Saturday, June 30, 2012

Ibu Makin Gumuk vs Adam Maintain Comey

salam ceria d pagi sabtu sumer!

peeps peeps!!

hua hua hua....
pg ni mood ader baik cket n sempat berposing sbb ayah anta ibu p kejew...
sonok arrr tak yah drive lagi...

tgh hari ni kang terus balik bota...
esok kenduru baby aina plak..


percayakah kalian ke gumukkan ibu??
wakakaka...

mana tak nyew since preggy ibu da naik berat sebanyak 8kg...
ok gak la kalo nak d compare kan time preggy adam dulu..
last time totally naik 22kg...:p

ni actually dalam keta...
tgh stop kat traffic light...
adam sesema.. sajer jew nak main2 tangkap gambo ngn dia..


hik hik hik...
sajer nak enterprem kegumukkan ku..


tp aku ader cute gak kan...
kah kah kah...


tgk la anak manja ibu ni...
pg2 bangun nak pakai bj spiderman...
jenuh la ibu nyew haaa...

da la kat umah ber FB guna BB yg screen tecik nie ha..
nak cari baju raya yg ader corak spiderman fuhhhh...
menguji keimananbetoi...



tp alhamdulillah dapat ler selai dua bj spiderman tok adam for raya dis year...
nnt kalo sumer da lengkap ibu publish kat sini ea..
sajer jer nak jd kenangan koleksi spiderman adam...

cap spiderman..
towel spiderman..
spentot spiderman..
suar spiderman
tshirt spiderman


k la....
ibu nak sambung wat kejer plak...
da enterprem kegumukkan so skrg nak continue wat tejer..

kang bebel boss ibu tak siap plak..
bukan aper nak wat filing tok audit..
ibu tak pandai ubs...
so boss ibu anta luar outsource..

senang cket ibu..
lgpun bukan field ibu pun nak wat tu..
dok pandai...
dulu mencik sgt kat akaun tp la ni, keje dok dept akaun plak...

padan muker ibu! =)

Friday, June 29, 2012

Placenta Previa Type II... a.k.a Kedudukan Uri Di Bawah

korang takut tak kalo kena warded sehingga menunggu hari kelahiran... tp korang baru preggy week 31.

menanges? ermmmm.... da tak lalu nanges da.... kalo korang nak tau, ni la sbb aku menanges... report yg doc nancy tulis ni yg mana aku perlu di rujuk ke Hospital Seri Manjung....

Placenta Previa Thpe II... sungguh mengeri kan...
 tp Doc buat tok keselamatan aku dan juga baby...:p


terang lagi bersuluh kan?


aku d arah kan utk berjumpa pakar untuk tindakan selanjut nyew....=)
sungguh mendebarkan...


ni maser first time dapat trace problem aku...


ini result scan yg mengatakan aku pny masalah dengan uri...
so doc pun set kan next check up aku perlu scan jugak...

baru aku terpikir, pregnancy kali ni paling banyak aku scan...
jantina baby jugak tak perlu d ragui sbb sumer doc yg scan aku bgtau yg baby aku ni adalah baby boy... so welcome to the world yer my hero...=) 
ley main n geng ngn abg adam sepah kan umah...!


ni plak result second ckeckup...:p


pandai ker korang baca result scan ni...
aku tak pasti la aper yg tergambar dalam scan image ni...
yg pasti doctor cumer explain, uri semakin ke bawah...
sangat merisaukan...


yg ni plak result seterusnyer yg menunjukkan langsung tak ader perubahan....
the head n the placenta level is quite same..
oooo hati yg sgt sedey sedang melanda...=(

actually ader satu rahsia di sebalik kisah ni...
minggu ni SIL bersalin...
keadaan aku yg sedang kritikal ni aku gagah kan diri g melawat SIL every lunch time and also after habes keja... aku korban kan makan lunch aku sbb nk p teman SIL... biaser la aku pun penah dok dlm wad, so mmg aku faham hati org yg dok dalam wad ni... mmg mengharap kehadiran tetamu... so pas keja pun aku p amik adam dulu then terus ke sana... mmg sungguh penat... Allah jew yg tau...

family FIL mmg tak tau langsung tentang keadaan aku... tak pasti naper hubby tak mo story kat diorg...
actually, aku sedang susun atur semula barang2 kat umah...
mmg maser tgh SIL bersalin ni FIL akan singgah.. 
so aku buat tak tau, aku abaikan keadaan umah dengan kabinet yg berselerak...
baju yg tak berlipat... sbb mmg aku tak larat n x mampu nak buat sorg tanpa kehadiran hubby.. time ni plak la hubby outstation memanjang... sekali d takdir kan FIL nak lunch kat umah aku without ader persetujuan aku... belom sempat aku explain paper, so aku pun turut kan jugak la... mls nak bising... sbb tempat tido biras aku last night tu pun aku tak simpan lg... 

tp yer la mana nak tau aper akan jd kan... biler balik umah FIL, dia komplain kat hubby kater umah aku sepah serabut n macam2 lg la... hubby pun marah ler aku awat jd cam tu without ader soal jawab... padahal maser hubby kuar p outstation pun, umah da mmg dalam keadaan macam tu... 

dsbb kan bengang melampau, balik dr umah FIL, aku nekad kemas kan umah.... even aku sedar aku akan mudarat kan diri, tp aku abaikan perasaan tu... mulut sempat gak ckp kat hubby, andai jd paper kat aku baru puas hati sumer org kan... sbb aku mmg da d pesan tak boley buat any kerja even memasak...=(

tp biler hati lebey ikut kan nafsu marah + godaan syaitan, tu yg otak hilang pertimbangan...
hubby ckp lain kali jer buat pun aku da x amik pusing.. aku terus kan jugak keja2 kemas umah, lipat baju, angkat kabinet katil alih itu dan alih ini... puas hati.... n klimaks nyer biler ari2 aku sakit dan aku da tak mampu langsung tok berdiri... sakit Allah jer yg tau... sedey sangat....=( and aku terus melepek baring atas katil...

tp aku tak story pun kat hubby... pendam dan terus memendam...=(
sbb hubby pun tak penah amik serius sakit ni, tak penah tny lebey lanjut n yg plg sedey link yg aku bg kat dia sebelom ni pun dia tak penah baca... so faham la aku sbb aper dia tak faham aper yg aku raser n alami...
esok nyer check up, dan biler time scan, 
doc nancy terus call soh set up ambulance sbb uri aku dan kepala baby betol2 ader kat "pintu kuar"
nanges terus depan doc.. da tak pk malu da sbb aku terus pk adam.. nnt saper nak jaga adam.. macam maner tdo malam adam... sbb adam manja ngn aku n tdo masih berpelok ngn aku... gagah kan diri drive keta sampai la ni even sakit2 ngilu2 tu ader...

so doc nancy pun cancel kan ambulance + bg ceramah kesihatan free kat aku... 
cumer dia bg surat refer ke spital manjung... =)


ni la surat appt.
doc nancy soh aku p pg sbb pg tok proses pemantauan...
sumer doc pakar yg entertain aku... bahagia gak la...
tp biler doc pakar tu ckp, kalo da detect placenta kat bawah, terus admit la...
dok wad kiter akan pantau sampai hari bersalin...

dan hari ni dalam sejarah gak la hubby baru nak teman aku p check up sbb takut aku kena tahan wad... nk bawak balik keta n rungsing pk cam ner nak jg adam... tergamam jugak biler dengar kater2 doc masa awal2 tue... berubah gak la muker hubby biler doc explain macam2...:p

*
*
*

tp sebenarnyer, mlm sebelom aku jumpa doc pakar ni, aku balik tapah berurut ngn bidan kampung...
aku ingat kan urut cam hari tu, sekali bidan yg urut tu pun cakap:
"bawah sangat ni"... 
acik try sengkak n bg penawar yer... usaha jew mana yg mampu... 
aku tak komen paper sbb perbualan tu dgn mak aku... aku turut kan jer n terus2 doa dalam hati moga ader keajaiban yg Allah akan kurniakan tok aku... sakit ruper nyer kena sengkak ni... dia urut perut pusing sana pusing sini tekan sana tekan sini... urut tangan pinggang belakang kaki peha montot sumer lengkap la...=) 

baru la aku tau, sedap ruper nyer kena urut ni..=)

amik maser dalam sejam gak la... kompom hubby bosan nunggu aku settle tok berurut... 
alhamdulillah aku bermalam kat umah mak, lepas minum air penawar yg bidan tu kasi, sapu kat perut cam dia suruh, aku pun lelap sampai ke pagi...


ini lah hasil nyew...
Allah Maha Kuasa...

ayat yg kuar dari doc pakar tu..
"tak ader paper pun..."

ni tak ader paper....
tak yah masuk wad la...
boley balik...

tp muker dia still kerut n biler dtg lg dua doc diorg ckp2 sama sendiri n tgk result scan yg sebelom ni, then conclusion doc tu ckp, percaya la pada doc pakar ni... insyaAllah dia takkan silap...
dia doc pakar n da lama kat sini..

aku senyum jew dalam hati mmg bersyukur yg teramat sgt.. bukan sbb aper, usaha berurut ngn bidan tu berhasil... saper suker kan dok dalam wad kan...=)

aku giler bersyukur pada nikmat dan zat kurniaan mu YA RABB...:P


Dr Tiong kalo tak silap nama doc pakar ni..

wat eva it is, aku bersyukur sgt dapat nikmat Allah ni... sekurang2 nyer aku boley jalani hidup aku seperti biaser.. cumer doc pesan, tak boley driving jauh2, elakkan hentakkan, angkat berat, dokong anak, duduk atas lantai, turun naik tangga n kerja2 berat....

mana mungkin aku dapat elakkan sumer ni, cumer aku kena lebey berhati2 n berwaspada...:p
opis pun da mmg kena turun naik tangga... 

hope next check up uri ni akan maintain la dok kat atas...  
n berharap sangat dapat bersalin normal d biler tiber masa yg da Allah tetap kan...

amin....

Saturday, June 23, 2012

Ibu Mengandung da genap 7 bulan......:p


ini la wajah kecerian 2 org ibu dalam opis marina island...
aka
klizz dok sebelah aku ni ha...
kami sangat bahagia mengharungi detik2 preggy n hope sumer nyew berjalan ngn lancar..


dua ibu ngndung...
aku da genap 30 minggu n klizz plak da nak masuk bulan yg ke4..

sama2 excited tok tunggu cahaya mata kesayangan kami ni..
sbb nyer, adam kan da nak 3 tahun.. so da lama nak baby...
tu yg excited lebey...

klizz plak ni baby first dia..
so dia lg la lebey excited kan...

hope kami berdua selamat hingga ke perjuangan yg terakhir...
baby n ibu selamat...:p


2 anak dara dalam opis...
hope cepat bertemu jodoh so ley ar join mommy club!


see...
sorang da 7 bulan.. yg sorang g 4 bulan....

oooo baby.... cepat la membesar dengan jaya nyew ea...
sayang kamu baby!


ok la, kebetolan ni adalah last day for abbie...
chinese yg baju merah suar putih kat depan sekali tu...

yg baju kuning tu Head Finance & HR... aka bunga matahari..
paling d geruni d opis MI nie...

aku pun sama tapi x boley ar lebey2 sbb aku tgh preggy kan...
kang terkenan kang payah ler plak...:p

so to abbie: all the best!

Thursday, June 21, 2012

Welcome to the world.... ~~~~ NUR AINA SAFFIYA ~~~~

Alhamdulillah....

DOB: 20 JUNE 2012
~30 Rejab 1433
POB: Hospital Seri Manjung
Kelahiran: Normal
Berat: 2.6 kg
Time: 5.11 am

~~~ "NUR AINA SAFFIYA" ~~~


welcome to the world my dear!
waaa....
ini budak sungguh comey kan....:p

tahniah to azrul & anith atas kelahiran cahaya mata yg sulong...
semoga aina menjadi anak yg solehah yer...
sayang sama kamu!


yup!
baby ni sangat comey...
kocik macam mak ayah dia....

sungguh cute pendek kater....


baby ni da pandai nenen ok...
dah beyak..

hope jauh la dari kuning...
so today boley la pulang ke rumah atok d bota....=)


dak tecik ni da kelaparan...
nak nenen...


kasih seorg ayah...!

moga kehadiran dak tecik ni akan lebey membahagiakan si ayah n si ibu....=)

p/s: en hubby cakap, ni yg tak sabar nak tunggu baby MAH kuar... sbb excited tgk baby tecik ni...=)

gambar edit by me/2.30pm....


so cute....:p


comey....=)


hehehe... dia kena bedung ngn ibu....
org tua2 kater kalo kena bedung ni cepat besar n sennag jg...
plus ley ar ibu berehat...=)

yg lelaki gagah perkasa kat belakang tu la, my en kesayangan...
tak sabor katernyew nak tunggu baby kuar...
excited gak nengok muker en hubby...

sabar yer sayang...
turn kiter tak lama lagi...
nnt main la puas2 yer...

love you much!


see.... baby aina ni kuat nyusu... ibu nyew kater malam td baby aina nie tak mo tdo... nak memerap n manja2 gitue... hehehe.... yg paling best td doc kater kuning tak ader... 

kuat nyusu dak tecik nie... tak per, kuat2 nyusu nnt cepat besar ley la melaram ngn baju yg ayah ibu belikan ea.... anak gugurl ni kan comey bergaya ngn mcm2 pesen...=)

hope aku pun esok2 ader rejeki memiliki cahaya mater gugurl... insyaAllah....=)

so probably ptg ni boley discharge...=)

so ptg ni kiter jumpa lg kat umah atok bota ea...!

Sunday, June 17, 2012

Prezen da lengkap.... Istimewa tok baby Mak Ngah Anith...:p

ok nak citer cikit pasal preparation gift birth tok baby mak ngah anith nnt...

nilai RM yg d laburkan bukan menjadi ukuran, cukup la aku luahkan ini la yg yg termampu n terikhlas yg aku mampu sediakan... aku pun buat ansur2...=)

bukan aku beli sekali rap.... aku beli sikit2, acap kali aku beli barang tok baby aku yg dalam peyut nie...

hope sangat2 nnt, biler sampai kat tgn mak ngah nnt, dia akan suker... nak beli kan yg mahal2 n canggih manggih aku tak mampu... aku beli ala kadar yg termampu n sama macam baby aku punyer....

walau pun tak seberapa, tp aku ikhlas tok SIL kesayangan ku ini...:p hope anith suker yer... insyaAllah....



ni jumper aku beli kat kedai baby kat manjung jer...
maser aku beli bj tok baby ari tu, aku rembat satu tok baby anith...

yg ni size newborn...
hope boley la pakai nnt dalam pantang...


yg ni plak bedung dua helai..
printed lagi tu.... sajer jer tak amik kaler pink sbb yg lain da byk sagt pinky..
so nak bg kelainan aku pilih kaler purple flower n doll kaler kuning sikit...


yg ni plak barut 5 helai yg same sumer nyer...
sbb aku pilih sama, design yg lain aku tak berapa kenan...
yg ni jer aku kenan...

hope anith tak kisah ler...:p


yg ni plak....

<<< CLOTH DIAPERS >>>

aku nak cuber pada baby nnt...

tergerak nak beli lebey mana tau anith pun mungkin berminat nak cuber...
so aku bg dia 2 pcs...
insert pun ader dua...

satu jenis printed n satu g minky..

esok2 kalo dia kenan, mana tau dia ley la beli sendiri... 
nak cuber kena beli sikit dulu...=)


yg ni plak beg baby organizer...
comey tak?

still pinky....


last but not least...
toys tok main2...

actually ni balance hasil jual dulu..
(yg rattle tu)

yg spider tu aku beli asing sbb mmg tok tujuan bg prezen kat kengkawan...=)
n ni pcs yg terakhir...

yg sama gak aku kasi kat mr loi jr n adeq emir...=)

ok la tu jer kot tok today...
sayang korang sumer...!

Saturday, June 16, 2012

Kena Pau Lagi..... Kerana Spiderman.......

hua hua hua....

morning sumer.... peeps peeps!!

ok al kisah semalam aku kena pau lg... padah membawa adamman ke pasar malam teluk muroh....=)

naper? sbb ibu kena pau bila mana adamman ibu nampak spiderman, dia akan terus teruja n nak grab.... even belon pun dia boley tunggu sampai ibu kater ok.... kalo ibu tak kater nak beli adamman ibu ni akan terus berdiri tegak melihat belon spiderman yg terapung apung tu...

but, syukur alhamdulillah adamman ibu belom pandai merengek nak kan sesuatu... sekadar meraih simpati dengan cara psikologi...=)) sungguh kasihan ini budak....

ini la baju yg adamman ibu rembat... kali ni d sebab kan kakak penjual tu pun dengan suker hati menukar kan pakaian adam, dengan alasan untuk mencuba, so ibu pun da jadi serba salah tok say No dari membeli baju n suar itu.... oooooo hhohohoho....

see, pakaian yg sudah d salin oley kakak penjual tu... sedang elok d gaya kan oley adamman ibu...:P


muker bahagia biler dapat baju spiderman nie....
pokai pokai...

naseb la bj pasar malam jer kan...=)


see ini budak yg suker julur lidah biler ngengada!


tersandar biler luker jatuh tue da muler ader raser sakit...=)


ni da sampai umah.... muker ngengader kan...?


adamman ibu ni sangat ngengader...
syukur la ibu ni sabar layan kerenah mu wahai anak...
kalo ikut amarah, alamat nyer kamu ni bakal d bubit setiap hari...=)


konon2 menyanyi sayang ibu ni...
konon pegang mic..

padahal pegal umpan tipu arwah atok...=)


lovu you much much my sweet heart...


ajak ibu main cak cak...
tp ibu malas nak main...=)


love much dis pixca.


acececeh.....:p


termangu sekejap...


ini lah gaya adamman ibu nak cleep.... konon nyer la... pas tu habes rumah dia kerja kan... hanger yg da elok d susun hanes dia terabur kan.... 

huuuuuuu.... sabaw jer la.....


adamman ibu terjatuh maser kat pasar malam.... ni la kesan nyer... luker ni tak nampak sgt sbb ibu da taruh bedak aiken... "ubat"... da cuci siap taruh ubat... so adamman ibu akan senyap n luper seketika pasal sakit tue....


ni plak kesan dua garis di lutut....
ayah cuak konon biler d bgtau adamman jatuh, terus sound ibu....
naper tak jg elok2...

ibu senyap jer... sambil tersenyum... 
biler da send gambo ni kat dia, baru ayah cakap...
ingat kan teruk....=)

insyaAllah kalo dengan ibu, adamman ibu takkan alami segala yg serius....
hehehehe... mana ader ibu yg sanggup tgk anak dia sakit kan...

even aku ngah sarat ni opun, aku sanggup main2 ball dengan adamman tau...

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers