Tuesday, May 22, 2012

sebuah kenangan.....

salam sumer....

ok today nak story sikit pasal persiapan tok bersalin....

memandang kan aku sekarang pun da masuk minggu yg ke27, so aku raser aku perlu tok membuat persiapan yg lebih awal... lg awal lagi bagus kan? hua hua hua.... malang tak berbau....:P

kang baru terhegeh2 la plak kan....

bercakap pasal ibu lepas bersalin.... dulu maser first baby dulu aku tak pandai n kurang pengetahuan pasal kepentingan berpantang nie... sbb nyer dulu aku betoi2 berserah pada along n mak aku... yer la opkos la baby first sumer anak akan assume berpantang kat umah mak dia kan...

so, my mom pun ckp la tak perlu beli2 sangat sbb boley pakai along pny... tp nak d jadikan citer, FIL request soh aku berpantang kat umah dia eventhough dia mmg tau aku nak berpantang kat umah mak aku... hubby plak da serba salah sbb hubby ni jenis yg tak boley cakap TAK pada bapak dia...

so, aku pun berhujan ler bersama ngn mak aku... mak aku byk sabarkan aku... dia kater ni sumer takdir n juz think positif... so dengan berat hati akupun berpantang la d umah FIL... dukaciter d maklum kan, soh aku berpantang d sana tp diorg sumer g kerja... terkontang kanting aku kat umah bersama hubby... sama2 zero knowledge.... menanges lagi aku... =(( sedey sgt waktu nie... tp aku ckp, by hook or by crook aku nak qiqah adam buat pada hari yg ker 7... alhamdulillah menjadi...:p itu jer la kelebihan nyer aku berpantang d sana...

no tungku for first 4 days.... no barut.... no makan makanan berpantang.... no mandi mandian org berpantang.... everything not at all... aku pasrah.... tp hubby mana nak salah kan family dia kan... so telan la aku sorang... kuat kan semangat aku la p jerang air nak mandi air panas... nak minum aku la yg p masak air sendiri.... makan? tak yah cakap ler kan.... maaf kan aku andai ader insan2 yg bacer ni teraser hati... bukan aku nak bukak pekung d dada, tp yg pasti hati yg bernanah ini sudah ku pulihkan tp memory hati tidakkan ku luper sampai mati....

mmg sedey tahap cipan, tapi aku ikut kater mak aku, sumer ni takdir... tp aku insan biaser mana nak dengar cakap mak kan... seminggu aku kat sana, air mater peneman aku... mak dtg acapkali hubby mintak mak datang... syukur waktu tu nyah ader kat umah mak, so nyah gak la menjadi driver tak berbayar mak... d sebab kan pressure ni gak, aku tak mampu nak nyusu kan adam secara exclusive... tak pandai + tertekan + biler mak dtg aku mmpu nyusu kan adam, tp biler mak balik jer terus tak menjadi...=(
tertekan nyer aku waktu ni Allah jer la yg tau.... tiap kali nyah dtg, nyah la yg nyusukan adam.. sampai2 nyah terus susu kan adam... sebelom balik sekali lg nyah nyusu kan adam... dats y adam ni secare tak langsung anak susuan nyah...:p

setiap detik aku nanges... nak di jadikan citer, after dat week aku ingat aku da merdeka... tp biler aku balik sambung berpantang ker umah mak, boley plak dia soh aku balik ke bota every week... dengan alasan  kalo dia jer dtg melawat aku, tak puas ngn cucu... waaaa..... menanges kot mak aku time ni.... yer la org buat anak dia kan.... mak aku plak jenis yg tak penah nak melawan... malas nak bising kater nyer... hubby plak hilang pertimbangan d sbbkan berdepan dengan ayah sendiri... sudah nyer yg menjadi mangsa aku.... dan juga adam....=((

tp hikmah d sebalik kejadian, aku ttp bersyukur aku sentiaser pny mak yg sentiaser sokong aku walau dlm aper keadaan sekali pun.... ikut hati mmg nak melawan... tp mak selalu pesan... kalo nak wat aper2 ingat ARWAH ABAH.... then... aku diam... senyap seribu bahasa.... timer kasih mak....

tp d sebalik kejadian ni gak, hubungan aku dengan hubby tak semesra dulu.... hubby anggap aku ni kuat protes, kaki lawan, kaki dendam, kaki memberontak.... sejak detik ni gak, hubby owayz menangkan family dia even dlm aper keadaan sekali pun.... hubby lebeh berlembut dengan adik beradik dia compare to aku isteri dia... sanggup bersusah tok adik dia.. sanggup berpenat... layanan dia pada adam lebey kasar berbanding layanan dia pader adik laki dia.... kalo dia ajak balik bota, itu adalah satu arahan! tp biler aku ajak balik tapah 1001 alasan dia bg... last2 aku cumer amik kesempatan during weekdays  time dia tak ada tok balik tapah sbb kalo weekend dia tak nak balik...

tp part yg paling best, penah nak g wedding member aku kat kl, hubby inform kat FIL nak balik tapah... pedih nyer hati aku... nak g berjalan pun kena berahsia dengan family sendiri...

aku?? aku telan sorang2... mak tak tau kes ni even sampai skrg mak anggap aku la paangan paling ideal... tp hakikat nyer sumer ni drama semata2... aku tak nak mak susah hati.. terbeban ngn masalah rumahtangga aku...

so, jom kiter luperkan keperitan lama ni.... kiter bukak buku baru.... cumer satu doa aku... SIL akan bersalin next few weeks... hopefully mereka akan lebey insaf  n sedar mengapa anak perlukan mak waktu berpantang.... hope mereka boley imbas balik aper yg mereka da lakukan pader aku... aku doakan SIL akan berpantang dengan sempurna sbb belom aper2 pun FIL plan SIL akan bersalin n berpantang d sini... anak sendiri kemain d epok d manja d jaga d belai.... naper biler menantu perlukan s ibu sendiri, kemain d sekat....

"so tepuk dada tny la iman..."

mungkin segelintir akan kater, aku yg byk bunyi, tp yer... aku akui... aku anak yg manja dengan mak... attachment aku ngn mak terlalu kuat.... n everything aku perlukan mak...  n aku raser kebanyakkan anak akan ader feeling yg sama... tak perlu kalian mengata... sbb kalo kalian kat tempat aku kalian jugak akan raser pedih nyer...

so di saat ni aku sedang mencari aper yg perlu untuk di tambah aper yg kurang...

byk benda aku perlu study semula... sbb dulu aku byk berserah... n now, my mom pun advise wat persiapan yg perlu n termampu... jgn harap ehsan org....

insyaAllah, hope berkat restu mak n  sokongan hubby aku akan berusaha sedaya yg termampu....=)

peace no war....!!

3 comments:

AnneRaini said...

sedih pulak baca..

tp betullah kite mmg nak mak sendiri jaga..sng nak bermanja sng nak merengek sakit ker..kalo dgn in law mcm tak kena pulak nak merengek bagai ni.

ieda said...

sedihnya baca. tambah2 lagi anak 1st,blm ada pengalaman. Tapi mungkin itu lbh mematangkan kita kan

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal berpantang … sharing is caring :) - Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers