Tuesday, September 25, 2012

Dugaan vs Cabaran. (NipLe CrackEd)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.

Kengkawan blogger! N all readers :p
* ceewaaahhh... Mcm ramai peminat jew...

Ok la, today nak share sikit pasal dugaan dlm pantang... Haaa mcm serius jew kan bunyi nyew...

Yups! Mmg serius... Problema yg membatas kan segala xtvt dan plan2 yg d rancang... Sbb per korang nak tau?

~ niPLe CraCkeD ~

Oooo macam beranak anak pertama jew... Padahal adam dulu x faced pun problem nie... Tp nak wat camner itu la dugaan aku kali ni beranak kan si adeq anas... :p

Kan lepas bersalin tu nurse soh bg nyusu kan? Kan? Kan? So aku pun dgn penuh semangat dan iltizam yg tinggi nak nyusukan anas pun berusahala menyua kan puting ke mulut anas yg terlalu kocik tue...

Kekok beb! Walau pun adam dulu dua tahun aku nyusukan dia... Mintak tolong nurse, so nurse pun tolong la sumbatkan niple aku yg x beraper nak ader tu (niple aku buter)... Sekali anas kepit n isap, aku raser kan bagaikan nampak syurga... :p

Sakitttttt........ Plus raser merengat.... Kat pinggang n ari2... So pasrah jew la sbb nurse tu siap pesan tahan sikit deq, nnt anak kuning lg payah! Alhamdulillah, keesokkan nyew aku da boley discharge...

So dgn bersemangat jitu nyew aku pun menahan la kesakitan tue... Ruper nyew kakak jiran katil ku kater, mungkin puting aku terlalu kering. Then merekah and melecet + luker!!!

Ooooo nooooo.... Sakit beb... Niple aku bengkak... Tiap kali bg nyusu aku mesti takut... Dan aku akan soh sumer org tepi sbb aku x suker org tgk aku menahan sakit... Penah sampai nanges sbb x tahan sgt sakit nyew... Sedeh sgt...

Patutnyew boley enjoy BF baby, tp aku d duga oley kesakitan yg teramat... Nak tau ✗ sakit nyew camner? Cuber korang amik pisau n hiris kat tgn... Cam tu la raser nyew... Bayangkan, sepanjang anas menyusu aku kena menahan sakit.... =(

Ooo Allah, sungguh berat dugaan ini... Mak kater sabar... Bykkan ngucap dan juga sebut innalillah... So aku pun ikut la kater mak...

Tp dengan doa mak dan izin Allah, sekarang luker da beransur kurang... Masih ader sakit time BF anas tp xla sesakit dulu. Skrg ni nyew sakit aku da boley bersembang ngn mak selepas beberapa minit. X mcm dulu biler BF anas jew, mater berkerut kaki kejang sekejang2nyew menahan sakit... :-(

Walaupun dulu penah berdarah menitik2... Tp aku tetap bertahan... Nak kurangkan sakit, since last week aku start perah susu. Sengah jam aku perah dapat la dlm 50ml ke 75ml. Skali anas habeskan x sampai 5 minit.. =) ingat kan cukup ruper nyew meleset.. Anas still nak direct BF... Cumer tempoh merap tu kurang sikit... So sakit yg nak d tahan pun kurang sikit..

Ok la hope Allah makbulkan doa aku, mg sebelom aku habes berpantang ni, dua2 niple aku akan pulih sepenuhnyew. Sbb aku nak start wat stock.. Impian aku mg aku dpt BF anas sehingga anas dua tahun like abg adam..

**mak kater, kesakitan yg Allah bg nak hapuskan dosa. Banyak nyew dosa aku.... =( andai kater esok ajal aku, mampu ker aku menempatkan diri ke syurga Allah? Wallahualam... Zassssss!!!


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

3 comments:

Sidratul Muntaha said...

kesakitan nipple crack ni just a part of Allah nak uji kita bersungguh atau tidak ank menyusukan ank.
chayok!semoga kekal smpai 2 thun.
insyaa Allah
kami?!
ara takmo wean oof lagi even nak masuk 3 thun dah!

myaini said...

sakitnye kalau cracked...pernah gak la merasa sakit ni...meraung sakit especially masa anak nak menyusu.....menjerit2 saya masa tu....

.:Yana:. said...

dulu dhia berhenti bf pun sebab nipple cracked.. mase tu dhia baru 11 bulan..alhamdulillah dhia ok sebab die dah biase minum botol(anta taska).. alhamdulillah second baby ni nipple ok..rase gak perit2 mase pump tp ok..mase mule2 bg tu mmg sakit (memang kulit kat area nipple tu kering)..takut nak bg baby hisap tp lame2 ok..alhamdulillah..

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers