Thursday, September 29, 2011

Sesuci Sutera :: Susu Ibu khasiat terbaik buat si manja..=)

Salam khamis sumer....

hari ni hati berbunga2 sedikit... sbb en hubby akan pulang malam nie...:p
* lately nie emosi tak stabil sbb bendera merah nak berkibar rupernyer... patut la melayang semacam jer angin badan!

.
.
.


saper kater sy comel angkat tangan!

.

hehehe... ibu saya mmg macam tu habes satu dunia dia nak canang kater saya chomel! mmgla sy comel kan? opss, terlebey sudah.... 


alhamdulillah.... Allah beri aku zuriat yg sangat comel ni... kalo korang nak kater anak korang lg comel pung tak aper... aku tak kecik hati pung.... mana ader ibu yg kata anak dia tak comel! yer dok??

terlena dari mimpi n angin badai yg melanda.....:p

yups aku akui kebelakangan ni aku selalu jer cepat naik angin... aku nak sentiaser dekat ngn hubby... 24hours kot nak hubby... maser hubby kater dia nak p outstation, huhuhu... ribut taufan melanda tanpa di mintak2... hubyy bg explanation macam maner pung air mata ni terus turun tanpa minta izin....
*jahat kan dia...=)

.
.
.

betoi kater hubby, kecap jer... tup tup malam kang hubby akan pulang...=) 
hope abg akan selamat dalam perjalanan n selamat sampai rumah...



maaf kan ibu sayang....

sebenarnyer aku ader plan nak benti bg adam tekk... tapi biler muhasabah diri balik n amik pusing kater2 org berpengalaman, aku raser aku harus batal kan niat aku tue...!

yups aku terlalu penting kan diri andai aku terus kan nat aku tue...
malam td pung aku da pk byk kali, tak per la biar la aku berkorban sedikit demi kesihatan adam sepanjang hayat... kalo korang nak tau adam ni tak mau langsung minum susu formula... since umur dia setahun 8 bulan adam da reject langsung... sedey gak.. takut keperluan kalsium dia kurang...

tp mak kater, susu badan lebey berkhasiat... kalo adam tak cukup kalsium gigi adam tak kan penuh even garham pung da tumbuh... kanak2 sebaya adam, (anak kenalan rapat) pun yg ok minum susu formula tak pung gigi dia lagi....^__*

so opah cakap tak adil aku putus kan susu badan tok adam... tu rezeki adam... takkan nak sekat rezeki adam? susu badan ni anugerah Allah... tak sumer ibu2 kat luar sana yg berpeluang menyusukan anak...

nikmat nyusukan anak ni banyak sangat!

- time nyusu dapat pelok2 ngan adam...
- time nyusu dapat cium2 adam puas2...
- time nyusu dapat cakap2 ngn adam lelama, bg nasihat kat dia...
- time nyusu gak, mak kata byk kan baca surah Insyirah ( alama nasyhrah ) n hembus kan kat ubun2 anak supaya anak menjadi anak yg soleh n jauh dari gangguan syaitan...
- time nyusu gak kalo da letih sembang boley la zikirkan kat adam...
- time nyusu gak attachment anta adam n aku kuat! kami bersatu...:p

- time nyusu gak la adam lebey tenang, kalo dia nanges yg ntah aper2 ntah pung boley damai kan biler bukak tekk..
- nyusu badan gak senang, g mana2 tak nyah susah2 bawak bekal susu formula, bawak thermos, bawak plain water bagai... kalo adam nak tekk jer boley terus selak...:p
- selain tu, jimat banyak wang wooo... sbb, susu formula kalo nak beli sebulan 2kg.. kalo sekilo da rm50? hehehehe.... so budget ni boley la beli benda lain kan kan kan?

mmg byk la nikmat menyusukan anak ni kan... 
pada ibu yg bg susu formula pada anak, agak susah gak la kan nak spend masa bersama anak... kalo nyusu badan silap2 (aku la wajib nyer) terus tido pelok2 ngan adam...=)

.
.
.


see... adam pun senyum manjang biler ibu bg tekk kat dia...

mak siap cakap lagi kalo sok2 ko da ngndung adik adam automatik adam tu refuse tekk... so tak yah la pk cam ner nak bentikan dia sekarang... selagi susu tu ada ko bg jer... kurang kan makan tak per, tp jgn langsung tak makan sbb nak bg air susu sikit... anak sakit sok saper yg susah?

mmg ader kebenaran gak kater2 opah tue... along, nyah relax jer nyusu kan baby diaorg kan... tak penah merungut pung...=) tetap gak dapat adik kan?  =)


ops luper plak nak shara kat mana aku snap gambo2 nie..=)

actually last week aku join open house opis en hubby... tak ramai kenalan yg boley d wat sembang sbb tu la keburukan biler en boss adalah golongan muda mudi...:p

bukan nak bangga diri, tp kenyataan yg jelas lg bersuloh... en hubby ni ketua janatan kat salah satu agensi kerajaan kat manjung ni... so pendek kata boss no satu...

so staff yg paling muda berumur 34 tahun kalo aku tak silap...

jurang umur yg ketara... en hubby baru 27 kot! then all the staff majority among 40tahun... batch mak2 pak2 kiter nia! en boss baru ader anak yg berusia nak masuk dua tahun tp all staff da ade yg pny cucu... so camner nak wat kan? aku nak bergaul nyembang lebey2 pung tak pandai... diorang plak sekadar dtg bersalaman then terus blah join family masing2.. so aku kebuntuan... tak ader geng! syukur aku ada adam... cari makan pung ngn adam, main ngn adam, nyembang ngn adam... aku wat muker seposen la kan... wife en pen pegawai nyombong... so aku tak suker org sombong blagak nie...=) tau la dia berpangkat n kaya raya.. tp kalo miskin hati budi tak guna gak kan.... opps....

.
.
.
.
.

gambar rajah ni sekadar nak share jer... masa aku search en google ni aku jumper chat ni=)
so terbukti la kan susu ibu mmg pilihan g terbaik untuk anak..=)


Wednesday, September 28, 2011

Ketulusan....


salam rabu semua...

hope sumer sihat2 belaka yer...=)

.
.
.
.

ini la anak ibu yg sangat comey... anugerah terindah yg Allah beri pada ibu...

.
.
.

next month adam da nak masuk dua tahun...

da besar rupernyew anak ibu nie... cepat jer masa berlalu.... tu yg rindu nak ader baby baru tue=)

erm.... bosan sikit lately ni... tak pasti naper... jiwa kaco pung ader! en hubby tak ader seminggu ni... and ni la first time aku raser rindu sangat kat hubby... tetiap kali tpon mintak hubby balik cecepat...
** en hubby plak ke main dia jalan sakan ngn en driver yer... ke hulur ke hilir dia merayap.... ni yg jeles nie...

tak tau naper perasaan aneh ni wujud... mmg la ada adam.. n sebelom ni pung tak penah heran pun hubby g mana2... tp ntah kali ni lain benar perasaan tu... so biler mood pung da melayang, aktiviti aku ngn adam lepas keja kami merayap kat mana boley d singgah... duit pun dari namo berbelanja kompom melayang gak...=)

sempat gak rembat itu dan ini... parah ni...=)
balik umah aku terus landing dalam bilik.. si adam plak boley plak dia "mengemas umah"...

hahahhaaa... so ptg ni balik kerja aku harus mewajibkan diri untuk kemas umah... sbb esok hubby balik... kalo tak mau nyer kena hampuk dengan hubby kan...=)

.
.
.
.
.

erm.... biler pandang wajah adam yg suci ni, aku selalu insaf...
insaf kan diri sbb macam tu gak la mak kiter sayang kiter dulu kan... tp biler da berkawen ni, hidup jauh ngn mak raser cam kosong... dulu sikit2 mak... sekarang biler da kawen, hambik ko sumer kena tanggung sendiri! 

alhamdulillah la dapat hubby yg sgt sporting!

hope panjang jodoh aku ng en hubby!

ok la.. malas nak story lebey2... yg pasti tak sabar tunggu esok... nak jumper en hubby yg sangat2 saya rindu!


Friday, September 23, 2011

Kalo betoi manja pung, salah ker?

salam pagi jumaat sumer...

.
.
.
 cuber menghappy kan diri walau pun ader sedikit kecalaran yg membosan kan! hahaha... ayat tak boley blah langsung!

ok berbalik pada topik...

** siler baca komen d entry sebelom nie....

malas la aku nak paste kat sini... sbb nyer mudah...

as a MOM, sumer akan mudah terasa....=)) 

.
.
.

sedikit perbincangan pasal manja ngn en hubby last few days... still berkisar pasal manja gak...

i told him:

abg jgn nak salah kan ayg kalo mereka2 kater ayg ni manja...

sebab?

sbb salah abg la... ayg mmg seorang yg berdikari sebelom ni tau...=)
aceh ceh ceh....!

1) since aku kenal en hubby sumer benda aku tak ley wat sendiri, walaupun kerap gaduh! aku rimas sbb sumer benda kena refer kat dia... pendek kater KING CONTROL...

bukti: nak g print assignment pun kena tunggu dia dtg!
nak kuar g jalan2 ngn group member, sowi... en hubby tak bg... alasan takut balik memalam.... ceh! kalo kuar ngn dia balik malam tak kisah ler plak kan.... 

nak balik umah along dari shah alam ke bukit mahkota, nilai naik motor pung tak bg!
padahal aku relax jer naik motor konvoi ngn arwah abah dari KL ke tapah perak!! 

caya la beb!

2) malas la nak list out sumer kat sini... cumer nyer since aku d manja kan oley en hubby, keburukkan nyer sekarang, aku takut nak dok sendiri... aku takut nak p berjalan sendiri... yg aku berani dari umah manjung balik tapah jer... tp kalo mak ader nak g PD pung kami lepas... hahahaha...

sumpah!! en hubby mmg control aku... manjakan aku... ahahaha.. sudah nyer aku yg malas, aku yg gebu, aku yg LEMAU!!!

.
.
.

kih kih kih... hope umur en hubby akan panjang selagi aku masih bernyawa... kalo tak mmg lemau selemau lemau nyer la hidup aku....

konon2 manjer sangat ler teu....=)


okies la aku nak share sumthing best n berguna as a parent...=)

Cara nak didik anak ikut sunnah nabi!

TIPS 1: Makanan & makan cara sunnah.
Bermula dari dalam rahim lagi, berilah makanan yang baik-baik untuk isteri. Lebih baik makan terus kurma, kismis dan makanan-makanan sunnah terutamanya susu. Untuk anak kita, lahir sahaja taknik dengan kurma dan air zam-zam. Setiap kali makan bacakan doa, guna tangan kanan. Bila anak dah pandai pegang, ajar pegang makanan tangan kanan. 

TIPS 2: Dengarkan bacaan alQuran
Ambil masa baca alQuran. Bawa anak bersama-sama walaupun sangat susah mengawalnya. Biasalah anak-anak nak capai semua. Lagi baik, baca sahaja surah-surah pendek dan riba anak. Bila anak dah tidur baca surah al-ikhlas dan hembus di ubun-ubun. Doakan supaya berkekalan imannya. Bila dah boleh pegang, beri peluang anak pegang dan buka alQuran dengan kawalan. 

TIPS 3: Ajarkan zikir
Sentiasa zikir, biasakan lidah dengan ucapan zikir, seperti alhamdulillah bila dapat sesuatu yang baik. Subhanallah bila melihat sesuatu yang menabjubkan. Tidak pun salah bila duduk saja-saja, sebutkan tasbihat sambil buat gerakan macam orang tahlil. Hehehe seronok bila melihat anak ikut sama walaupun belum pandai sebut.

TIPS 4: Bacakan doa
Anak belum pandai baca, tapi apa yang kita baca akan dia ingat... Betulkan? Try and error tidak salah dalam perkara ini. Jadi bila makan, suapkan anak makanan, maka baca doa kuat-kuat. Nak keluar rumah baca doa. Naik kenderaan baca doa. Pakaikan baju baca doa, buka baju baca doa. Berapa banyak doa? Semua doa yang kita tahu, kalau tidak baca bismillah. Tapi tak cukup itu sahaja, ambillah masa belajar doa. Bapa/ibu hebat akan belajar untuk anak, InsyaAllah anaknya rajin belajar.

TIPS 5: Tunjukkan wuduk & solat
Ini yang saya buat... bila ambil wuduk, saya wudukkan sekali anak saya. [dah 1 tahun, suka ikut ke mana-mana hehehe]. Suka sangat-sangat anak saya. Tak tahulah suka main air atau suka ambil wuduk. Saudara boleh jawab kan. Tapi selepas beberapa kali, dia dah pandai hulurkan kaki untuk di basuh. Subhanallah... something feeling in heart. Tak tau nak explain. Solat sunat buat depan anak, biarlah dia panjat, pegang dll. 
Cucu Nabi Muhammad s.a.w. bermain -main ketika nabi solat. Sehingga sekali sujud lama sekali kerana cucunya bertenggek atas tengkuk. Buatlah dan rasailah sendiri. Satu perasaan yang luar biasa diberi oleh Allah. Tak boleh nak beli kat kedai...
sumber: Anak Ku Sayang


p/s: adam plak, kena marah sbb wat bising time org semayang... nabi semulia makhluk pun tau sabar n biarkan jer cucu dia, ni tak nak marah2 plak... betoi la kan, da nama nyer budak.. mana nak control sore dia.. pas ni adam dok ngn ibu dalam bilik jew tau... tak yah kuar2.. nnt adam bising kena marah g... adam main2 ngn ibu dalam bilik jew tau... huhu...

tp dulu, time adam baby, aku main2, geletek2 adam sampai kasi gelak bagai si  adam ni dalam bilik pung kena marah gak... main la kat luar.. asik dok dalam bilik jew... 

so? korang raser nak pang tak? huhu..

Thursday, September 22, 2011

100% kater Adam mmg anak MaNja... ^ __0

salam penuh manja sumer....=)

hehehe... mood happy sbb sy mmg manja kan adam... biar la org kater aper pun!
asal ko nak jeles... bukan nyer manja melampau pung! bab salah kena marah gak... kena piat gak tinger tecik tue... salah tetap salah... but di susuli dgn explanation... ^__*

""kater beliau: ok la tue si polan marah adam.... punishment gak!""

beb, nak marah budak tak perlu herdik la... budak umo tak sampai 2 tahun wat do u aspect from him? siap tanyer2 faham? faham? gilor ke hapo!

ops... awak teraser ker? sowi... but hati sy lebey terasa biler kamu pukul anak sy... sy tak tipu air mata yg jatuh pertama kali biler lihat anak d pukul tu dtg dr hati sy yg sgt2 terasa! mmg sy raser nak menjerit kuat kuat... 
kalo anak sy nakal, itu baka dari kiter gak.. 
kalo anak kiter aktif tu makna nyer anak kiter nye otak berjalan... org kater budak pandai... kiter cumer perlu control n guide dia supaya tak OVER!
kalo anak kiter tu kuat bercakap pot pet pot pet makna nyer dia sedang belajar.. belajar memahami dan belajar tok hidup!

sy masuk bilik! sy menagis... yer! awak kater awak terasa juga, tp terasa awak tak sama macam aper yg sy raser... mmg awak senang tuk maafkan, begitu juga sy.. tp hati tuk meluper kan? NO NO NO!!... kalo awak nak kater sy ego, terpulang... tp kalo sy ego, sy akan pang balik jer! baru puas hati sy!

S.T.O.P !!!

.
.
.


haaaa... ni la anak manja sy!... antara faktor utama napa adam manja sbb dia BF...
so tetiap malam tido asik nak berpelok pelok jew...

pantang lepas kan dari tangan kompom tak sampai 30 minit adam akan jaga balik....

+ aku sayang adam sangat2... owang tua2 kater kalo dari baby kiter terlalu epok budak so dia akan jd rapat n manja ngn kiter... so aku practice... mmg menjadi... d sbb kan terlalu manja la aku nak segala nyer terbaik buat adam... bukan over2 yew kawan2.. stil ader batas nyew.. n hope adam akan memahami atas ketegasan ibu dia nie... kalo salah aku ttp akan piat tinger mulus dia ni ha...


baru pas kena marah! ni la muker adam kalo kena marah...
aku marah dia sbb dia nak turun main pasir...

adam ni mmg pantang nampak tanah n pasir... mmg dia akan main2... so di sebabkan aku terluper bawak kasut dia aku tak kasi turun... so ni la jadi nyew... 

yups! mana yg patut aku tetap bertegas!


pujuk pujuk balik, explain elok2... adam akan faham Y?

so mucuk mucuk ibu ni.. hamik kau aku chium2 adam sampai dia lemas!
hehehehe... kejap jew, pastu dia akn ok balik..=)

da boley main2 balik da... tp atas meja makan jew la selagi makanan x sampai...


kih kih kih....
kena dera dengan ibu!

lepas aku gigit adam kater syakit!!
ader aku kesah....? mmg gewam sangat2 ngn ini budak...
sementara satu kan so kena la bg manja puas2...

**tp sekarang, mungkin mak ita ajar kot, tipa kali balik dr keja nampak ayah adam akan cakap:

adam: ayah, nak adeq!
ayah: haa? ibu ajar la nie...
ibu: no no no... ibu pun td terkejut dengar....

mungkin mak ita la yg ajar kot... d sebab kan mama mayraa n mama qaseh da berisi... mayra da setahun 3 bulan, qaseh plak da 8 bulan... so next yr diorg da ader adik!
aku ni ha, adam da dua tahun masih belom ader tanda2... dats y la kot mak ita ngajor adam cakap cenggitue.. ahaks!! 

.
.
.

insyaAllah ader rezeki tak ke mana kan?


sangat suker pixca nie...=)

adam gewam aku asik buli dia...


permainan kami mmg kasar...
aku suker geletek2 adam ni... gomol2 adam mmg feberet aku!




credit to maksu atas gambar2 td yer... 

sangat besh n sangat simbolik... huhu...


adam gak anak manja mak su milla!!

pantang acu pakai stokin kompom adam akan dok dekat ngn acu! pada adam kalo acu da pakai stokin means acu nak bawak dia g ronda2 naik moto!


see, anak manja acu ni... byk benda yg acu ajar... almaklum la dok nak dekat 2 bulan ngn acu kan... maser dok ngn acu tu, aku balik keja jew da tahu tu, esok plak da pandai itu ini...
tetiap hari ader jer perkembangan adam yg baguih maser dok ngn acu... tp kalo dok umah jer, suker perang n gusti ngn acu... habes pp acu adam wat calar balar...

acu selalu ckp, naseb ko comey, kalo tak da lama aku hempok!

hahahhaha...

p/s: acu da balik sabah... aper kabar acu kat sana kan? hope acu sihat selalu... acu belajar rajin2 tau... jg diri leklok kat tempat org tue... sayang acu!


Wednesday, September 21, 2011

Sangat Teringin Nak Ader Baby lagi....


ntah macam maner tangan ni boley sampai ke fanpage astronaut encem nie...

tertarik biler tgk gambar ni...

sangat awesome!

.
.
.

tetiber hati ni meluap2 nak ader baby baru...
sebelom nie macam pasrah jer walaupun aku dan en hubby sudah bersedia menerima baby yg ke2.. tp sedikit sebanyak gusar gak... bukan tak usaha tp masih belom d izinkan Allah...

.
.
.

shoh jauh jauh perasaan ini...=(



sweet sangat gambar tu kan? adam pun da nak masuk dua tahun next month so aku sekarang da betoi2 ready fizikal mental emosi kewangan sumer nyer da bersedia... 
Ya Allah, sekiranyer ader rezeki tok aku punyer pertambahan anak, kurniakan la kami zuriat yg sihat dan soleh supaya anak itu boley berbakti utk agama bangsa negara dan jua utk diriku kelak...

oooo tidak...

perasaan cemburu meluap2 bile mana org keliling da muler 'berisi'...

comey tak? owang bongok jer kater x comey!

.
.
.
.
.

alamak... da parah da nie... huhu...

moga ader rezeki ku suatu hari nanti...=)


Monday, September 19, 2011

Salam isnin kamu!

alhamdulillah, 

itu jer yg mampu aku katerkan...

mata ngntok sbb si kecik adam demam...

so sepanjang malam aku tak tido monitor tahap panas adam...

ader satu time tu da hilang panas da... so aku pun selamba lelapkan mata... tetiber terjaga kol 1 pg tgk panas adam kuat balik... tp bagus nyer adam tak meragam cume nyer nak bergayut ngn tekk sepanjang masa...

lenguh beb!

hope adam akan sihat hari nie...

just nak share kater2 yang aku terjumper ni... 
mendalam pada aku...

n insyaAllah akan aku cuber walaupun payah....


*
*
*
*
*
*


Belajarlah BERSYUKUR walau KEKURANGAN

.

Belajarlah IKHLAS walau TAK RELA

.

Belajarlah TAAT walau BERAT

.

Belajarlah MEMAHAMI walau TAK SEHATI

.

Belajarlah SETIA walau BANYAK GODAAN

.

Belajarlah MEMBERI walau TAK SEBERAPA

.

Belajarlah MENGASIHI walau kau DISAKITI

.

Belajarlah TENANG walau kau sedang GELISAH

.

Belajarlah PERCAYA walaupun SUSAH


Percaya bahawa Allah SWT masih sanggup menolongmu

~~~ insyaAllah ~~~



Saturday, September 17, 2011

Ceritera Kami Kat Melaka Lagi... ^__o

haaaa...

kami tak balik lagi... tak syok la kan kalo datang sehari jew... ni kisah next day plak.... 

adam, sok2 kalo da pandai baca da boley go through da sumer citer adam kat sini tau... since adam lahir, pahit manis kisah besh tak besh sumer ada dalam ni... ibu coret kat sini nak bg adam tau ibu sayang sangat kat adam... next month adam da genap 2 tahun... so kalo d izinkan Allah ibu nak wat sedikit doa selamat tok adam... tahun lepas tak nyempat!

.
.
.


kami da kat zoo melaka...:p

first time dtg dulu maser zaman dak hingusan time tu aku sertai rombongan darjah 6... maser tu tahun 1996.. sekarang da 2011... opkos la da banyak perubahan yg ketara kan... yg pasti nyer aku pun tak pasti segala bagai perubahan yg ader kat situ... 
** piece no war!! **


time masuk2 da nampak tiger.... biler cakap kat adam harimau... adam wat tak kisah jer... tp biler kata adam tiger.... hahaahhaa... melilau mater cari tiger...

terus wat bunyi rimau plak tue...
** good boy anak ibu nie...=)


wif my mom, opkos la my mom ikut kan! mom org lain siler ikut anak2 kamu yer!! lalalalallaa....
mintak deme bawak kamu ke mari... kompom kamu2 mommies suker! 


tak lepas kan peluang kami bertiga pasti ada!


part ni paling besh biler adam sangat excited tgk aksi2 binatang2 yg ader... en hubby rajin melayan... itu la kasih seorg ayah kan... 


acu n opah nak enterprem gak!


sesetengah binatang adam takut... nak nyew yg jenis berani dtg dekat cenggini... kelam kelibut tak mo dekat dengan binatang tue...


^__*


opah sangat gumbira sebab dapat jumper spesis tuti...
my mum penah bela beruk yg cenggini...

tp mati sbb beruk tue terlalu kecik n x pandai minum susu sendiri...=(


acu & tuti...


cian anak ibu nie...
baru pas jatuh!

anak laki kan... tak pe lasak2 sikit... anak laki kena kuat.. baru boley jaga ibu kemudian hari nnt..:p


opah yg sentiaser tersenyum dalam aper jua keadaan...

** wish i can be like her... setabah mak, sesabar mak...=(


berpimpinan tangan....
sanagt suker dis pixca sbb raser kasih sayang kami utuh bertaut...


boley plak ade 'peygone' dalam zoo ni kan...
sudah nyer adam lebey tertarik nak naik boyan dari nak tengok binatang...
 

haaa... kan da kantoi opah main jongkang jongkit ngn adam... opah tak pasan kot aku snap gambo ni... en hubby pny la mengkekek gelak sbb adam namo balik.... maintain nak main walaupun opah da bangun nak balik... 

adam... adam...


comel!


da nak balik da...

sempat bergambo jap.... as usual opah mencari pot nak duduk nak hilang kan kesakitan...

maksu muker penat sbb melayan si kenit adam tu ha...:p

.
.
.
.
.

ok sekarang kami da sampai ke taman buaya plak..

terpempan melihat miniture2 yg ader kat situ... terpegun tgk saper la yg wat... sejibik n cantik!
terasa diri macam raksasa plak...
nak picit2 jer sumer benda alah ni...

jom layan!





ha....
kat bawah ni plak... en hubby tgh melayan adam tgk buaya2 yg ada...

da nama nyew taman buaya opkos la kan yg ader kat situ sumer nyer boyer...
aku tak pegi kat theme park tue..

sbb malas + tak tau sebenarnyer ada theme park...
tak bawak pun baju spare tok adam...

so sekadar berjalan n tgk boyer2 yg ader...
dari yg kecik sampai ler yg besar bangat...

menakutkan!





haaaa... yg ni kat taman reptilia...

dalam taman boyer ni gak... ^__*

opah tunjuk berani pegang ular sawa yg baru lepas telan anak2 itik=)

.
.
.
.



sempat snap gambo budak aktif nie...


sonok plak dia main plastik tue...

pusing kiri... pusing kanan....


my lovely mom n acu depan miniture a famosa...=)

*macam raksasa tangkap gambar kat bangunan yg sebenarkan.... ops...


ni kat pintu masuk taman... 

masuk2 da nampak boyer besar yg telah d awetkan...
tp gigi da tak ader...


selamat tinggal taman boyer!

.
.
.

meneruskan perjalanan ker bandar hilir...


opah sentiaser mencari pot yg boley duduk...=)
sian opah cakit montot... opah namo p spital... kalo tak kompom da boley kesan sbb aper opah sakit...
tp opah kater selagi tak kritikal dia akan bertahan...

hope Allah panjang kan umur mak, n beri mak kesihatan yg berpanjangan...


si adam plak, sebaik sampai kat A famosa tu dia memerut...

pot bayek punyer nak yak tue... siler perhatikan adam berdiri kat maner tue... ajak nguit sikit pun namo...:p


hero malaya...sangat susah kalo ajak bergambor... kalo bergambor pun cenggini la jadik nyew... love you schayang!


da habes yak, adam melilau main... lari san lari sini...
puas dia bermain...


heheeeee.... jom layan pixca adam...

ni da baek pny pujuk, ajak bergambo... cenggini la jadi nyer....=)

tak la sangat mengecewakan kan...


namo duduk atas nie ibu!


aik? asal ni plak....


sanagt eppy!


si encem anak ibu...


bergambo ngn ibu... tp jgn harap la menjadi kan...

pada adam better dia main lari2.. main panjat2...


kekasih hati aku sampai ke akhir hayat...
sampai mati inilah insan yg akan tetap aku sayang, yg tetap akan aku cintai...

takkan ader sapa dapat gantikan tempat my lovely hubby d hati aku...

walau berliku mana pun kehidupan kami, kami akan ttp cuber bersatu!

**tp sekiranyer aku tewas melawan badai yg dtg, aku pasrah... yg pasti aku tak mungkin dapat cari pengganti yg lebey bagus dari insan ini... segalanyer d tangan Allah....


keletah si kecik nie, adalah penghibur buat aku...
biarla org kata anak aku terlalu aggressive, hyperactive its ok pada aku...

for me, budak aktif means otak dia ligat berjalan...=)


selamat tinggal melaka...
jika panjang umur insyaAllah suatu hari nnt aku akan sampai sini lagi...

.
.
.

p/s: thanks to my lovely hubby bawak kami sumer berjalan... percutian ni da rancang da lama tp last minute terpaksa cancel.... tp dtg lg last minute menjadi la plak... seronok n sgt besar hati dapat g jalan2 ngn en hubby tp ader raser macam tak besh sikit... tak pasti naper, tp since perang dingin hari tue hati ni makin teraser jauh... makin merajuk.. makin kuat teraser hati...


.
.
.


kepada yg bertanya naper aku masih mencoret segala nyew di sini? 

jawapan aku satu, kat sini la tempat aku berkongsi kasih, tmpt meluahkan perasaan... 
bukan nak bukak pekung d dada, tp sekadar sebuah diari kehidupan... aku da muak meluahkan, berkongsi  dan bercerita dan akhirnyer sekadar masuk telinga kanan kuar telinga kiri... tiada jalan penyelesaian... last2 aku yg masih makan hati, aku jugak yg masih d persalahkan... so better aku terus mendiamkan diri dan berkongsi dgn kamu2 di alam maya... 

aku da biarkan mereka dgn cara mereka, dan aku mengharapkan biarlah aku dgn cara aku... dan sabar aku juga masih ader batas... jika ader yg terasa n makan hati, aku mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki.. aku sekadar meluahkan... jika benar aku bersalah, aku berdosa biarlah hanya Allah yg menghisab aku di sana nanti... biarlah aku berdosa di sini dari aku berdosa menderhakai kamu2... 

sekadar sebuah peringatan, kamu juga pny anak perempuan, kamu juga pny saudara perempuan, adik perempuan, kakak or kenalan perempuan.... kalo mereka d tempat aku, naper kamu harus melenting? naper kamu jua ader raser marah? dunia ni adil... yups.. hari ni kamu berada d atas... kamu berkuasa... tp jgn sampai satu hari nnt kamu pula d bawah mengharap ader tgn yg menggapai... 

walau d bidas macam mana sekali pun, aku ttp akur ketentuan yg Allah da tetapkan.... aku sekadar mentimun, kamu2 durian yg gagah, yg pny hak dan kuasa utk berkeputusan.... jika kamu2 raser aku sudah tidak berkepentingan hak dan keputusan ader d tgn kamu atau mahu mencari pengganti aku sekali pun, aku izinkan, aku redha.... mahu singkirkan aku sekali pun.... demi ALLAH aku tidak akan marahkan kamu....

mungkin itu lah yg telah Allah tetapkan utk aku... 

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers