Friday, December 28, 2012

Mood terganggu oley mamat sepah...

Ok mood sgt geram tau td kat opis... mmg aku nak terus maki jer mamat tue tp aku cuber control amarah ku n cuber kawal emosi...

Bukan sbb aku nak tunjuk baik tp aku dalam menuju ke arah menjadi seorg yg lebey bersabar...

Tp da terlepas la jugak sikit td.. geram wey! Budak dasar x tau malu... bukan la nak menidakkan kuasa n takdir Allah tu tp kalo da muker dinding tue mmg muker dinding la kan..

Ermmm... lately ni mood mmg kurang best sikit kalo nak p keja.. sbb macam raser terganggu sgt2.. member best da tp bebanan kerja kdg2 raser macam nak pecah otak.. bukan keja susah.. keja yg remeh temeh tp semak otak...

Since after confinement ri tu, aku join hus mek sha makan kol 12 instead kol 1.. so far aku da muler serasi n mudah aku raser...

Pusingan perjalanan aku kat opis pun raser da teratur...

Kol 8.30am : punch in..
Then bukak pc cek email then terus sarapan...

Kol 9.00am: baru masuk opis balik terkedek2 plan nak wat apee dat day...

Kol 10.30am: masuk surau pam susu... sambil2 layan fb sepanjang ngepam... kalo mood ader baik jer sambil ngaji sambil ngepam..

Kol 12.00am: kuar p makan.. dung dang dung dang..

Kol 1.30pm: semayang zohor...

Kol 3.45pm: pam susu for second session..

Kol 5.00pm: da siap sedia nak turun mau pulang...

Skrg mcm tu la kitaran hidup aku kat opis... byk faedah nyer kuar lunch kol 12.00noon nie...

At least xder la nmpk sgt aku ngulat nyer... sbb asik bgn duduk dr tempat keja payah gak... da la mater2 tukang report terlalu byk kat opis tue...

Biaser la kan keja ngn cha ya nun alip ni... kalo kaum kerabat dia tu mmg dia la yg paling bgs buat keja. Diorg pndang malays ni sebelah mater jer.. yg malays plak berlagak x sedar diri nak ngampu2 ..diorg... ermmm bosan la hidup nie...:-(

Actually nak p keja pun x syok sgt.. g keja as tanggungjawab  to my hubby n my mom.. hubby x bg aku dok umah lg sbb katernyer takut jd paper... berserah jer...

Hahaha... tp biler da balik umah mood terus tukar biler ngadap my hifdzans... see comel tak anak2 ibu... comel kan comel kan...:-)

Syukur sgt dgn anugerah Allah nie... sejuk hati biler ngadap diorg even abg adam ni manja terlebey... so pendek kater mcm maner serabut nyer aku kat opis tp biler smpi umah tgk anak2 hilang sumer serabut...

#tp esok pg muler ler serabut blk biler pk nak p keja semula... hua hua hua...

Tuesday, December 25, 2012

Cepet....♥

Oooo sungguh bahagia biler dpt balik kg... wlw pun hny sekadar 4 hari dpt meluangkan masa bersama mak, tp aku ttp puas... hope esok2 anak2 ibu pun suker balik jumper ibu..

Penah dulu ustazah ustaz ibu pesan...

Dtg ziarah mak pahala
Tatap wajah mak pahala
Wat mak epy pun pahala

Pendek kater kalo kiter nyenangkan mak kiter, insyaAllah berkat hidup...

Actually, ibu x la 'beruang' blk kali ni.. sbb ibu nyer gaji kena potong lg last month... unpaid leave nyer pasal... bulan ni pun 3 hari NPL... pasrah jer la..

Tp opah faham kot kedudukan kewangan ibu.. den opah la yg byk berbelanja tiap kali kereta hendak bergerak...

Abg adam and anas gak x lepas dr menghabeskan duit opah.. hohoho... baju opah beli.. menan lg... mkn kat kedai lg.. kah kah kah... nak wat camner duit ibu mmg xder.... duit yg ayah tglkan ibu nak belanja sampai gaji nnt.. waaaaa:-)

Abut yg pasti kami bahagia.. opah gak eppy n kemana saja opah nak g ibu bwk... makan skrg da kena order 3 pnggan k. Adam da makan sepinggan so kos bertambah lg..

Biler da balik umah sendiri muler la homesick.. yups ibu rindu opah... tp rindu yg x dpt d luahkan... pendam sj la.. sekadar doa yg dpt ibu titipkan tok opah.. hope opah selamat kat sana sensorang.. hati ibu risau sgt opah tgl sorg. Tp apakan daya yg mmpu ibu buat... opah xmo ikut ibu.... opah nak habeskan nafas nyer kat umah peninggalan arwah abah...

Paksa la mcm maner pun.. bg la alasan yg berbelit2 pun... opah ttp dgn keputusan yg dia buat... opah ttp nak terus tinggal kat umah tapab sendirian...

Ya allah.. lindungi la opah... selamatkan la opah... jauhkan la opah dr segala maha bahaya.. sejahtera kan la opah... berila kesihatan yg sempurna tok opah...

N now... mater ku sudah bergenang... rindu kan opah... :-(

Maafkan ya mak sbb xdpt teman mak lelama... "diriku milik suami ku..."

Wednesday, December 19, 2012

Outstation Lagi..

Ooooo ok both hifdzan kena tinggal lg... sbb ayah kuar mencari sesuap nasi...
# ayat x boley blahh!!

Pg td before ayah g work, sempat snap few pixca for kenangan si ayah.. not for both hifdzan coz aper yg diorg tau ttg rindu kan... tambahan anas... wakakkaaka..

For adam mgkin ader terkesan la kot.. sbb adam since ader anas ni dia mmg lebwy rapat ngn si ayah... biler ayah xder muler ler hidup dia x keruan... td p bwk jalan2 kat kedai baby.. sekali kena pau plak ngn seliper thomas..

Melayang lg rm~~~~~~

Bukan berkirer ngn anak... tp berkirer kirer.. bukan kedekut tp xder budget nak bermewah mewah...

Naseb si ayah x sanggup nak marah.. hahaha.. bukan nyew dia x marah tp x sggp nak marah sbb dia jauh n dia faham benda2 tu sumer tok happy kan anak...

♡alasan♡

Dats y malam nie mcm agak bosan sikit.. aku plak penat kat oois sbb pack sgt otak nie.. ok nnt aku story pasal aper jd kat meeting td.. tp serius aku penay otak n aku stress... rela dlm keterpaksaan...

Tu sbb abg adam yg melayan n mengerjakan anas... hahahaha... sbb aku xder mood so aku kurang bersembang ngn anas.. syukur abg adam replace me to sembang2 ngn anas...:-)

Ok la, mater aku da kuyu... i need a rest..

Nunite sumer♥

Tautan kaseh

Itu la kaseh seorg ibu kepada si anak... yer.. kaseh ibu ini terlalu dalam utk si anak... sehingga kan si ibu sanggup menggadai nyawa demi anakanda tercinta....

Pg td, terbaca status seorg teman di fb... berpantang tnp anak yg di kandung... oooo tidak... tidak sanggup aku lalui saat itu... ooo sungguh perit...

X di nafikan... mmg terlalu byk dugaan n cabaran dalam menjalani hidup sebagai seorg ibu... berpantang dgn dugaan niple crack.. tp biler pk balik biar lalui sumer kesusahan tu dr beroantang tnp baby yg d kandung...

Penat kot bawak perot semilan bulan... nak nyew kalo bdn besor mcm aku... jalan jauh sikit mengah... naik tangga mengah... pendek kater sentiaser mengah la kalo bergerak.. tetiber baby xder kompom aku meroyan...

Hoho... mg Allah x duga aku dengan dugaan yg maha hebat itu... dats y biler skrg ni aku lebey bersyukur dgn rezeki n nikmat yg Allah kurniakan...

Yups aku mommy yg berkerjaya walaupun aku bukan bekerja dlm bidang yg aku suker... jiwe aku jumper org jiwer niager... marketing line d hati ku.... tp biler pindah randah ni n pny anak aku sggp korbankan citer2 tok kerjaya aku...

Tp jauh d lubuk hati aku nak wat business kecil kecilan... insyaAllah after anas setahun... aku akan start balik... rindu nak bermewah dgn hasil jualan...

Harapkan gaji aku x pny wang lebihan langsung... duit aku mmg ader komitmen yg wajib aku langsaikan... saving, my lovely mom, baby sitter.. N belanja harian adam dan jg aku.. myk keta lg... sudahnyer habis bulan mmg habes gaji.. huhu.. nama pun makan gaji kan... ♥

#mengharap ader bonus dan jg kenaikan gaji... da 3 tahun xder increment... ;-( oo sgt sedey....

Monday, December 17, 2012

♥ kaseh abg hingga ke syurga ♥

Ohhh sungguh hati ku tersentuh acapkali lihat gambar ini... mana kan tidak, kaseh si abg pada abg mmg x ader batasan nyer...

Alhamdulillah abg adam sgt sayangkan anas... mmg boley aku kater kan abg adan mampu nak protect su adeq..

Sejuk hati aku andai kater abg adam mampu menjadi abg yg tau jg adeq2.. zaman skrg ni mcm2 kan boley jd.. hope sgt abg adam mampu jd role model yg yerbaik buat adeq2...

♥ abg adam syg anas
♥ abd adam x bg org amik anas
♥ abg adam akan jerit kalo org lain dokong anas
♥ abg adam akan marah kalo org lain sentuh anas...
♥ abg adam akan cium anas setiap saat kalo aku alpa...
♥ abg adam akan polok2 anas acapkali berkesempatan..
♥ abg adam akan cuber dokong anas if aku x prasan...
♥ abg adam suku cium anas lelama sehingga kan anas rimas..
♥ abg adam tiap kali terjg dr tido x kire siang or mlm dia akan cr anas dulu tgen dia cium then dia boley tdo blk......

Itulah abg adam... kalo la aku bg green light tok dia dokong anas, kompkm dia akan usung anas ke mana sajer dia gie... kussss semangat....

"Aku kan abang"

Kalo la abg adam faham kater2 tue komom dia akan guner.. :')

K la... hope abg adam akan selama nyer tempat anas n adeq2 berlindung... biler abg dpr protect adeq insyaAllah la ka  adeq2 selamat... huhu...

Nunite sumer!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, December 14, 2012

♥ tenang biler lihat anas senyum..♥

alhamdulillah....

walaupun sedang berdepan ngn kerenah manja abg adam, tp biler lihat anas senyum n nyengeh lega n tenang hati....

rekahan bibir abg adam da makin kurang.. da boley d katerkan da muler beransur sembuh.. syukur dengan nikmat mu ya Allah...

Mak selalu pesan, Allah beri ujian tok hamba nyer bertambah mantap... Allah nak hamba dia yg berdepan dengan masalah tu akan makin dekat dengan Dia...

hope aku pun sama... wlw pun kdg2 jd liat nak bgn semayang subuh... manakan tidak... da 3 mlm aku tdo x lena... asik terbangun pk nak sapu myk kat mulut adam... nak layan kerenah manja dia lg.. almaklumla budak kalo da demam n kurang sihat kompom nak perhatian...

syukur anas mmg budak yg baik.. sikit pun x nambah beban...sentiaser senyum... tu sbb biler teraser tertekan aku akan ngadap muker anas.. bergurau dengan dia... tenang n damai semula...

budak sesuci anas ni kan mana ader dosa... dats y raser setenang  tenang nyew biler nengok dia...hope sampai ke besar la anas ni mudah untuk d jaga...

kompom mak2 kat luar sana suker tgk anak2 hepy kan.. aku even adam ngah x sihat ni aku gagah kan jugak bawak dia p playground... biar dia main byk n kuar peloh hope dia akan cepat sembuh...

mana en somi? ooo x perlu d tny lagi... beliau mmg org yg sgt bz.. so beliau sentiaser xdr kat cc aku acapkali aku berdepan ngn situasi genting cenggini... n dat time bertambah la rase down biler pk kena hadap all dis thing sendirian..

tp anas ttp buat hati aku tenang....

Tuesday, December 11, 2012

《 rekahan berdarah 》petua sejukkan badan..

sedey melihat bibir anakanda adam... sedey lg biler melihat dia merengek tnd x selesa... tp apakan daya... aku x mampu nak ambil alih kesakitan yg dia sedang alami...

syukur aku pny family dan jg teman tok bertny n bertukar pendapat... ader yg kater camnie n ader yg katet camtu...so aku try sumer demi adam... n Alhamdulillah, sumer dia suker minum... bak kater doctor yg rawat adam tu x kesah air aper yg masuk as long as AIR....

kat sini aku nak share sikit some petua yg korang boley guna if korang face benda yg sama... so let say korang panas badan korang ley try if mahu...

# air kotak teh kundur or teh bunga... senang nak dpt kat maner2 kedai ader...

# tp lg best kalo korang p kedai ubat china, beli teh bunga yg ori... blk rendam ngn air panas... sukatan: satu sudu teh besar for satu cawan...

# halwa kundur.... aku nak senang terus rendam ngn teh bunga td... so two in one..

# air cap badak gak turut membantu..

# air hundred plus or saudara mara nyer.

# air kelapa muda yg asli jgn campur guler tau

# air madu.. campur satu sudu madu dgn air masak... sedap...

# last but not least... air zamzam... ini usaha n tawakal aku sebelom adam tdo... aku bg dia minum byk maner yg dia nak...asalkan dia nak minum...

ok tue jer yg sempat aku ingat aper yg member2 pesan... aper yg family pesan... sumer ni aku buat... tp yg maner lebey mujarab Allah jer la yg tahu... sbb as mummy.... aku akan buat aper jer asalkan adam sihat...

Hope besok ader sinar ceria or kabar gembira tok aku... sbb td sblm tdo aku tgk bibir bawah adam dah muler kurang n da x berdarah... aku ajar adam camner nak sentiaser basahkan bibir... n adam nurut ajaran aku... gud boy my hero...

ok la, aku da mcm juon da ni sbb nahan ngantok... semalaman semalam aku x tdo... n mlm ni plak baru aku nak lena adam request nak makan nasi... then bgn la ku masak nasi n as usual goreng telor...

siler jgn gelak k... n now aku mahu TIDORRRR!!!

♥ yg baju hijau tu gambar latest adam... hope esok getting better... insyaAllah....

Sunday, December 9, 2012

bersabar la wahai hati....

sungguh menguji kesabaran biler nak melayan anak yg sangat memerlukan perhatian yg penuh...

memandangkan abg adam x sihat so aku pun mengkontrol diri supaya kurang marahkan adam... bukan aper, anak manja aku yg sorang ni kalo kena marah kompom xnak makan xnak minum...

walaupun ader perilaku yg betoi2 nguji kesabaran aku... tp aku ttp sabar... huuuussss semangat...

demi nak bg adam stabilkan air dalam bdn dia, aku biarkan doa mandi sekerap yg dia mintak... aku layan kan... walaupun basah dapur adam kerja kan, aku ttp sabar... aku mop semula...

biler bg makan ubat, nak d bawak main2 plak... so main la suap2 air n ubat.. aku main konon2 ubat tu terbang.. nak make sure dia mnm byk, layan kan jugak la minum pakai shrink... alhamdulillah, ngn cara ni byk gak la air yg adam minum.... kalo nk harapkan dia mnm sendiri kompom x luak air yg dlm botol tue...

mlm nie, aku nmpk rekahan tu ader mcm berkurangan, tp merah nyala ttp maintain... ubat da aku bg mkn, nasi pun da walaupun sikit... yg pasti air ttp aku berusaha mcm2 cara nak bg dia mnm... hope esok, adam akan kembali sihat... sedey sgt biler anak x sihat nie...

pg td biler lihat rekahan bibir abg adam, naluri keibuan ku sungguh tersentuh... baik anas or adam, kalo boley mmg aku xnak mereka tanggung aper jenis sakit.. biar la aku ug tanggung sekiranyer boley d tukar ganti...

nak nyer pg td biler aku nmpk ader lelehan darah kat bibir adam... lg la nitik air mater aku...

yer... aku mampu berdikari! aku mampu jd kuat biler anak2 berdepan masalah kesihatan cenggini... tp aku ttp insan yg sensitip yg mudah nitis kan air mater... aku ttp perlukan sokongan walaupun aku tabah demi anak2...

sungguh mengharap kekasih hati ader d sebelah walaupun tahu dia ttp akan pilih utk ttp beroutstation..:-( sbb katernyew dia tiader pilihan....

hero ku dehidrate:-(

salam hujung minggu... ok hati dan perasaan aku d duger lg.. meronta kegelisahan melihat si anak x nak amakn n xnak minum...

terus tpon kekanda2 mintak pendapat.. si kakak2 terus mengarahkan g spital secepat yg mungkin...takut kena tarik or paper yg lebey teruk lg...

sampai spital n terus register.. anas aku da tinggal kan kat umah pengasoh.. mintak ehsan sejap.. tggu giliran jumper doc.. doc cek sana cek sini amik darah... ok air dlm bdn da kurang.. doc soh admit... terus air mater aku jatuh... tp sempat rayu... boley tak kalo tak admit...

aper plak naseb anas kalo adam admit? anas fully bf. macam maner nak pam susu kalo nenen keras... ligat sumer nyer bermain kat korak fikiran...

biler cek wad,wad kanak2 full.. doc kater mmg tgh musim... so doc bg pilihan dengan syarat pantau anak dlm tempoh 24 jam...aku terus setuju jer aper yg doc ckp...terus tenang semuler hati.

doc pesan bg minum air byk, mkn mesti ader walaupun sikit...aku mengangguk tnd patuh n faham...

ntah la... kdg2 biler berdepan dengan situasi genting, aku sring di uji bersendirian... en husband bz org nyer... karjaya n family dia lebey utama dr isteri dan anak2.... mg Allah terus beri aku kekuatan tok menjaga zuriat yg telah d amanahkan ini...

ya Allah... kdg2 aku raser mcm nak tersungkur terduduk biler berdepan dengan situasi yg genting.. tambahan biler melibatkan si anak.. raser down giler... mengharap sokongan n pahaman dr insan tersayang... tp tiap kali itu gak aku sering d persalah kan..

sepahit hempedu aku nelan... dan kali ini aku x mahu lg bersuara... biarlah keadaan kembali normal dgn sendiri... kalo aku terus d persalahkan gak aku terima.. sbb no point utk aku bersuara... hope Adam akan cepat sembuh.. anas lak sihat sepanjang hayat...

#kdg2 raser mcm nak lari jauh2 dr berdepan insan2 yg sering menyalahkan... insan2 yg angkuh yg ego..:-(

Thursday, December 6, 2012

anas da tiga bulan...

alhamdulilah....

dengan rejeki Allah..
semalam bawak anas p checkup 3 bulan... waaa terbangga sekejap dengan anak ibu nie... mmg sungguh membanggakan...

semalam ibu and anas d temani ayah... buat pertama kali nye ayah teman kami... agak excited biler ader ayah...

perkembangan anas smpi sekarang, anas da pandai nerap. secepat abg adam gak.. cumer beza nyer anas ni ibu notice lebey penyaborr...

belom lg ibu dengor anas nanes kalo x lepas... anas pny tekni n skill yg tersendiri yg mana ibu tersangat la kagum melihat nyew...

hope sampai besor la anas akan jd penyaborr... senag ibu nak manage dua hero ibu...

tambahan next week ayah outstation till end of the month.. so ibu harap ibu mampu la manage hero2 kesayangan ibu nie....

k luper nak bgtau.. berat anas da 7.3kg da... alhamdulillah berkat susu ibu kot...
jgn demam2 yer sayang... :p♥

Saturday, December 1, 2012

♥ singgah lalu dr org tawau....;-)♥

alhamdulillah... sampai jugak akhir nyer cik atan ke umah aku.... walaupun sekejap tp kunjungan ini sungguh bermakna....

thanks cik atan sbb dtg lawat anas... bawak ole2 tok adam....

ole2? next entry aku story k!

tp malang nyew en hubby x sempat jumper sbb dia outstation.. so cik atan juz dpt jumper anas jew... huhu!

kunjungan nie sgt bermakna sbb cik atan mewakili mak ngah... sian mak ngah x dpt balik.. xper la.. insyaAllah next time ader rejeki kiter jumper ea... setahun lebey da x jumper cik atan... n my sis almost 2 yrs tak jumper...

so snap gambo jer la... syukur alhamdulillah walaupun jauh kami ttp sentiaser berhubung... muker buku ader.... sekaiep ader...mms ader... huhu... pendek kater xder halangan tok bersua taip.... hahahahaha... pening? ader aku kesah... wakakakaka...

saper cik atan nie? ni la abg ipar aku yg plg sporting... yg satu kepala like my family... dia nie kapitan angsoka tau... bukan calang2 org...

part plg best, adam yg x tau saper cik atan nie pny la rapat ngn cik atan mcm da kenal setahun... al maklum la.... adam nie cepat mesra n tertarik ngn org yg berlemah lembut dgn dia.. so saper2 yg garang tu, yg suker tinggi sore ngn dia tu, sory la adam nak rapat... tp ngn cik atan ni boley plak diorg tido skali... mgkin adam pun rindu ayah dia kot sbb da seminggu x jumpa...

ok la... wlw pun jumper sekejap jer.. tp puas.. sbb my mummy pun ader... then, diorg terus ke pahang... meneruskan perjalanan berholiday.... berduaan jew ok! menantu kesayangan wif mertua kesayangan.... ngeeee~~~~`♥

Friday, November 23, 2012

adam ♥DERA♥ anas

salam sumer...

ok mood nak update dtg acapkali biler d tinggalkan en somi..

da naseb bdn nk wat cmner kan? raser mcm da lali di tinggalkan.. kengkadang seminggu sari pun payah nk jumper...

ok ni la keeja nyew abg adam kalo ader pluang nak mendera si adeq... hoho.. seriau jer kalo tinggal kan diorg berdua....

xcelly, si abg sayang kat si adeq.. cumer nyew biaser la kan.. budak tecik mana tau nak control laku.. ikut suker hati dia jer... for me as long as si adeq x nanes so everything under control ler tue...

aku raser sumer ibu2 pernah lalui situasi camni kan.. cume luckly si abg da berusia 3 tahun.. n byk faham aper yg aku explain kan kat dia.. so far alhamdulillah, dua2 seakan memahami si ibu yg nak membiaser kan diri mengkontrol rumah dan mereka berdua....;-)

ok la... sajer nak mencoret even xder byk idea.. hahahahha..
wanna to cleep....♥

Friday, November 16, 2012

Anas Hifdzan @ 2 bulan

ok da bersawang ruper nyew blog aku nie... da ramai yg tegur baru aku pasan.... bukan aper, bz la sejak dua menjak nie...

ok itu alasan pada aku yg tersangat la malas nie... hope anak2 jgn la ikut malas mcm ibu dia ni ha.. hehehehe...

04/11/2012 genap la anas berusia dua bulan.. actually genap jugak la ibu cuti bersalin selama dua bulan sengah... eh asal ader sengah tu kan?

sengah tu wujud sbb ibu start cuti awal.. start raya ibu da cuti.. malas masuk opis balik... :-D ok stop pasal tue..

skrg nak citer pasal anas yg da genap 2 bulan nie... alhamdulillah... mampu gak aku manage 2 hero ni tnp kehadiran ibunda tercinta.. walaupun awal nyew nitik air mater gak... bukan sebab x mampu jg hero2 ni tp home sick!!!

ayah janji x g maner2... tp ayah ngelat... first week ibu da kena tinggal... 4 hari plak tu... plak tu pengasoh anas xder sbb mak dia masuk spital plak... so dengan senang hati aku drive balik tapah berteman kan dua hero nie...

syukur dua2 hero ni behave sepanjang perjalanan.. so memandu la aku dlm hujan yg lebat... but yg penting aku selamat sampai ke destinasi yg d tuju...

sekarang ni yg penting anas membesar fully breastfeed.. syukur nikmat allah yg x terhingga... n till now aku masih berusaha membekalkan susu cap  gantung tok anas.. hope Allah murahkan rejeki anas sehingga berusia dua tahun...

perkembangan anas smpi today, anas mulut bising... da boley d bawak sembang... n sonok kalo sembang2 ngn anas... senyum xyah ckp lerr.... owayz bermulut manis... hope anas akan membesar dengan chat dan mampu jd org yg berguna...

berat anas maser timbang 6.5kg... alhamdulilah berkat susu cap gantung.. n plg sedey gak, checkup kali nie pun ibu sorg2 bawak anas tnp ayah.. ayah bz bebenor... ngelat lg si ayah nie... so g la ibu bwk anas ke klinik bersendirian...

alhamdulilah, everything goes well... anas sihat n maser cucuk anas x nanes pun... kuat anak ibu nie... ibu jer yg terlebey cuak... demam pun x... syukur sgt nikmat yg Allah beri...

ok la... da kering idea nak taip aper lg...

# ader saper2 tau cara nak update entry selain guna email ? feel kurangla update pakai email...

Thursday, October 18, 2012

Suker Duker BerPantang ~ geNap 44 Hari

Alhamdulillah...

Syukur pada nikmat Allah SWT, atas kurniaan yg ✗ ternilai... Kurniaan zuriat yg sempurna, sihat tubuh badan adalah nikmat yg tiada tolok bandingan nyer...

Ari nie genap aku berpantang 45 hari.. Alhamdulillah, walaupun macam2 dugaan yg aku hadapi tp sumer nyer dpt aku tempuhi dgn penuh sabar. **wlw pun kdg2 ader jugak rungutan :P

Timer kasih suami tersayang, byk kuar kan ongkos dan juga support aku dr saat melahirkan adeq anas sehingga la skrg... Timer kasih mak sbb bg sokongan moral yg x belah bahagi... Mendoakan aku, membantu aku dr seremeh2 masalah hinggalah sesulit2 nyew...

Kes pertama.. ~ niPpLe CrackEd
** as aku ader story before, mmg sungguh menderita tiapkali anas nak nenen... nak nyew adam masih baru2 nak terima kehadiran si adeq. Asik nak kepit ngn aku. Time ni la aku raser hilang sabar... Menanges pun aku penah sbb x tahan sakit yg amat...:-(

Kes kedua ~ JauNdis / KuniNg
Ok ni normal kes la. N alhamdulillah anas nyew kuning bukan kes kritikal. Minor jew. Day by day bacaan kurang so x perlu admitted, ✗ perlu dok bawah lampu. Tp still berulang alik ke klinik sekadar nak cek bacaan jew. Last bacaan is 4.3... Syukur ya Rabb...

Kes ketiga ~ sEmbELit / buAsiR
Ok ni masalah aku yg masih aku faced sampai today. But minor case also. Masuk minggu ke3 berpantang aku balik umah mak kat tapah. As usual kalo beralih tempat aku mmg susah nak yakk.. So after dua or tiga ari x yakk, opkos la yakk keyas kan... Tp perut mulas giler so dok la lelamer dlm toilet... Skali terteran tanpa d sengajakan :-( bukan aper, aku raser ramai kat luar saner penah raser situasi ni kan..

Tp ✗ la sampai tahap buasir yg teruk. Cumer sampai laaaa ni aku nak membuang aku jd takut.. Sbb bibir tempat yakk tue luker. luker sbb teran yakkk dat day plus aku terlasak day after tu. N maybe luker tue teruk kot...

Tp korang jgn x tau, aku x cek or tengok pun sbb aku takut n mmg seorg yg penakut. So aku skdr biarkan jer! But till today, alhamdulillah, nak yakk x takut sgt tp berdebar tue ader.... So aku nasihat kan pader kalian2 kat luar sana, kalo da sembelit jgn gatal2 teran yer... G la farmasi or jumper doktor mintak ubat cair kan yakk tue...

Aper aku buat?
1) Cam bertangas ~ rendam montot ngn air suam + garam + asam keping. Nak mandi tu rendam dulu then da mandi sblm kuar rendam la montot tue... Xtau aper benefit dia, tp mak kater bg luker cpt sembuh n buang kuman...

2) Minum air masak yg sangat byk... Rite now, aku akan pastikan aku minum at least 3 liter air sehari. (Campur ler air manis + air masak) :P

3) Makan buah2 yg byk jugak! makan anggur(saranan my bff:zura tok baikkan jaundis anak n bg panas badan) + oren. Tp aku ngelat nak makan oren. So aku soh hubby beli fresh oren yg brand tropicana tue! Huhuhu!!

4) Makan prune! Sunsweet :-) yg ni pun membantu gak melancarkan yakk...

So kalo korang raser nak elak or nak baik dr sembelit ley ar try sumer ni.. Alhamdulillah aku menjadi :P

Kes keempat ~ adam HifdZan
Waaaa... Mmg sungguh menduga... Tp alhamdulillah lama kelamaan adam da muler faham n behave. Cumer aku perlu byk beralah n sabar!!!

Hahahaha.... But lega sgt skrg aku da habes berpantang... Lega sbb da boley la nak makan yg besh2 cket. Cumer aku nak cuber say NO to alip ya sin (ais)...

Dan aku gak da ley panjang kaki... Da ley menjongkit ngn nanny... Al maklum la keta en somi tinggalkan kat aku. So senang ler kami menjongkit...

Ok la da panjang jela da aku bebel... Hope kenangan ni ley jadi panduan tok aku for next preggy... N kalo korang2 yg bacer nak guner panduan yg aku bg, cuber la... But tawakal to Allah penting gak...

Ok........ Sekian perihal berpantang.... :-)


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 12, 2012

Anas Hifdzan ~ 5kg@age 1 month :p

Alhamdulillah....

Sebulan telah berlalu... Macam2 hal masalah dan juga problema yg telah aku lalui dlm menempuh dugaan berpantang...
** tp perihal berpantang nnt2 la aku story ea..

Today mood nak share pasal my 2nd HIFDZAN yg da sebulan... Bahagia sgt sbb adeq anas membesar dgn chat walepat liat :p

Cer tgk gamba adeq anas tue...

Saper kater ✗ comey, nyahhhh jauh2 dr blog sawang aku ni!!! Wakakaka... Alaaa xmo ngaku ler tu adeq anas comey! Opkosssss, ibu maner yg nak kater anak dia ✗ comey kan... Tp adeq anas mmg comey dlm gambo ni...

Haaaa... Ni nak pecah rahsia ni... Gambo ni d snap maser p anta ayah ari tu.. Comey ✗? Comey ✗?
Ibu nak pakai keta, so ayah kena balik naik bas. Dr umah opah tapah xder bas, so kami p anta ayah ker teluk intan... Hehehe :p

Alhamdulillah, dlm tempoh sebulan ni adeq anas sgt behave. Even niple aku bermasalah, tp adeq anas boley d bawak pujuk... Sakit woooo bg nenen biler miss B luker! Allah jew yg tau betapa sakit nyew...

Yups, mmg agak menyenang kan adeq anas ni... Tp beza nyew dengan abg adam, adeq anas mulut bising!

Ngeliat bising!

Nguap bising!

Pakai baju bising!

Beyak kencing bising!

Nak nyusu pun bising!

** bukan nanes tp bersuara... Bunyi2 mulut dia kalo ader xtvt yg dia sedang lakukan! Abg adam dulu stakat uuk eek jew..

N pantang kali ni sepenuhnyew aku d jg oleh my mum... So the very the pampered kater hubby aku! Alhamdulillah keselesaan bersama mak sendiri ni lain.....

~~KuNinG~~

Syukur ke hadrat ilahi, pendek kater adeq anas selamat dr kuning. Bacaan pertama 11 then turun 10 then turun 9 then 8.. KK manjung kater free dr kuning tp biler blk tapah diorang nk bacaan mesti 5 d hari ke 20. Hari ker 14 bacaan kuning anas 5.4... N alhamdulillah d hari ker 20 bacaan turun ker 4... :p

N now, insyaAllah boley d katerkan adeq anas membesar dengan chat... N opkos as mom aku doakan adeq anas akan terus membesar bagaikan juara! Boley menjadi khalifah Allah yg sempurna...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. Laaaa.... Jumper lg!!! :-)
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, October 8, 2012

Dia Sungguh Menduga Kesabaran Si Ibu

Oooo Allah, sungguh aku terduga...

Bukan main lagi si abg menunjuk laku... Mmg kadang2 buat aku raser nak lempar jer si abg ke dinding atau nak pang byk kali dan ikat kat tiang jgn bg si abg ngaco adeq!

Tp apakan daya, si abg ni baru nak menginjak ke 3 tahun 24hb ni... Bukan aku x sabar tp laku dia makin menjadi2 kebelakangan ni...

Apala yg budak ni faham akan erti tanggungjawab.. Yg dia tahu hny main happy dan enjoy... Mmg kdg2 dia mcm org besar tambahan biler berckp, hinggakan org ✗ percaya dia baru nak berusia 3 tahun..

Alhamdulillah berpantang kat umah mak... So mak yg byk entertain adam.. Kdg2 aku jd serabut biler adam seringkali ganggu si adeq.

Aku akui adam syg kat anas... Tp cara dia kasar... Dia nak tiru sumer gaya aku or opah. Tp mana boley n aku sentiaser nak kena perhatikan dia. Sian sgt kat opah sbb kdg2 time aku nyusu kan anas, aku tertido.. Opah terpaksa la bersengkang mata nak layan adam. Takut dia dtg tekan2 si adeq n aku x sedar...

Ntah la, sungguh aku terduga... :-(

Aku mengharap dr Ehsan Allah, smg aku terus sabar dlm layan kerenah anak2... Mak slalu pesan, bukan senang nak didik anak, bukan senang nak besarkan anak... Byk kan jer la doa kat Allah...

Sesungguhnyew, Allah akan nolong pada hamba dia yg meminta... Kalo x minta camner Allah nak bg. Tu la yg mak alwayz pesan...

Ya Allah, kuat kan la kesabaran ku... Bantula aku dlm mendidik dan membesarkan anak2 ku ni.. Sesungguhnyew, aku insan yg lemah utk tetap bersabar... Kdg2 aku jugak tewas... Bantu la aku dr menghukum anakku secara berlebihan... Niat ku memarahinye, mencubit or naik tgn adalah semata2 tok mengajar.. X lebey dr itu... Aku syg anak ku Adam.. N aku terpaksa bertegas... Semoga Kau redhai segala tingkah laku ku... Aminnn...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. La, da kol 6 am... Nak p mandi n solat jap... Hooo raaayyyy... Da boley solat...:p


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, October 2, 2012

Anas Hifdzan First Day Out :p

~{ CoMeY ✗ SaYer }~

Ok.... Anas da langgar pantang!!

Yups!! G jalan2 :p hehehe... Xda la g jalan..

Tp g anta ayah ker teluk intan... Ayah nak balik manjung naik bas. Dr umah opah xder bus direct ker manjung...

Ayah nak p KK dis thusday. So ayah tinggal kan keta kat ibu. Senang ibu n opah menjongkit =)

So nak d jadikan citer, terpaksa la ibu gagah kan diri, (walaupun xcited nak p jalan2) bawak keta balik dr teluk intan... Kalo ikut hati mmg nak p jalan bagai... Tp anas belom cukup kuat tok d bwk bersiar2...

So pas anta ayah ke stesen bas, kami pun terus balik! Waaa... Da lebey sebulan x bwk keta raser mcm bwk bas jer... Wakakaka! But ibu managed to safely arrived home...

Alhamdulillah... Sepanjang dlm keta anas good boy. Tdo jer... Sbb ibu x mahir lg bg nenen dlm keta plus nenen ibu masih ader saki baki sakit affect dr niple cracked tu.
Abg adam pun tido sama... So dalam keta mmg aman damai... Sampai umah ibu terus melepek. Sbb penat drive keta. First time kan... **ngengada :p

Ok la, hope both "HIFDZAN" akan terus membesar bagaikan juara dengan rahmat dan lindungan Allah... Ibu ayah sayang korang berdua... InsyaAllah, nnt ibu da habes pantang, kiter jalan2 bertiga plak kat manjung...

Lambat nyer nak habes pantang... Today baru day 28... Another 16 days to go... Pas tu merdeka!!!

Tp mesti da x best, sbb kena balik manjung, jauh dr mak, kena start keja, kena urus kan "HIFDZAN" sendirian... Oooo nooo.... Sades nyew... :-(


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 29, 2012

Berani Jumper Doc Gigi ~ Adam Hifdzan

Malang mmg x berbau!

Itu ungkapan yg biaser kiter dengar. Betoi ✗?

Ok nak citer pasal bg adam plak... Asik pasai adeq anas jew kan...

Last raya ari tu, kami p jalan2 ker key el. Memandang kan tanda2 nak bersalin masih x ader..

So maser kami singgah umah uncle hamdan tu, si abg adam ni bermain lari2 dgn qushairi. Anak pak teh...
Lari pny lari ~ gedabommmmm!!!!

Perlanggaran pun berlaku.... Memandangkan abg adam lebey tinggi dr qushairi, so gigi abg adam berlaga la dgn dahi si qushairi... Terus la bingit seantero rumah dengan tangisan dua sepupu nie...

Aku wat2 ✗ nampak jer. Sbb kalo aku terus nuju ker abg adam kompom suara abg adam akan menjadi 2 kali ganda :p

Dahi si qushairi benjol mcm tanda org mukmin tu, yg abg adam plak ntah mcm maner ntah gigi boley senget! Wakakakka!!!

Darah plak nitik2.. Berderau gak la tp wat2 maintain cool sbb xmo bg mak nebes... Kalo mak nebes kang lg hancusss... :p

Si ayah pun dokong adam bawak p kumur2 ngn air garam.. Skali tgk gg senget tergelak pung ader! Sian anak ibu... Itu la reason naper ayah bwk adam jmp doc gg.

N alhamdulillah, adam maintain cool biler berdepan ngn doc. Seriau gak kalo ngikut aku yg fobia doc gg. Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ :)...tgk la gambo adam tu.. Cool jew kan..

Caya la abg adam! Ibu tabik spring kat adam...=)

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, September 27, 2012

Cukur Jambul Little Anas...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah, walaupun bercukur tanpa sebarang majlis keraian, tp ibu dan ayah ttp bersyukur sbb dpt togei kan kepala our jr pada hari yg ke 7...

Hehehehe...:p
Actually ibu n ayh pun kompius biler sebenarnyew hari yg ker 7? Sbb ikut logic akal ibu ayah kire pada hari ker 7 slps kelahiran. Tp atok ckp 7 hari termasuk hari d lahirkan...

So nak ngelakkan dr terlepas sunnah, ikut perkiraan ibu ayah, kami buat dua2 hari.. Means pader hari ke6 kami cukur sikit jambul anas. Day after baru kami botakkan sepenuhnyer!

Maser potong sikit rambut tue, ayah gunting kat umah moyang. Actually nak balik tapah dr umah manjung. Tp singgah bota sbb nak amik daun mengkudu. Sekali x mandang pun daun mengkudu. **ayah xtau pun daun mengkudu tu camner. Pakai kater ader jew :p

So singgah umah moyang wah sbb moyang nak p haji... Jumper amik berkat... Lgpun dlm pantang memang mls nak p memaner...

So day after, opah bawah abg adam main kat kebun blkg, ibu ayah kerja kan kepala anas... Togei da anak ibu...

Alhamdulillah, selesai gak hajat botakkan anas. Abg adam pun botak sama!

InsyaAllah, kenduri qiqah nnt kiter wat sekali maser kenduri masuk umah baru...

** umah baru ** >> insyaAllah nnt aku nak berkongsi syurga baru kami sekeluarga... Skrg tgl dpt CF n kunci jew...
<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 26, 2012

Little Anas Hifdzan :p

** Special tok mak su milla :p

Cukupla 4 keping yer... Tpon ni x syok tangkap gambo:p golap....

Hahahahahaha....

ZuraZari Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 25, 2012

Dugaan vs Cabaran. (NipLe CrackEd)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.

Kengkawan blogger! N all readers :p
* ceewaaahhh... Mcm ramai peminat jew...

Ok la, today nak share sikit pasal dugaan dlm pantang... Haaa mcm serius jew kan bunyi nyew...

Yups! Mmg serius... Problema yg membatas kan segala xtvt dan plan2 yg d rancang... Sbb per korang nak tau?

~ niPLe CraCkeD ~

Oooo macam beranak anak pertama jew... Padahal adam dulu x faced pun problem nie... Tp nak wat camner itu la dugaan aku kali ni beranak kan si adeq anas... :p

Kan lepas bersalin tu nurse soh bg nyusu kan? Kan? Kan? So aku pun dgn penuh semangat dan iltizam yg tinggi nak nyusukan anas pun berusahala menyua kan puting ke mulut anas yg terlalu kocik tue...

Kekok beb! Walau pun adam dulu dua tahun aku nyusukan dia... Mintak tolong nurse, so nurse pun tolong la sumbatkan niple aku yg x beraper nak ader tu (niple aku buter)... Sekali anas kepit n isap, aku raser kan bagaikan nampak syurga... :p

Sakitttttt........ Plus raser merengat.... Kat pinggang n ari2... So pasrah jew la sbb nurse tu siap pesan tahan sikit deq, nnt anak kuning lg payah! Alhamdulillah, keesokkan nyew aku da boley discharge...

So dgn bersemangat jitu nyew aku pun menahan la kesakitan tue... Ruper nyew kakak jiran katil ku kater, mungkin puting aku terlalu kering. Then merekah and melecet + luker!!!

Ooooo nooooo.... Sakit beb... Niple aku bengkak... Tiap kali bg nyusu aku mesti takut... Dan aku akan soh sumer org tepi sbb aku x suker org tgk aku menahan sakit... Penah sampai nanges sbb x tahan sgt sakit nyew... Sedeh sgt...

Patutnyew boley enjoy BF baby, tp aku d duga oley kesakitan yg teramat... Nak tau ✗ sakit nyew camner? Cuber korang amik pisau n hiris kat tgn... Cam tu la raser nyew... Bayangkan, sepanjang anas menyusu aku kena menahan sakit.... =(

Ooo Allah, sungguh berat dugaan ini... Mak kater sabar... Bykkan ngucap dan juga sebut innalillah... So aku pun ikut la kater mak...

Tp dengan doa mak dan izin Allah, sekarang luker da beransur kurang... Masih ader sakit time BF anas tp xla sesakit dulu. Skrg ni nyew sakit aku da boley bersembang ngn mak selepas beberapa minit. X mcm dulu biler BF anas jew, mater berkerut kaki kejang sekejang2nyew menahan sakit... :-(

Walaupun dulu penah berdarah menitik2... Tp aku tetap bertahan... Nak kurangkan sakit, since last week aku start perah susu. Sengah jam aku perah dapat la dlm 50ml ke 75ml. Skali anas habeskan x sampai 5 minit.. =) ingat kan cukup ruper nyew meleset.. Anas still nak direct BF... Cumer tempoh merap tu kurang sikit... So sakit yg nak d tahan pun kurang sikit..

Ok la hope Allah makbulkan doa aku, mg sebelom aku habes berpantang ni, dua2 niple aku akan pulih sepenuhnyew. Sbb aku nak start wat stock.. Impian aku mg aku dpt BF anas sehingga anas dua tahun like abg adam..

**mak kater, kesakitan yg Allah bg nak hapuskan dosa. Banyak nyew dosa aku.... =( andai kater esok ajal aku, mampu ker aku menempatkan diri ke syurga Allah? Wallahualam... Zassssss!!!


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, September 23, 2012

Si Abg Adam & Si Adeq Anas

Today.... Di hari ke 20 aku berpantang... Dan itu juga la usia si adeq anas.. Masih panjang lagi perjalanan anas dan juga adam...

Ok berbalik citer pasal dua beradik nie.. Waaa mmg menduga iman dan sabar melayan kerenah adam.. Mcm perilaku yg menduga tahap kesabaran aku sbg seorg ibu...

Mak selalu pesan byk kan istighfar.. Tu sumer dugaan.. Bukan aper, kenakalan dan kedegilan adam semakin terserlah biler da ader adeq ni...

Hari pertama aku kat umah, menanges nak tdo pelok2 ngn aku.. Maner mungkin aku nk pelok dua2 sekali dlm ms yg sama miss B yg bengkak... Tp skrg dpt pgg tgn pun dia da ok. Tp mmg kena byk sabar laaa.

Slain tu, pantang nmpk anas tdo sendirian, even dlm baby court dia akan p cium2 tarik tgn kaki... Kusss semangat.. Kdg2 dr nk tdo terus si adeq x tdo.. Effect nyew laa ni, anas susah nk tdo sendiri. Mesti nk d pangku. Bukan nk manja sgt tp tkt d kerja kn si abg..

Belom lg bab tv yg d psg kuat, sore adam yg suker jerit2 lari saner lari sini. Lompat atas katil dan paling aku bengang kalo aku tgh bg anas tekk, di dtg tepok2 katil.. Terkejut la si adeq!

Plus masalah nipple yg luker. Mmg menguji kesabaran. Maner ✗ nyew, nk tahan sakit lg... Terpaksan menahan sakit pedih sbb nak BF anas sepenuhnyew... Cuber nekad namo bg susu fm lg.. N aku berharap mampu nyusu kan anas mcm maner aku nyusukan adam dulu...

Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ :)... Part plg best, td pg aku cuber perah tekk style marmet jer... Ader pump tp x pandai pakai lg. Sengah jam aku perah dpt la 75ml.. Alhamdulillah... Tp biler anas bgn x sampai 5 minit dia minum habeskan... Ingat kan cukup. Skali dia still nak direct BF...

Xper la, janji anas membesar dgn sihat :p bukti nyew d usia 20 hari berat anas da 4.5kg... Syukur nikmat Allah... Hope cepat la nipple aku sihat... Boley la aku enjoy BF session... =)

Ok la... Penat da nak menaip.. Jumper lagi :p


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, September 20, 2012

Pengalaman Bersalin Induce

~ amaran keras ¤entry panjang berjela¤ sekadar mencoretkan tok kenangan maser depan ~

Ok skrg ader mood nak story pasal experienced d induced... Amik kesempatan sementara abg adam tgh layan tv n adeq anas tgh beradu...

~ oooo.... Susu sudah tumpah... :p ~

Seawal kol 4.am aku da d kejutkan tok bersarapan... Sbb pas sarapan nurse akan wat CTG.. So pasrah jew la n sumbat la susu sekotak roti sebungkus... Sekali sejam kau wat CTG kali ni sbb baby tido... Jenuh pujuk2 tepok2 nk bg dia xtive :p

Kol 5.30 nurse dtg lg soh mnd plak. Sempat aku mandi n solat n bc yassin 2 round... Takut gak nak kena induce sbb dr kisah2 yg aku bc sumer kater sakit..

Kol 7.35 dats my turn! msk ubat induce.. Doc india pompuan... Alhamdulillah, lembut dan sangat baik. Rase tenang sikit sbb explanation yg d buat berjaya menenangkan aku. Proses pun berjalan... Sejam aku d arahkan tok baring shj d atas katil... After six hour baru ader kesan... *based on her explanation...

Kol 1.30, aku d panggil lg tok cek laluan. Aku yakin xder laluan lg sbb masih x der raser sakit. Yups! mmg betoi pun xder laluan lg... So doc kater mungkin mlm nnt baru sakit kot. Kalo x sakit paper, esok pg repeate once again d same process...

Ptg masih xder raser sakit. Request kat hubby nak psg goreng. Hubby dtg ngn my mom n adam.. Sembang2, mkn2 tetiber ader raser sakit kat pepet.. Bgtau mak, skali mak kater da muler la tu nak sakit... Mlm ni da boley branak.. Itu la kater2 yg keluar dr mulut mak...

Lepas mak hubby balik, aku nyer sakit kian terase. Tp masih maintain. Ala2 period pain jer... Masih boley solat n ngaji... Smpi la round pukul 10pm sakit makin kuat n x tertahan. Msg kat hubby bgtau pasal sakit...

Kol 1.30am terbangun dr tido sbb sakit sangat n plus nak terkencing. Skali maser da turn dr katil tgk ader darah. Dlm hati mcm nak happy sbb teringat adam dulu mase nmpk darah then wat VE da ader laluan 4cm. Tp malang plak kali nie, g inform nurse skali result nyer maintain 1cm.. Ooo tidak... Terus hilang semangat nak bersalin normal... :-(

Da la nurse yg wat VE tue besar orgnyew.. So sakit nyew pun wauuuu!!!!! Balik la aku ker katil dgn perasaan yg hampa.. So aku terus menahan sakit yg semakin waaa weee... X tergambar how painful it is...

As wat doc planned, kol 5 nurse dtg wat CTG, sbb kol 7 kang aku bakal d induce tok kali ke2... Selesai wat CTG, aku pun g mandi n hny mampu tok solat subuh. Nak ngaji da x larat da. So aku terus2an berzikir jew..

Tiber waktu yg d tetapkan, aku d panggil tok d induce n sekali lg wat VE. Sesungguhnyew kuaser Allah xder saper mampu menduga. Alhamdulillah, yg cek aku tu doc yg samer maser aku prob uri last time. Doc Alan... Dan hasil nyer sudah ader bukaan 4cm.. Hati berlonjak kegembiraan. Sbb da ader harapan tok bersalin normal... Sakit hilang sekejap :-p

Terus kol hubby inform yg aku akan d tolak ke labour room. Tp doc alan pesan, mandi lg skali bg badan segar. Sarapan dulu n kemas sumer brg... Sementara aku mandi hubby sampai. Raser macam ader kekuatan sikit biler tgk muker hubby...

Dlm sakit2 sempat sumbat fresh milk sekotak, roti, tamar, air zam2.. Sbb pas ni aku x d benarkan makan sbb takut andai kater bakal d Czer...

Kol 9am aku pun d tolak ke labour room.. Ooo sedikit gementar n dlm hati x habes2 berdoa aku mampu n d izinkan tok bersalin normal...

Sampai kat saner, da brg atas katil muler la xtvt biaser.. Wat CTG, VE dan juga drip... Ntah ar... Sakit wat VE kali nie sbb da byk kali buat.. Suker2 hati jer diorg seluk... Dr sorg sorg yg seluk... Pecahkan air ketuban... Waaaa part ni pun sakit... Kol 11 cmtu aku raser, sakit da x tertanggung da... Request nak ubat tahan sakit, tp lepas wat VE, bidan tu ckp da x boley amik sbb laluan aku already 6cm... So pasrah jew la nanggung sakit!

Hubby snap gambo aku boley gelak2 plak... Tgn dia sakit sbb tiap kali dtg contraction aku genggam tgn dia.. **pdn muker! Nurse soh aku sedut gas tp dlm sakit x tercontrol aku d buat nyew... Bidan tu plak boley sembang mcm2 ngn hubby pasal marine plak... N penonton aku waktu tu ader dlm 10 org kot or lebey... Malu pun da x raser da sbb sakit mengatasi segalanyew...

Pendek citer kol 1.30pm doc soh hubby kuar sbb time cek2 hubby x ley ader. N kat spital manjung ni hubby pun x d benarkan teman wife nak bersalin. Sementara sebelom bersalin jew boley...

Sekali dat time bukaan aku da 9cm.. Doc n bidan tu ckp da boley teran... Diorg siap ckp lg diorg nak main2 kat laluan tu bg baby mudah kuar. Tp Allah jew yg tau betapa sakit nyew tiap kali doc main laluan tu smpi aku jerit doc sakit laaaa :p ** marah sbb dia doc pelatih! N buat ikut buku bukan pengalaman! Sesuker hati seluk n main2.. Tp skill plak xda. Aku nak pegang kaki diorg x bg.. D suruh pgg tiang kat tepi katil.

Ntah bp kali teran, yg pasti byk kali aku ingat... Baru la baby anas kuar... (Sblm baby anas kuar, sempat gak aku teran2 sekali yak!!) Wakakakaka!!!!!

*aku da inform sblm tu aku nak yak, tp diorg x caya aku nak yak... N aku assume aku bakal d beri ubat tok yak. Tp diorg x bg pung! ~ hamikk kawww :p

Yg aku pasti, kepala aku d sokong oley sorg budak yg hafal yassin sbb sepanjang aku teran meneran tu dia keep on bc yassin kat aku. N sorg g yg jd mangsa ku ntah saper ntah, n aku pk mgkin tgn bdk pelatih tu calar balar sbb aku dok genggam tgn dia.

Tepat kol 2.10pm, baby anas selamat ader kat atas dada aku. Tp memandangkan aku penat tahap gaban, aku sekadar cium anas jew. Pas tu aku request nak minum. **mcm org nazak yg terlalu dahaga kan air... Hua hua hua...

Pas tu, yg aku tau baby d amik doc nak sedut aper bagai ntah. Hubby lambat tau sbb ader problem kat baby maser awal2 tue. Baby nanes sekat2. Doc takut anything happen so doc x advice inform hubby dulu but then baby terus d letakkan dlm katil special ader lampu bagai. Takut aku nengok. Tp alhamdulillah after half an hour sumer nyew d sahkan normal...

Hubby plak, maser tu da kol 2.45pm da gabra kat luar sbb xtau aper yg jd kat aku. Dia nampak bidan yg teman aku tue kuar n tny:

"Nurse, wife sy camner? Boley sy masuk ✗?"

Sekali bidan tu ckp: "wife awak da bersalin, awak tunggu kat wad 2, sbb kami nak tolak ur wife ke saner da jap g"

Hubby : speeeee~cerrrr~lessSsss.... :p *wink*

aku plak yg dlm kepenatan, sabar menanti sessi jahit menjahit settle... X sabar nak balik wad n tido...

~~nak qada tido beb~~

Sekian........

<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, September 14, 2012

Introducing my new hero....

~Muhammad Anas Hifdzan~

Alhamdulillah.....

Itu lah kalimah yg terucap d bibir selepas sesaat aku lega melahirkan baby anas.... Waaa sadis biler kena bertarung berseorangan tnp hubby d cc...

Nak wat camner, da itu procedure yg pihak spital telah tetapkan... My experience ttg kelahiran anas, nnt next entry aku story ea. But now cumer nak berkongsi kebahagiaan dan juga kesyukuran dgn kelahiran kurniaan Allah ini...

Memandangkan aku berseorangan so xda la pixca anas sejurus kelahiran... Hubby pun dpt tgk anas selepas sejam. Itu pun sbb hubby riso xda kabar biter ttg aku n baby...

Naper sejam kemudian? Nnt next entry gak ea... :p

Hubby d arahkan kuar sbb tahap sakit aku yg da max. So doc nak wat VE. Sekali da 9 cm... So doc da benarkan aku tok meneran...

Byk kali meneran baru la berjaya! Dan akhirnyer aku menarik nafas lega lepas baby d letakkan kat dada aku.. Hilang sumer sakit dan perit...


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, September 3, 2012

Already check in... Sayu:-(

Sadis.... Sayu....

Itu la prasaan aku lepas melambai kepulangan anakanda tercinta Adam Hifdzan, opah nona, opah atok n especially hubby...(^• _•^)

Tambahan adam melalak menanges! Sadis nyew hati ibu nie... Tp cool depan opah. Sbb namo opah riso...

Nak nyew opah dgr explanation doc td. Doc ckp kalo first induce x jln, baby ok dia akan bg 2nd induce. N kalo ok aku ader rejeki dliver normal... Tp kalo xder laluan gak terus operate....

Tu yg lemah dongar nyew tu.... Rite now aku sensorang... Baru la raser dunia ni kosong. Sbb aku xder raser sakit2 lg. Esok x tau ler kan... Baru la raser ketiadaan putera hati... Terngiang ngiang lagu najwa latip... Kosong Kosong Kosong...

Ermmm ntah la... Hati makin berkeceramuk...
Ya Allah, aku mohon pader mu Ya Allah, permudahkan la segala urusan ku... Bantu la aku dlm mengharungi dugaan mu ini... Aku lg hina mohon d perkenankan mg aku mampu dan d beri kesempatan tok dliver secara normal...

Skrg da kol 12... Td scan lg ngn doctor pompuan india. Baik doc tu. Luper nak tgk nama dia aper. Dia ckp anggaran berat baby dlm 3.5 +/-... Tp level of air ketuban tgl 6....

Bertambah la sadis hati ni... Sok pg baru tau aper naseb aku.. Dlm hati x hbs2 doa mg aku d beri kekuatan tok beranak normal. Mmg la operate pun x ksh tp aku mohon sgt2 d beri rezeki tok beranak normal andai itu yg terbaik tok aku dan juga baby....

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. Aku nk tdo dulu sbb kol 4 sok pg doc nk wat ctg lg sekali. Hope baby kuat dan same2 bantu membantu:p


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, September 2, 2012

Ready To Check In :p

Hati makin debar2....

✗ tau aper sebenarnyer perasaan yg sedang aku raser... Tp sedikit sebanyak segalanyer bercampur... ✗ sabar nak pelok baby yg aku kandung 9 bulan lebey ni... Tp dlm maser yg sama takut yg amat sgt nak tempoh saat melahirkan...

Dlm kotak pikiran aku, mampu ker aku bertahan menanggung sakit melahirkan... Wat eva it is, aku mengharap bantuan dr Yang Maha Esa :-) sokongan moral dr hubby tercinta, mak tersayang dan juga anakanda adam...

Alhamdulillah, mlm td hubby berkesempatan tunaikan solat sunat dan buat kan air yassin tok aku.. Wlwpun aku tau hubby kepenatan baru pulang dr work kol 9.30pm td... Thanks syg...

Habes ikhtiar hubby, hubby dtg pelok aku... Bgtau dia maafkan slh silap aku dn halal kan mkn mnm aku... Aku sempat gak pesan kat hubby, in case jd paper kat aku jgn abaikan adam n baby... Tatang la anak2 didik jd anak yg soleh... Jgn pisahkan dgn opah... Yer la proses melahirkan ni kan ibarat perang antara hidup dan mati:p

Wakakaakkaaa!!! Feeling terlebey!!!
** sayang hubbyku, kalo abg baca entry ni, ayg juz nak abg tau ayg syg abg sgt2... Terima kasih sbb membahagiakan ayg... Ayg mintak maaf sekali lg atas salah silap ayg selama nie ea... Hope ader umur yg panjang tok kiter terus melayari bahtera kebahagiaan kiter...

** buat mak tersayang, thanks teman ya hingga ker saat nie.. Hope doakan supaya ya mudah bersalin akan d makbulkan Allah...

** buat kengkawan dan kenalan yg d kenali, ampun maaf d pinta yaaa!

Ok, bertemu di lain entry. Doakan segala nyew d permudahkan yer... InSyaAllaH, di izinkan Nya, nnt aku post entry biler da 'check in'... Biler da dok sensorang lagi la otak ni buntu kan... So luahan di blog ni la akan jd kenangan tok maser depan...


<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 1, 2012

Penantian Suatu Penyiksaan (^ _ *)

Hua hua hua....

Today also hv no any symptoms nak deliver...
Baby alhamdulillah active as usual... Cumer xder nmpak byg2 baby nak kuar...

Kdg2 ader gak dia ngeras, tp x menyakitkan... Aku plak semakin kompius dgn aper yg aku raser...

Esok, nak x nak mmg harus menyerah diri. Based on explanation semalam, sok kena register before 3pm. Then next morning akan follow ngn IOL...

Da byk blog yg aku terjah just nak kutip pengalaman blogger lain... Nak tau aper raser kena induced... As conclusion yg aku dpt buat, mmg kena 100% berserah pada Allah. Ader yg d induced sekali jew da boley dliver n ader gak yg sampai 4 kali... ✗ kurang gak ader yg terpaksa d czer...

For me, aku mmg gabra sgt2... Tp nak xnak aku terpaksa tempoh. Wat2 berani n cool depan mak. Padahal dlm hati Allah jew yg tau... Mak asik doakan aku x lalui proses IOL. Tp Allah lebey tau aper yg Dia telah tulis tok setiap hambanyew...
Doc plan tok induce pun tok selamatkan baby. Aku +ve kan otak, bersalin mmg sakit. Cumer depends on org tu nak handle sakit tu camner...

Plan bersalin kat spital manjung ni mmg kena pasrah la. Husband x boley teman dlm LR. So dr awal kena berjuang sendirian. Berbanding maser kat ipoh husband boley teman smpi bersalin... Doa aku mg aku tabah, kuat semangat fizikal n mental.. Dpt control nanges... Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ Ɨƚɑ"̮ :)

Abg adam plak.... Dr pg smpi laaa ni asik la meragam... Mak kater mmg lumrah anak camtu sampai la dia nmpk kewujudan si adeq nnt... So layan kan jew la...

Aku plak riso nak tinggal kan adam esok. Yew la esok kan nak check in. Adam tdo berpelokkan ngn aku. Smlm baru kejap aku tgl kan ngn mak sbb jumper doc tu, mak ckp adam ngigau cari aku. Sayu jew hati aku... Ni plak esok mmg aku wajib tinggalkan dia :-(

Ya Allah, kuat kan la semangat abg adam... Moga adam akan tabah dlm ketiadaan aku... Hope x lama la aku nginap kat spital... Sonok tgk dia main gelak2 ngn opah tp esok mlm camner plak ea? X tercapai deq akal nak mikior nyew...

Ok la, mlm ni plan nak wat solat sunat berjemaah ngn hubby. Doa cket2 bersama menyerah segalnyew pada Dia... Mg kami sumer d beri kekuatan tok harungi segala yg telah d tetapkan... Mg Allah permudahkan segalanyew, merahmati meredhai segala usaha yg telah n bakal d lakukan...

☺ooº°˚ ˚°ºkªªý. La, to all readers yg drop by kat sini, aku mintak maaf andai ader salah silap aku.. Doakan aku n baby selamat semuanyew... :p



<ZuraZari> Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers