan kedalam vagina dan mengambil masa 6 jam untuk berkesan. Kadang-kadang doktor akan memasukkan dos kedua sekiranya pangkal rahim masih tertutup rapat.

Adakah lebih sakit apabila di 'Induced'?

Inilah soalan yang utama yang sering ditanya apabila wanita dinasihatkan menjalani 'induce'. Anda mungkin mendengar cerita yang kurang menyenangkan dari kawan atau saudara yang pernah menjalani 'induce'. 'induce' cuma menolong untuk memulakan proses bersalin jadi apabila wanita sudahpun dalam keadaan hendak bersalin, sakitnya sama sahaja dengan mereka yang bermula dengan cara semulajadi.



<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, August 30, 2012

Baby Kurang Gerak ~ level of watebeg is low :-(

Hohoho! Haippppp!!!!

Ooooo asal nganga mulut tue? Ejek aku ea... :p

As tajuk yg aku buat, yups perasaan aku tu tepat... Mungkin itu la naluri seorg ibu yg telah Allah kurniakan...

Naluri kepekaan yg Allah kurniakan tue Alhamdulillah telah memberi petunjuk kepadaku akan kekurangan yg telah berlaku...

Baby akhirnyer terbukti today aktif semula. Tp level air ketuban plak yg merisokan... Menurut doc nancy level air ketuban x boley less than five. Td doc nancy cek pg td level dia tujuh but then rite now juz after scan doc alan inform that my level of waterbeg is 6.4... Consider low!!

But, bcoz of during holiday doctor xkan wat IOL (induce) * based on my kefahaman... Betoi x betoi term tu aku x pasti :-) so doc alan bg permission aku balik today.

Yeeee haaaaa!!!! Sonok dpt balik sbb td kuar curi2 tinggalkan adam wif opah.. Sian kat dia... X sdp hati tinggalkan dia tnp pelok cium... :p * aku yg lebey2....hahahaha...

Result, skrg aku on d way blk umah! But hari ahad dr alan soh admit wad balik n morning monday akan wat IOL.... Lol...

Sbb nyew level of air ketuban tue ler...
Doc alan kater NO EXCUSE!!

So aku ader maser around 3 hari tok wat aper yg patut. Doc alan kater wat IOL tue ader -ve effect tp dia akan explain hari senin nnt... Dia ckp today balik tenang kan hati doa byk2... By monday kompom baby kuar... :p

Wat eva it is, doa aku hny satu... Aku harap wlw aper pun kepayahan yg bakal aku tempoh, aku harap sgt2 aku dpt kuat dr segi mental dan fizikal. Aku ni cengeng cket! Kuat nanges!

So kawan2 readers sekalian, doakan yg terbaik tok aku ea... Hope aku n baby akan selamat tnp sebarang risiko... :-)

Ok da nak sampai, nak mandi nk solat n nak tido! Rehat2 kan diri n tenangkan kepala otak yg terkena attack td...

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

EDD is today! 30hb Ogos 2012...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Today is my EDD mengikut perkiraan my first day last peod... But till now masih belom ader tanda2 baby mau kuar melihat dunia...

Baby, naper syg namo kuar?? Abg adam da asik menanyer jew... Ibu plak da riso tahap gaban da... Ibu takut sgt aper2 yg buruk berlaku...

Mmg ibu agak -ve thinking cket.. Itu sbb ibu nak baby lahir dengan selamat. Cukup sifat tubuh badan fizikal mental seperti maner Allah telah cipta kan insan2 sebelom baby...

Siang malam ibu berdoa, mg proses bersalin kan baby akan d permudahkan... Honestly, ibu mmg da x larat nak usung baby. Sbb baby da kat bawah... So duduk bgn ibu agak terbatas. Pergerakkan ibu gak terbatas...

Tambahan nak melayan kerenah abg adam yg semakin menjadi... But thanks GOD, opah ader teman ibu skrg... So dpt la ibu byk rehat... Masak basoh kemas umah sumer opah yg buat...

Rite now, ibu tgh tggu giliran nak jumper doc... Doc pun riso naper baby namo kuar... Sian tgk opah berkejaran ngn abg adam... Da la opah poser :-( ayah plak dpt teman sekejap jew sbb ayah ader meeting ngn boss penang... Owayzz bz wif his work...

Kdg2 makan ati gak sbb ayah kurang bg tumpuan kat ibu n baby. Tp ibu gagah kan diri, kuat kan semangat. Hope nnt baby pun segagah ibu ea:p

Siang malam n boley d katerkan ibu berdoa setiap maser nak baby selamat. Ibu takut sgt :-( takut jd sesuatu yg buruk... Wlw pun ibu tau sumer tue ketentuan Allah, tp ibu gak manusia biaser yg lemah dlm nak tempoh dugaan maha hebat itu...

So baby, jgn buat ibu bertambah riso yer! Baby kuar cecepat tau... Ibu, ayah, opah, abg adam sumer x sabar nak jumper baby... Hope Allah permudahkan semua urusan kiter... Mg Allah beri ibu kekuatan semangat fizikal mental tok tempohi peperangan melahirkan baby...

Ok la, jap g sampai no ibu... Baby jgn nothi2 yer time doc cek nnt...

** Ya Allah, sesungguhnyew aku insan yg terlalu lemah tok d duga... Bantu la aku, permudahkan la aku... Amin ya rabbal a'lamin...
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, August 29, 2012

On my dinner besday celebration (22/8/2012 @ 4 syawal)

Alhamdulillah...

Umur aku meningkat lg setahun... Hua hua hua.... Umur ku yg semakin tua... :p

Tp baby still xmo kuar... Ingat kan dapat sama besday:p

Esok baby nyew due date. Hati da makin riso naper baby namo kuar2 lg... :-( takut sesuatu yg buruk happen. Mg Allah lindungi zuriat yg aku kendong n kandung ini...

So best!!! Lg best dr myvi lg best! Syukur ngn nikmat Allah for dis yr coz dpt celebrate ngn adam, my mummy, hubby n also pak tam... Syok! Hubby bg hadiah best.. :p yg aku post last few days tue... Ngancam ✗?

Dinner mlm ni kebetolan malam rayer ker 4. Hari rabu. Paktam join sekali makan kat horizon... Mmg menu pun best2... My feberet menu ~~ soft crab!!

Alhamdulillah hubby turut kan my request. Mummy jd ular sawa sbb terpaksa mkn byk nak habeskan lauk pauk yg ader... Adam pun berselera makan segala lauk yg ader.. Sepinggan nasi settled! Paktam kekenyangan.. Abes dinner, pak tam terus balik KL sbb esok nyew paktam kojer :-)

Kami balik umah. Mummy nama pun da jd ular sawa terus landing n lelap dlm kekenyangan... Same goes to adam :-)

Me? Hubby? Cembang kejap2... Then aku pun selamat... So moral of the story, nunite sumer! Doakan aku terus panjang umo n d murahkan rejeki yer...

To my hubby, ayg love u much much much! Thanks for the gift n also kasih syg yg telah d curahkan... For my mummy, thanks lahir kan YA yew.. YA sayang mak!
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, August 28, 2012

Dia sungguh ngengader!

Waaaaa....

As tajuk yg d tulis.... Abg adam lately ni sungguh menguji iman n sabar aku as a preggy mummy!

Naper? Sbb kenakalan dia sungguh terserlah.. Kengkadang aku n hubby pun bermasam muker, bertelagah d sebab kan budak sorg nie..

Bukan aper, mmg as a mom yg preggy, kesabaran aku agak terbatas dek lelah ngusung perut... ** alasan... Tp mmg betoi pun, biler nak berdepan ngn keletah si adam ni mmg betoi2 menguji sabar.

Hohoho.... Penat wooo nak layan kerenah dia... Semalam boley plak dia main serbuk sabun basoh... Separoh membazir:p

Hari ni dia cabot pokok yg opah tanam... Pening kepala opah... Da la opah penat wat sorang2... Aku? Aku sekadar penonton yg setia... Wakakaka...

Mak buyong da mengah hohoho....:p
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, August 26, 2012

My besday prezen!

~~~ CaRLo RiNo ~~~

Alhamdulillah... Timer kasih sayang.... Sungguh
X sangka pun dpt prezen nie... Sbb hubby bukan nyew jenis nak beli brg gugurl nie :p

Surprise prezen dr somi tercinta... Since aku preggy nie, hubby mmg namo bwk aku jenjalan... Manyak makan hati sbb hati mmg teringin jalan sana jalan sini...

Tp hubby since aku preggy asik outstation saner outstation sini jew...ramadhan ni lg makan hati.. Hubby langsung namo bawak aku g mana2 invitation for iftar. *** mungkin hubby malu nak bwk aku yg boyot kot n at the same time lelah dlm nak control abg adam yg semakin menjadi2 ke aktifan nyew :p

Awal preggy ari tu, hubby bawak balik IPaD.. Alhamdulillah. Also sesuatu yg surprise. X penah mintak or teringin. Tp biler hubby kater for prezen coz preggy again, hati isteri maner yg x cair kan... Cair giler arrr... :-)

And dis time time handbeg... Pompuan ngn handbeg maner ley d pisahkan kan? Hua hua hua... Alhamdulillah....

N now aku ngah nunggu detik berjihad tok melahirkan baby yg aku kandung ini... Due 30hb.. Hope baby kuar awai sikit arrr... Da x larat nak kendong :-)

Wat en somi tersayang! Ayg syg abg sgt2... Love u syg hingga ke hujung nyawer!!!




<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 24, 2012

He's a big bro.... Raya sakan...

Salammm aidilfitri sumer!!

Amacam korang nyew rayer? As u all know, aku still belom meletop lg.. Allah n adeq beri aku kesempatan tok beraya!

Amik kau, 2 kilo aku naik minggu nie... Sumer nyew d sbb kan penangan raya...

Rendang!
Lemang!
Serunding!
Ketupat!
Kuah kacang!
Dan yg sama waktu dgn nyew.... :p

Even due aku belom sampai, tp hajat d hati nak deliver awai. Tp Allah maha kuaser... Dia lebey tau aper yg telah Dia rancang!

Rayer ni sempat gak aku ke key el... Rayer umah abg aku kat sana n sedare mare yg ader kat sana. Tp azab beb dok lama dlm keta..

Baru la aku tau aper tu lengoh pinggang n lengoh montot... Mmg azab!

Btw, kesempatan ni aku nak wish eppy eid fitri. Maaf zahir batin. Kalo ader salah silap aku dgn readers sekalian. Aku pun x tau saper yg bacer blog aku ni ha, tp kalo yg membaca tu ader tersinggung hati, aku mintak maap ler...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. Esok aku wat entry lg yer... Taking gud care cumer!
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Imbas kembali : pengalaman melahirkan abg adam...

Haaaa...

Tetiber mood nak karang panjang berjela setelah aku da kehabisan idea membaca dan terus membaca...

Aku skrg >>> melewati minggu 39....sungguh mendebarkan... Tatkala hati sebenar nyew sering berdoa, cepat la si adeq ni kuar. X larat da nak usung kulu kilir...

Bukan nak ngeloh, tp perot aku ni sering laporr... Biler lapar baby kurang gerak. Biler aku mkn kemain dia gerak sana gerak sini... So hubby putuskan x bg aku berposer... Tu yg aku ralat tue...

Raser rugi betoi x dpt pose dlm bulan ramadhan ni ha... Da la bulan yg plg berkat kan....

Ok jom kiter berbalik pader topik yg sepatut nyer. Maner tau esok2 biler adam bacer dia akan hargai setiap pengorbanan ibu ni haaa... :p

Actually due adam 14/10/2009. Tp dat day xder raser paper pun... Memandangkan x sakit dgn berani nyew kami balik kg. Then biler sumer org tny xda raser sakit kew? Dgn selamba jawab ✗ pung!!!

Hubby tinggalkan aku kat umah mak. Sbb kater nyew nnt da sakit baru balik kl balik. Doc pun ader ckp nnt 24 kena admit kalo still x beranak. So tu yg buat kami kondipen...

Tp nak d jdkan citer, 20hb mlm aku muler raser ader contraction. Tp senyap g sbb x pasti sakit aper tu. Hubby smpi dr kl sbb nak amik aku bwk balik kl, terus aku inform dia aper yg aku raser. Dat time kol 11 mlm kalo x silap. Sekali hubby boley gabra tahap cipan plak.

Terus dia soh aku siap2 kami menuju ke spital ipoh. Senang sikit d sana. Sekali maser sampai kat sana (ini citer org cetek ilmu yew:p) aku tgk kat penties ader darah... Tersirap darap raser nyew... Wat ctg n ve. Laluan baru 1cm. Baby ok...

Then x ingat sgt pas tu, yg aku ingat pas tu da x sakit paper. Nak balik da x boley. Kena stay kat wad. sian kat mak n my sis yg kena berulang dr tapah nak lawat aku. Maser ni mmg nyesal giler sbb raser da nyusahkan sumer org.. Hubby plak terpaksa beristirehat dlm hotel bergerak (keta)...
Bagai tuan putri aku d layan hubby. Hingga la hr khamis tgh hr aku da muler raser contraction yg sgt kuat. Huaaa azab ruper nyer sehingga kan aku mintak tok d czer. Tp nurse2 sgt baik. Sumer nyew byk bg aku kater2 perangsang. Hubby plak asik turun naik nak teman aku. Tp hati sedikit terluker biler hubby tny, ayg ader wat dosa blakang abg ker sampai sakit mcm nie... Nitik air mater aku... Mcm dia x caya kat aku jer... Padahal hampir sumer ibu alami aper yg aku raser :-(
**tp skrg dia da tau experience org lain baru dia nak faham takdir Allah... :p love u syg!

Mls nak layan perasaan dat time, aku cumer diam jer. Wlw pun hati terkilan tp aku kuat kan hati sbb nak tgk baby lahir dgn selamat. Maser ni FIL da ulang alik, my mum xdpt teman aku lama2 sbb anak2 my sis x d benarkan masuk wad.(Ni rules kat spital ipoh, sbb virus h1a1 tgh menular) So susah tok diorg. So aku pun x bg diorg dtg sbb susah.. Lain la kalo arwah abah ader. Kompom aku soh mak berkepit ngn aku. Aku ckp hubby ader n aku mintak diorg dtg biler aku da selamat bersalin nnt. Wlw ader sedikit tercalar ngn kater2 FIL, yg mana dia siap pertikai kan my mum x syg anak sbb x dtg lawat aku. Bengang mmg da tahap gaban da. Bukan aper, x pk ker susah org sblm mulut sesuker hati nak berkater2... Mak aku bukan nyew org senang. Ni pun naseb ader my sis kalo x kompom x dtg.

Maser ni hubby beli mcD tp da x mampu telan. Byk minum fresh milk jew... Sakit hingga melewati ke malam hari. Katil sebelah da silih berganti membuatkan aku semakin pressure. Biler la turn aku nak bersalin. Baring x kena, jalan x kena... Sakit makin kuat. Ikut nasihat teman2 n my sis, diorg soh bykkan berjalan n naik turun tangga. Nekad nak gak bersalin normal... (Wakaka... Padahal td da request kalo nak czer pun da x kesah!! Poyo!) Itu la xtvt aku sepanjang malam.

Then, malam pun menjelma... Sakit makin kerap n maha kuat. Lebey sakit dr sblm nie. Sbb aku sendiri bukan nyer penahan sakit sbb aku admit aku mmg lembik... Maser wat CTG pun tahap sakit nmpk x teruk.... So redha jer la. Nanges x yah ckp ler kan...

Raser nak berak... Nak berak n nak berak.... X thn sgt da raser nyew... Tp teraser ader sesuatu da kuar kat kain aku... Gagah kan diri g toilet skali ader lelehan darah yg agak byk... Balik kat katil terus kol hubby inform kat dia. Hubby naik then terus inform kat nurse. Biler buat VE, da ader laluan... 4cm... Alhamdulillah... Dat time baru kol 12.30am. Setelah berhari2 nunggu... Akhirnyew tiber waktu tok berjihad... Wakakaka...

Maka, nurse2 pun soh aku siap kan pampers kain bedung n baju tok ker labor room... Nurse siap bwk wildcha. Nak tolak aku... Tp aku x terus ker LR. Singgah kat bilik nunggu. Bilik besar giler. Sejuk x raser sbb sakit maha hebat. Hubby kuar masuk gak ler... Nurse wat CTG, wat VE tok kompomkan laluan. Siap cucuk tok drip. Doc sampai terus pecah kan my waterbeg. Sakit woooo... X tahan sampai aku ngeliat.... Then doc kasi drip n nyebabkan aku tertido sehingga kol 5.30. X pasti aper yg doc kasi sbb aku berat mulut nak bertanya. Tersedar tu pun sbb nurse kejut kan, doc nak wat VE lg.

Td nyenyak tido, skrg baru start sakit balik. Hahahaha.... Da bukak 6 cm... Ooo no... Ingat da boley teran... Sbb sakit da maikn kerap... Doc estimate aku akan bersalin kol 8am. Lambat nyew lagi.... Bertahan ler aku lg... Ayat kursi, doa nabi yunus sumer nyew d baca. Sejauh maner betoi nyew segala tajwid Allah jew la yg tau... Emosi n mental yg x terkawal... Hubby kuar masuk jer. Siap bwk air sbb aku dahaga...

Kol 6.30am, nurse wat VE lagi. Yeee haaa da 8cm.. Tp sakit aku maha kuat. Nak berak yg teramat sgt. Nurse soh aku ngiring. Tp da x lot. Sakit sangat. Last2 nurse kater kalo nak berak, berak jer.... Yg pasti time tu da kol 7am. Aku kater da x thn sgt. So nurse cek n kater kepala baby da nampak.. Tp x bukak full lg. So bidan decide soh aku push.. Baby ok lg cumer ibu nyer jew yg x tertanggung da...

Oooo en hubby ku mmg tersangat la gabra. Mana la aku tau nak neran at first. Tp dia dok push syg push push!!! Senget!! Tp klakar biler d kenang semula.. Bidan tu siap ckp lg, cepat push nnt kalo doc dtg lg payah. Nnt doc vacum la aper la...

X tau n x ingat kali ke bp aku teran, yg aku ingat sekali push kepala baby kuar, push lg skali sumer bdn kaki tgn... Panas jew raser... Then, hubby yg cek sumer yg patut kat baby. Aku da lembik. Cont plak ngn sessi jahit menjahit...

X pasti bp jahit yg kena. Tp pas da settle sumer aku pun tidoq. Nurse kater baik tido. Kang da dpt baby kompom x ley tdo da... :p so aku pun amik la kesempatan.... Penat + lega...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. La nnt2 sambung citer seterusnyew ea... Nnt aku story plak day after deliver nyer kisah... Papai....
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers