Thursday, October 18, 2012

Suker Duker BerPantang ~ geNap 44 Hari

Alhamdulillah...

Syukur pada nikmat Allah SWT, atas kurniaan yg ✗ ternilai... Kurniaan zuriat yg sempurna, sihat tubuh badan adalah nikmat yg tiada tolok bandingan nyer...

Ari nie genap aku berpantang 45 hari.. Alhamdulillah, walaupun macam2 dugaan yg aku hadapi tp sumer nyer dpt aku tempuhi dgn penuh sabar. **wlw pun kdg2 ader jugak rungutan :P

Timer kasih suami tersayang, byk kuar kan ongkos dan juga support aku dr saat melahirkan adeq anas sehingga la skrg... Timer kasih mak sbb bg sokongan moral yg x belah bahagi... Mendoakan aku, membantu aku dr seremeh2 masalah hinggalah sesulit2 nyew...

Kes pertama.. ~ niPpLe CrackEd
** as aku ader story before, mmg sungguh menderita tiapkali anas nak nenen... nak nyew adam masih baru2 nak terima kehadiran si adeq. Asik nak kepit ngn aku. Time ni la aku raser hilang sabar... Menanges pun aku penah sbb x tahan sakit yg amat...:-(

Kes kedua ~ JauNdis / KuniNg
Ok ni normal kes la. N alhamdulillah anas nyew kuning bukan kes kritikal. Minor jew. Day by day bacaan kurang so x perlu admitted, ✗ perlu dok bawah lampu. Tp still berulang alik ke klinik sekadar nak cek bacaan jew. Last bacaan is 4.3... Syukur ya Rabb...

Kes ketiga ~ sEmbELit / buAsiR
Ok ni masalah aku yg masih aku faced sampai today. But minor case also. Masuk minggu ke3 berpantang aku balik umah mak kat tapah. As usual kalo beralih tempat aku mmg susah nak yakk.. So after dua or tiga ari x yakk, opkos la yakk keyas kan... Tp perut mulas giler so dok la lelamer dlm toilet... Skali terteran tanpa d sengajakan :-( bukan aper, aku raser ramai kat luar saner penah raser situasi ni kan..

Tp ✗ la sampai tahap buasir yg teruk. Cumer sampai laaaa ni aku nak membuang aku jd takut.. Sbb bibir tempat yakk tue luker. luker sbb teran yakkk dat day plus aku terlasak day after tu. N maybe luker tue teruk kot...

Tp korang jgn x tau, aku x cek or tengok pun sbb aku takut n mmg seorg yg penakut. So aku skdr biarkan jer! But till today, alhamdulillah, nak yakk x takut sgt tp berdebar tue ader.... So aku nasihat kan pader kalian2 kat luar sana, kalo da sembelit jgn gatal2 teran yer... G la farmasi or jumper doktor mintak ubat cair kan yakk tue...

Aper aku buat?
1) Cam bertangas ~ rendam montot ngn air suam + garam + asam keping. Nak mandi tu rendam dulu then da mandi sblm kuar rendam la montot tue... Xtau aper benefit dia, tp mak kater bg luker cpt sembuh n buang kuman...

2) Minum air masak yg sangat byk... Rite now, aku akan pastikan aku minum at least 3 liter air sehari. (Campur ler air manis + air masak) :P

3) Makan buah2 yg byk jugak! makan anggur(saranan my bff:zura tok baikkan jaundis anak n bg panas badan) + oren. Tp aku ngelat nak makan oren. So aku soh hubby beli fresh oren yg brand tropicana tue! Huhuhu!!

4) Makan prune! Sunsweet :-) yg ni pun membantu gak melancarkan yakk...

So kalo korang raser nak elak or nak baik dr sembelit ley ar try sumer ni.. Alhamdulillah aku menjadi :P

Kes keempat ~ adam HifdZan
Waaaa... Mmg sungguh menduga... Tp alhamdulillah lama kelamaan adam da muler faham n behave. Cumer aku perlu byk beralah n sabar!!!

Hahahaha.... But lega sgt skrg aku da habes berpantang... Lega sbb da boley la nak makan yg besh2 cket. Cumer aku nak cuber say NO to alip ya sin (ais)...

Dan aku gak da ley panjang kaki... Da ley menjongkit ngn nanny... Al maklum la keta en somi tinggalkan kat aku. So senang ler kami menjongkit...

Ok la da panjang jela da aku bebel... Hope kenangan ni ley jadi panduan tok aku for next preggy... N kalo korang2 yg bacer nak guner panduan yg aku bg, cuber la... But tawakal to Allah penting gak...

Ok........ Sekian perihal berpantang.... :-)


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

4 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

banyak jugak dugaannyer yer..

org bersalin kali kedua ni alhamdulillah tak de sembelit tp cam cirit birit plak..tp nurse kate itu ok dr sembelit..hehehe..

cumenyer dugaan bersalin kali ni, t'pakse bersalin czer & admit hospital 8 ari pade ari ke 8 berpantang due to demam campak.. memang dugaan sungguh.. pantang tak rupe pantang pun..

Lynn Hamzah said...

syukur dah selesai tempoh berpantang...bulan januari depan turn lynn pula...

Ummi said...
This comment has been removed by the author.
Ummi said...

jumput singgah blog saya
http://ummirdinacong.blogspot.com/

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers