Thursday, September 20, 2012

Pengalaman Bersalin Induce

~ amaran keras ¤entry panjang berjela¤ sekadar mencoretkan tok kenangan maser depan ~

Ok skrg ader mood nak story pasal experienced d induced... Amik kesempatan sementara abg adam tgh layan tv n adeq anas tgh beradu...

~ oooo.... Susu sudah tumpah... :p ~

Seawal kol 4.am aku da d kejutkan tok bersarapan... Sbb pas sarapan nurse akan wat CTG.. So pasrah jew la n sumbat la susu sekotak roti sebungkus... Sekali sejam kau wat CTG kali ni sbb baby tido... Jenuh pujuk2 tepok2 nk bg dia xtive :p

Kol 5.30 nurse dtg lg soh mnd plak. Sempat aku mandi n solat n bc yassin 2 round... Takut gak nak kena induce sbb dr kisah2 yg aku bc sumer kater sakit..

Kol 7.35 dats my turn! msk ubat induce.. Doc india pompuan... Alhamdulillah, lembut dan sangat baik. Rase tenang sikit sbb explanation yg d buat berjaya menenangkan aku. Proses pun berjalan... Sejam aku d arahkan tok baring shj d atas katil... After six hour baru ader kesan... *based on her explanation...

Kol 1.30, aku d panggil lg tok cek laluan. Aku yakin xder laluan lg sbb masih x der raser sakit. Yups! mmg betoi pun xder laluan lg... So doc kater mungkin mlm nnt baru sakit kot. Kalo x sakit paper, esok pg repeate once again d same process...

Ptg masih xder raser sakit. Request kat hubby nak psg goreng. Hubby dtg ngn my mom n adam.. Sembang2, mkn2 tetiber ader raser sakit kat pepet.. Bgtau mak, skali mak kater da muler la tu nak sakit... Mlm ni da boley branak.. Itu la kater2 yg keluar dr mulut mak...

Lepas mak hubby balik, aku nyer sakit kian terase. Tp masih maintain. Ala2 period pain jer... Masih boley solat n ngaji... Smpi la round pukul 10pm sakit makin kuat n x tertahan. Msg kat hubby bgtau pasal sakit...

Kol 1.30am terbangun dr tido sbb sakit sangat n plus nak terkencing. Skali maser da turn dr katil tgk ader darah. Dlm hati mcm nak happy sbb teringat adam dulu mase nmpk darah then wat VE da ader laluan 4cm. Tp malang plak kali nie, g inform nurse skali result nyer maintain 1cm.. Ooo tidak... Terus hilang semangat nak bersalin normal... :-(

Da la nurse yg wat VE tue besar orgnyew.. So sakit nyew pun wauuuu!!!!! Balik la aku ker katil dgn perasaan yg hampa.. So aku terus menahan sakit yg semakin waaa weee... X tergambar how painful it is...

As wat doc planned, kol 5 nurse dtg wat CTG, sbb kol 7 kang aku bakal d induce tok kali ke2... Selesai wat CTG, aku pun g mandi n hny mampu tok solat subuh. Nak ngaji da x larat da. So aku terus2an berzikir jew..

Tiber waktu yg d tetapkan, aku d panggil tok d induce n sekali lg wat VE. Sesungguhnyew kuaser Allah xder saper mampu menduga. Alhamdulillah, yg cek aku tu doc yg samer maser aku prob uri last time. Doc Alan... Dan hasil nyer sudah ader bukaan 4cm.. Hati berlonjak kegembiraan. Sbb da ader harapan tok bersalin normal... Sakit hilang sekejap :-p

Terus kol hubby inform yg aku akan d tolak ke labour room. Tp doc alan pesan, mandi lg skali bg badan segar. Sarapan dulu n kemas sumer brg... Sementara aku mandi hubby sampai. Raser macam ader kekuatan sikit biler tgk muker hubby...

Dlm sakit2 sempat sumbat fresh milk sekotak, roti, tamar, air zam2.. Sbb pas ni aku x d benarkan makan sbb takut andai kater bakal d Czer...

Kol 9am aku pun d tolak ke labour room.. Ooo sedikit gementar n dlm hati x habes2 berdoa aku mampu n d izinkan tok bersalin normal...

Sampai kat saner, da brg atas katil muler la xtvt biaser.. Wat CTG, VE dan juga drip... Ntah ar... Sakit wat VE kali nie sbb da byk kali buat.. Suker2 hati jer diorg seluk... Dr sorg sorg yg seluk... Pecahkan air ketuban... Waaaa part ni pun sakit... Kol 11 cmtu aku raser, sakit da x tertanggung da... Request nak ubat tahan sakit, tp lepas wat VE, bidan tu ckp da x boley amik sbb laluan aku already 6cm... So pasrah jew la nanggung sakit!

Hubby snap gambo aku boley gelak2 plak... Tgn dia sakit sbb tiap kali dtg contraction aku genggam tgn dia.. **pdn muker! Nurse soh aku sedut gas tp dlm sakit x tercontrol aku d buat nyew... Bidan tu plak boley sembang mcm2 ngn hubby pasal marine plak... N penonton aku waktu tu ader dlm 10 org kot or lebey... Malu pun da x raser da sbb sakit mengatasi segalanyew...

Pendek citer kol 1.30pm doc soh hubby kuar sbb time cek2 hubby x ley ader. N kat spital manjung ni hubby pun x d benarkan teman wife nak bersalin. Sementara sebelom bersalin jew boley...

Sekali dat time bukaan aku da 9cm.. Doc n bidan tu ckp da boley teran... Diorg siap ckp lg diorg nak main2 kat laluan tu bg baby mudah kuar. Tp Allah jew yg tau betapa sakit nyew tiap kali doc main laluan tu smpi aku jerit doc sakit laaaa :p ** marah sbb dia doc pelatih! N buat ikut buku bukan pengalaman! Sesuker hati seluk n main2.. Tp skill plak xda. Aku nak pegang kaki diorg x bg.. D suruh pgg tiang kat tepi katil.

Ntah bp kali teran, yg pasti byk kali aku ingat... Baru la baby anas kuar... (Sblm baby anas kuar, sempat gak aku teran2 sekali yak!!) Wakakakaka!!!!!

*aku da inform sblm tu aku nak yak, tp diorg x caya aku nak yak... N aku assume aku bakal d beri ubat tok yak. Tp diorg x bg pung! ~ hamikk kawww :p

Yg aku pasti, kepala aku d sokong oley sorg budak yg hafal yassin sbb sepanjang aku teran meneran tu dia keep on bc yassin kat aku. N sorg g yg jd mangsa ku ntah saper ntah, n aku pk mgkin tgn bdk pelatih tu calar balar sbb aku dok genggam tgn dia.

Tepat kol 2.10pm, baby anas selamat ader kat atas dada aku. Tp memandangkan aku penat tahap gaban, aku sekadar cium anas jew. Pas tu aku request nak minum. **mcm org nazak yg terlalu dahaga kan air... Hua hua hua...

Pas tu, yg aku tau baby d amik doc nak sedut aper bagai ntah. Hubby lambat tau sbb ader problem kat baby maser awal2 tue. Baby nanes sekat2. Doc takut anything happen so doc x advice inform hubby dulu but then baby terus d letakkan dlm katil special ader lampu bagai. Takut aku nengok. Tp alhamdulillah after half an hour sumer nyew d sahkan normal...

Hubby plak, maser tu da kol 2.45pm da gabra kat luar sbb xtau aper yg jd kat aku. Dia nampak bidan yg teman aku tue kuar n tny:

"Nurse, wife sy camner? Boley sy masuk ✗?"

Sekali bidan tu ckp: "wife awak da bersalin, awak tunggu kat wad 2, sbb kami nak tolak ur wife ke saner da jap g"

Hubby : speeeee~cerrrr~lessSsss.... :p *wink*

aku plak yg dlm kepenatan, sabar menanti sessi jahit menjahit settle... X sabar nak balik wad n tido...

~~nak qada tido beb~~

Sekian........

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

8 comments:

-Sara- said...

congrats 4 ur 2nd bby :)

**bace kesah awk ni teringat pengalaman bersalin kite jgk tau..hehe

mummy_ayu said...

alahai....teringat masa time bersalin kan Iris dulu..(Ian ..caesar)..kenangan & pengalaman yg terindah...
congrats ye dear!!

|| NaFiRaa || said...

bila baca n3 nih teringat plak saat2 melahirkan.. seramnyeee..:)

Zura@Iwan said...

teringt plak masa kita sakit bsalin ritu....

kita sakit normal..tp masa buka brp cm ntah..dok masuk ubat gak, kasi cpt...huhu...sakit x taw nk habaq la kan..masuk ubat thn sakit pon..x jln..adoyai...

Anonymous said...

Huhuhu..teringat kena induce 2x kali gak ms 1st baby dl..mmg skt la bila kena seluk tu

sihatnutrisi said...

Baca entry ni teringat pulak pengalaman bersalin 4 thn yg lepas.. Mudah2an tahun depan ada rezeki saya untuk merasai nikmat bersalin lagi..

Apa2 pun tq for sharing pengalaman bersalin ni..

Fara Fadzil said...

saya aritu overdue..doc pun dah ugut2 nak induce..sooo serammm...takut end up dgn ceasarean..so mcm2 tips natural inducer saya buat..haha..
alhamdulillah..akhirnya tak smpai sejam pegi hospital..baby terus keluar..

saya dah compile tips2 nak bersalin cepat kat my blog..
http://rahsiavitaminibu.com/takut-induce-tips-untuk-cepat-bersalin/
hopefully it helps ibu2 lain juga..hihih

Cik Eyka said...

Seriau plak..sy tgh tnggu kol 7pg utk di induce, 1st baby..dr last week br 2cm n still tebal.. Berdebor rasanya..

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers