Friday, July 27, 2012

Seranggggg.........

adoyai....
abg adam ni semakin lasak ler plak...
sejak dua menjak nie abg adam owayz main serang2 ngn si ayah...

pantang nampak si ayah landing atas katil terus d henyak nyer si ayah...
ibu yg baring kat sebelah ni pun kecut peyot d buat nyew...

bukan aper, biler da start main abg ni bukan nyew tau nak pk ibu yg tgh baring sama..
budak ler katerkan...:p

keadaan bilik usah cakap ler..penat jew opah kemas cecantik last time..
abes2 abg adam n ayah sepah kan tak sampai seminit...

hehehe...
mesti tertanyer2 kan naper opah yg kemas kan?
sebab nyew....

aku da mmg tak larat da bab ngemas ni...
last week yg opah dok seminggu ngn aku tu, time en husband tak ader
opah ler yg kemas kan semula keadaan umah aku yg serabut aku buat sbb pindah kan almari sumer ke belakang... plus aku susun semula katil bg bercantum katil aku n jg katil en hubby...
kalo tak kami tdo asing2... sian ler plak kan... 

tp biler da start kalih2 pehtu da tak larat, opah ler yg nyudahkan nyew..
siap belikan satu rak almari tok kenkain lagi..
then dia belikan box2 tok aku simpan brg2 yg da tak mo guna..
contohnyer menan adam yg melambak tu sumer aku da masuk kan dalam box.. bukan adam xmo main sgt tp lately ni adam suker benor ngn dinosor diew tu... tdo makan mandi sumer nak ngn dinosor. 

then main tembak2 ngn ayah...
ball pun da jarang main sbb adam more pader main serang2 plak sekarang ni...=)
happy kot sekarang en hubby owayzs ader kat umah..
kalo tak tu seminggu sehari jew dapat jumpe...^ _^


see, tgk ler tue.... 
anak n bapak sama naik..

tak tau penat plak tue..=)


naseb ler aku ader baby dalam peyot 
kalo tak ngn aku2 sekali dia henyak nyew...=)

pot paling dia suker biler si ayah nyer terlentang...
dia boley plak berdiri imbang badan then melompat2...


hahahaha
itu la citer nyew si anak n juga s bapak...

ok la peyot da berdangdut...
nak p buat taik mater jap...
kalo tak kompom kang aku berbuker...

Thursday, July 26, 2012

My Last Intention for baby...

perancangan untuk memberi susu ibu secara exclusive...:p

korang ader niat tak yg sama mcm aku?
aku harap Allah izinkan aku tok nyusu kan baby MAH sehingga baby berusia setahun setengah at least...
macam abg adam dulu aku berjaya...

tp maser tu en hubby kurang support bab perahan susu ni..
plus knowledge aku tentang penyimpanan dan proses pumping yg cetek..
so nak fight pun macam tak ader makna...
hahahhaa....=)

maser adam dulu aku pump secare mamet jer..
means tak ader stok gelen2 pun...
pump today tok pakai esok...
kalo tak cukup topup ngn susu formula kengkadang,

sbb sehari dulu aku mampu pump dua botol besar penuh.
maser adam da masuk umo setahun sengah aku da muler penat n bosan sbb hasil makin kurang.

so bermula la era adam with susu formula n BF ngn aku d sebelah malam sahaja..
tp adam ni problem cket sbb dia kurang nak susu formula.
tiap kali ptg balik dari umah baby sitter macam org kelaparan terus bukak baju aku cari tekk... tp aku bukak jew sbb aku tau dia rindukan aku... hahahaha...

n hopefully dengan persedian fizikal n mental kali ni, aku mampu beri yg terbaik tok baby...=)
banyak faedah nyer kan kalo aku pumping....

kalo nak d compare kan dari segi wang dan juga khasiat..
bergelen2 lebey baik susu ibu ni kan...
moga en hubby akan terus support niat murni si isteri ni plus dapat berkat dan rahmat dari Allah...

setiap usaha kena balik pada yg mencipta..
moga segala nyer d permudahkan...=)


Spectra DEW 350 Electric Breast Pump



p/s: tunggu en hubby transfer duit aku akan terus ngap breast pump ni... sayang masuk cecepat yer... tak lama lg ayg da nak meletop... kang kempunan ayg nak berpumping di dalam pantang...=)

Tuesday, July 24, 2012

Entry Pertama Ramadhan Kali Ini...

Slm ramadhan sumer!
Haaa... Ni first entry di bulan ramadhan...
Berpuasa d hari yg ke4...


Ramai ✗ ibu2 yg preggy kat luar tu yg sdg tggu hari masih kuat n larat tok poser?


Actually aku pun was2 gak. Larat ker ✗? Bukan aper aku tkt kalo2 ader effect kat baby. Tp aku slalu berckp ngn baby sama2 poser ngn aku... Alhamdulillah, perjuangan 3 hari lepas da berjaya wlwpun aku lembik. Xper, aku kuat kan semangat byk kan baring n rehat n tdo...


Lapar? Opkos la... Skrg ni pun da berdangdut peyut aku nie ha... Tp aku masih mampu bertahan... Byk gak aku baca kat tenet katernyer kalo aku mampu bertahan insyaallah nnt baby pun akan kuat semangat sama... Bukan aper, biler pk time abg adam dulu, totally lembik...


Hope preggy kali ni aku mampu berjuang dgn baby plak... Stakat ni rutin harian, buker en hubby yg masak n sahur aku nyew turn plak... walaupun penat tp aku kuat kan semangat sbb target at least 15 hari berposer akan terlaksana... masa abg adam dulu, aku dpt 15 hari jer... mungkin faktor anak pertama dan juga jauh dari family... rindu kan abah dan macam2 lagi yg bermain kat dalam kotak pkran aku dat time... perjalanan yg jauh tok pegi balik keja + stress sumer nyew ngundang tok aku lembik...



waaa... semangat kan abg adam menyambut poser.... kih kih kih.... lebai ni aku beli maser balik tapah last week... berkenan plak sbb baju tahun ni kan tema coklat gold... tp abg adam ni tak nyempat nak makai... jgn time raya nnt da tak jumpe da ler...:p


ala ala ala....comel nyew anak ibu nie... hopefully menjadi anak yg soleh... insyaAllah ibu n ayah akan cuber berikan didikan agama yg secukup nyew... mana tau mg2 sejuk perot ibu ngandung abg adam nnt... walau aperpun kerjaya abg adam future nnt, hope abg adam akan selit kan agama dalam kerjaya abg adam ea....

*
*
*
ok bercerita pasai nyambut ramadhan tahun ni, opkos di sambut dengan serba sederhana d sbbkan ketidak laratan diriku dan juga mood yg melayang oley hubby ku...

~~~   sahur pertama dan buker d hari pertama.  ~~~

sahur, semangat aku bangun masak...
simple jer aku masak sambal sotong n telur dada + nasi panas2... air panas horlick... penat2 aku siap kan menu dan pelan2 wat keja sbb dalam otak namo abg adam bgn... 
sekali biler aku kejut kan en hubby, dia pun sedar...

tp alhamdulillah, abg adam tak meragam... biler aku story pasal kewajiban tok berposer dia faham, n once again yg aku bersyukur sgt, biler aku ajak makan sama dia pun follow sekali... even mater kelip2 susah nak bukak, tp dia maintain in good mood... so bersahur la kami.... 

tiber time buker plak.... plan menu en hubby
ikan perap bakar cicah air asam
gulai lemak cili ayam
sayur bendi gorng udang

tp di takdir kan kami d duga... sebaik settle masak gulai lemak.... n en hubby tgh tumis bawang nak goreng sayur.... sekali gas habes.....

**teringat iklan santan habes....=) mmg nak jerit tp apakan daya... nasi da masak so makan ler kami nasi puti berlauk lemak cili ayam dan juga sambal belacan jer....

muker en hubby yg serba salah... pas buker jer terus p kedai beli aper yg patut...:p

 sian en sayang saya ni...


~~~   sahur ke2 dan buker d hari ke2.  ~~~

kami balik bota...
berbuker di sana beramai2...
amik kesempatan sementara mak ngah anith n pak ngah azrul masih ader..
next week diorg nak balik klang da...

n mungkin time rayer jer baru dapat jumper..
itu pun tak pasti sbb kali ni aku raya d bota n diorg raya d pahang...

so clash waktu...
then, after balik tapah aku akan stay tapah sampai la bersalin  + pantang...:p

~~~   sahur ke3 dan buker d hari ke3.  ~~~

menu:
mertabak...:p
ikan bakar cicah air asam
sayur goreng udang sotong
nasi goreng for abg adam
sambal belacan

sahur aku berdua ngn abg adam jew sbb en hubby namo makan... dia bgn n minum milo dua cawan then sambung tdoq balik!

alhamdulillah kami enjoy our menu!

*
*
*

saper nak?
angkat tangan....


cantik kan...?

namo bg pun... ni preparation tok duit raya... tp ni baru dapat tukar cket...
nak tunggu gaji hubby esok luser baru nak mintak my boss p tukar kan lagi...

hehehe... jgn mare k!


last but not least.... tatap la kecomelan wajah ku ini... sbb aper aku sayang gambar ni? sbb gambar ni abg adam yg snap... menjadi plak... aku plak perasan chomel.... itu la kaitan entry kali ni dengan pixca aku... 

hahahaha.... aku tau korang pun gelak sbb tak ader kaitan kan... mmg pun... sajer nak mengabdikan kat sini jer....

ok la selamat berposer sumer! jgn tuang2 tau... ikhlas kan diri berjihad tok Allah swt...:p


Thursday, July 19, 2012

Entry Bergambo.... Siler layan dengan S.E.N.Y.U.M....

sebelom meletop hubby bawak aku bergumbira ler dulu...

off di kala weekdays...
semalam a.k.a rabu...

siap2 terus menuju tempat yg d rancang selepas aper yg patut d dahulukan settle...=)

mmg happening!

thanks sayang ku hubby...=)


tempat yg kami tuju...
membawa anak teruna kesayang bermain
sambil kami sama2 enjoy n meluangkan maser
merapatkan ikatan kasih sayang...=)


anak teruna kesayangan....
warm up dulu....=)

memula malu..
takut takut....


konon berenang..=)


ok ayah pun da muler join sama...


anak bapak ler konon kan...
kesayangan kami..


happy biler tgk anak n bapak happy...


bahagia kan mereka....


kemanjaan yg terserlah..

love both of you...=)


see...

manja sangat ler konon kan...


hehehe...
berenang d air yg cetek..


main2 berenang
walaupun banyak kali tertelan air...


see...
my anak manja berenang...
main air 3 jam tanpa henti ok...


sebelom balik, ibu pun nak enterprem gak...=)
mana aci kan ibu tak join main air...


si anak yg bertambah happy membasah kan si ibu...


cek kedalaman air sbb nak ajak si anak main slide yg ader kat situ....


hehehee.... 
muker si anank yg sangat enjoy...


siap dera ibu lg...
nak turun dari slide tu aku tunggu kat bawak nak bagi adam tak tenggelam dek air yg dalam...


adam enjoy giler..
memuler jer dia takut2...
biler aku n hubby join sama main slide dia ok..
n tak mo balik ok...


see... biler dia da berani...=)


aku stay kat hujung slide...
sbb kalo tak tunggu nnt adam terus jatuh dalam air...
kang asik tertelan air jer kejo nyew...


tak mo benti...
sampai la aku n hubby umpan nak p naik tren...
baru la dia ok n siap2 tok tukar baju...


see...
anak bapak...
tgk hubby pakai cap, baru la cap dia maintain kat atas kepala...
encem kan anak manja ibu nie...=)


ehsan dari pemandu tren...
aku mintak dia tolong snap...
n ni jer la satu2 nyew gambo kami bertiga yg senonoh...=)

sakan d atas tren...
nak p pusing jap..


adam nyer reaksi biler si ayah tunjuk itu dan ini...
memandang kan dia sendiri excited n da kenal setiap haiwan yg ader, 
so lg suker ler hubby melayan...

maner?
maner?

kalo dia tak nampak aper yg si ayah cuber tunjuk kan...
n biler da nampak, soklan dia pun macam ketapi...

dari satu soklan ker satu soklan...
pas satu d jawab bersambung ke satu soklan yg lain yer...

penat nak bg explanation sampai adam kater ooooo....=) 
but, kami bersabar sbb kami tau otak dia tgh berkembang..
means dia sangat pandai berpikir n matang dalam memahami sesuatu...!


stop sekejap menyaksikan tiger feeding=)
part yg paling adam best!

excited sambil tepuk tgn biler tgk tiger ni makan...
lompat sambil makan kompom la happening kan...
aku yg da tua ni pun baru first time nengok...

untung anak ibu ni kan...=)


ok, kami da nak berangkat balik da...
da penat...
konon si adam nak tpon opah nona nak story dia naik tren n tgk tiger...=)


my hero wif big cat...=)


ok sumer...
kami da nak balik....
da petang da...

kena cepat sbb ayah ada dinner malam nie..

so kami pun bergegas pulang lepas penat spend time together...
yg pasti hero aku ni kepenatan yg teramat sangat hinggakan masuk keta terus lena...

tak ketinggalan si ibu ok...
ibu pun tido sama....

wat eva it is....
thanks ayah bawak kami bergumbira...

jgn luper lg satu trip before ibu letop tau...
jusco pengkalan seksyen 18 ok...

~~~...with love...~~~

Thursday, July 5, 2012

Operation yg telah berjaya... Alhamdulillah...:p

alhamdulillah...
sumer da seperti sedia kala...

mmg gabra biler pk kena operate kan...

anis ni anak along yg ke4..
problem dia tdo berdengkur...

then setelah d nasihat kan untuk menjalankan operation
along n BIL setuju..
sbb kater doc bahaya kalo d biar kan... 
takut esok2 ader masalah yg lebey kritikal plak akan berlaku...


ni la along aku...
cool n steady! 


ni plak si kecik yg bakal d operate..
happy...

mungkin dia tak faham aper tu proses yg bakal dia tempuhi...
huhu!


see......
kegembiraan menyarungkan baju spital...

time ni da siap sedia da tok masuk OT..


senyum lagi er sayang....


da muler cebik!


just after operation....


nanges sbb ader raser sakit sikit2...


sian anak sedare aku ni....=(


yg ni plak siap kuar kahak kater along time dia batok...
oooo sungguh kesian...


ni la dier benda yg d operate tue...




ok la...

sumer da kembali seperti sedia kala...
td along kater anis da boley lari 2 da pun...

hope pas ni no more dengkur lagi yer...
boley jd penceramah bebas..=)

love u darling!

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers