Friday, August 24, 2012

Imbas kembali : pengalaman melahirkan abg adam...

Haaaa...

Tetiber mood nak karang panjang berjela setelah aku da kehabisan idea membaca dan terus membaca...

Aku skrg >>> melewati minggu 39....sungguh mendebarkan... Tatkala hati sebenar nyew sering berdoa, cepat la si adeq ni kuar. X larat da nak usung kulu kilir...

Bukan nak ngeloh, tp perot aku ni sering laporr... Biler lapar baby kurang gerak. Biler aku mkn kemain dia gerak sana gerak sini... So hubby putuskan x bg aku berposer... Tu yg aku ralat tue...

Raser rugi betoi x dpt pose dlm bulan ramadhan ni ha... Da la bulan yg plg berkat kan....

Ok jom kiter berbalik pader topik yg sepatut nyer. Maner tau esok2 biler adam bacer dia akan hargai setiap pengorbanan ibu ni haaa... :p

Actually due adam 14/10/2009. Tp dat day xder raser paper pun... Memandangkan x sakit dgn berani nyew kami balik kg. Then biler sumer org tny xda raser sakit kew? Dgn selamba jawab ✗ pung!!!

Hubby tinggalkan aku kat umah mak. Sbb kater nyew nnt da sakit baru balik kl balik. Doc pun ader ckp nnt 24 kena admit kalo still x beranak. So tu yg buat kami kondipen...

Tp nak d jdkan citer, 20hb mlm aku muler raser ader contraction. Tp senyap g sbb x pasti sakit aper tu. Hubby smpi dr kl sbb nak amik aku bwk balik kl, terus aku inform dia aper yg aku raser. Dat time kol 11 mlm kalo x silap. Sekali hubby boley gabra tahap cipan plak.

Terus dia soh aku siap2 kami menuju ke spital ipoh. Senang sikit d sana. Sekali maser sampai kat sana (ini citer org cetek ilmu yew:p) aku tgk kat penties ader darah... Tersirap darap raser nyew... Wat ctg n ve. Laluan baru 1cm. Baby ok...

Then x ingat sgt pas tu, yg aku ingat pas tu da x sakit paper. Nak balik da x boley. Kena stay kat wad. sian kat mak n my sis yg kena berulang dr tapah nak lawat aku. Maser ni mmg nyesal giler sbb raser da nyusahkan sumer org.. Hubby plak terpaksa beristirehat dlm hotel bergerak (keta)...
Bagai tuan putri aku d layan hubby. Hingga la hr khamis tgh hr aku da muler raser contraction yg sgt kuat. Huaaa azab ruper nyer sehingga kan aku mintak tok d czer. Tp nurse2 sgt baik. Sumer nyew byk bg aku kater2 perangsang. Hubby plak asik turun naik nak teman aku. Tp hati sedikit terluker biler hubby tny, ayg ader wat dosa blakang abg ker sampai sakit mcm nie... Nitik air mater aku... Mcm dia x caya kat aku jer... Padahal hampir sumer ibu alami aper yg aku raser :-(
**tp skrg dia da tau experience org lain baru dia nak faham takdir Allah... :p love u syg!

Mls nak layan perasaan dat time, aku cumer diam jer. Wlw pun hati terkilan tp aku kuat kan hati sbb nak tgk baby lahir dgn selamat. Maser ni FIL da ulang alik, my mum xdpt teman aku lama2 sbb anak2 my sis x d benarkan masuk wad.(Ni rules kat spital ipoh, sbb virus h1a1 tgh menular) So susah tok diorg. So aku pun x bg diorg dtg sbb susah.. Lain la kalo arwah abah ader. Kompom aku soh mak berkepit ngn aku. Aku ckp hubby ader n aku mintak diorg dtg biler aku da selamat bersalin nnt. Wlw ader sedikit tercalar ngn kater2 FIL, yg mana dia siap pertikai kan my mum x syg anak sbb x dtg lawat aku. Bengang mmg da tahap gaban da. Bukan aper, x pk ker susah org sblm mulut sesuker hati nak berkater2... Mak aku bukan nyew org senang. Ni pun naseb ader my sis kalo x kompom x dtg.

Maser ni hubby beli mcD tp da x mampu telan. Byk minum fresh milk jew... Sakit hingga melewati ke malam hari. Katil sebelah da silih berganti membuatkan aku semakin pressure. Biler la turn aku nak bersalin. Baring x kena, jalan x kena... Sakit makin kuat. Ikut nasihat teman2 n my sis, diorg soh bykkan berjalan n naik turun tangga. Nekad nak gak bersalin normal... (Wakaka... Padahal td da request kalo nak czer pun da x kesah!! Poyo!) Itu la xtvt aku sepanjang malam.

Then, malam pun menjelma... Sakit makin kerap n maha kuat. Lebey sakit dr sblm nie. Sbb aku sendiri bukan nyer penahan sakit sbb aku admit aku mmg lembik... Maser wat CTG pun tahap sakit nmpk x teruk.... So redha jer la. Nanges x yah ckp ler kan...

Raser nak berak... Nak berak n nak berak.... X thn sgt da raser nyew... Tp teraser ader sesuatu da kuar kat kain aku... Gagah kan diri g toilet skali ader lelehan darah yg agak byk... Balik kat katil terus kol hubby inform kat dia. Hubby naik then terus inform kat nurse. Biler buat VE, da ader laluan... 4cm... Alhamdulillah... Dat time baru kol 12.30am. Setelah berhari2 nunggu... Akhirnyew tiber waktu tok berjihad... Wakakaka...

Maka, nurse2 pun soh aku siap kan pampers kain bedung n baju tok ker labor room... Nurse siap bwk wildcha. Nak tolak aku... Tp aku x terus ker LR. Singgah kat bilik nunggu. Bilik besar giler. Sejuk x raser sbb sakit maha hebat. Hubby kuar masuk gak ler... Nurse wat CTG, wat VE tok kompomkan laluan. Siap cucuk tok drip. Doc sampai terus pecah kan my waterbeg. Sakit woooo... X tahan sampai aku ngeliat.... Then doc kasi drip n nyebabkan aku tertido sehingga kol 5.30. X pasti aper yg doc kasi sbb aku berat mulut nak bertanya. Tersedar tu pun sbb nurse kejut kan, doc nak wat VE lg.

Td nyenyak tido, skrg baru start sakit balik. Hahahaha.... Da bukak 6 cm... Ooo no... Ingat da boley teran... Sbb sakit da maikn kerap... Doc estimate aku akan bersalin kol 8am. Lambat nyew lagi.... Bertahan ler aku lg... Ayat kursi, doa nabi yunus sumer nyew d baca. Sejauh maner betoi nyew segala tajwid Allah jew la yg tau... Emosi n mental yg x terkawal... Hubby kuar masuk jer. Siap bwk air sbb aku dahaga...

Kol 6.30am, nurse wat VE lagi. Yeee haaa da 8cm.. Tp sakit aku maha kuat. Nak berak yg teramat sgt. Nurse soh aku ngiring. Tp da x lot. Sakit sangat. Last2 nurse kater kalo nak berak, berak jer.... Yg pasti time tu da kol 7am. Aku kater da x thn sgt. So nurse cek n kater kepala baby da nampak.. Tp x bukak full lg. So bidan decide soh aku push.. Baby ok lg cumer ibu nyer jew yg x tertanggung da...

Oooo en hubby ku mmg tersangat la gabra. Mana la aku tau nak neran at first. Tp dia dok push syg push push!!! Senget!! Tp klakar biler d kenang semula.. Bidan tu siap ckp lg, cepat push nnt kalo doc dtg lg payah. Nnt doc vacum la aper la...

X tau n x ingat kali ke bp aku teran, yg aku ingat sekali push kepala baby kuar, push lg skali sumer bdn kaki tgn... Panas jew raser... Then, hubby yg cek sumer yg patut kat baby. Aku da lembik. Cont plak ngn sessi jahit menjahit...

X pasti bp jahit yg kena. Tp pas da settle sumer aku pun tidoq. Nurse kater baik tido. Kang da dpt baby kompom x ley tdo da... :p so aku pun amik la kesempatan.... Penat + lega...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. La nnt2 sambung citer seterusnyew ea... Nnt aku story plak day after deliver nyer kisah... Papai....
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

1 comment:

mamalieyna said...

salam aidilfitri zura~

hehe..seram n ngeri mengingatkan pengalaman pertama bersalin kan?.. eina pun lebih kurang zura jgk, overdue, then baby lambat keluar.bezanya..eina, last2 kena c-zer jugak..huu~

apapun hope anak kedua zura nanti dipermudahkan Insyaallah..Aminn

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers