Wednesday, December 14, 2011

Semoga Adam serasi bersama IBU AFIQ

salam sejahtera sumer!

waaa... tak sangka luahan rasa hati pader entry yg lepas byk mendapat respon dari pembaca setia blog cap ayam nie... tak sangka bebenor nyer!

tp sy cumer publish maner2 tak tak berbau kemarahan dan permusuhan... cukup la sekadar sy seorg sajer yg tau aper yg kalian komen... sbb mama mayraa jugak pembaca blog ini...

ok la, terima kasih daun keladi kalian sumer... sy sgt hargai komen2 yg d beri, tp jgn kecik hati kalo komen kalian sy tak publish... bukan aper, biar la perit dan kemarahan kalian tu sy sorg jer yg bacer... sy tak nak mengerohkan keadaan bersama sahabat yg sy sayang!

mmg sy terkilan, sbb tak mungkn salah adam 100% kan... tp tak aper la ALLAh maha adil... Allah da suratkan sumer nyer jadi macam nie.. n hari ni hari ke2 adam bersama IBU AFIQ... alhamdulillah, nampak serasi macam dengan UMMI AIN dulu... hari kedua da ok.. da tak nanges2 da...

yg sebenarnyer, ibu afiq ni dari dulu nak jg adam... comey kater nyer.. ibu afiq ni dok depan umah aku... so tak sampai 5 minit da sampai kalo jalan kaki:-) masa dia tau ummi ain nak pindah, sibuk bertanya kalo dia boley jaga adam. tp masa tu sy sedikit gusar sbb ibu afiq ader anak bongsu yg sebaya adam... AFIQ nama nyer... tp kalo da jodoh kate ALLAH, tolak macam maner pun akhir nyer bersatu gak kan?

duduk la adam di rumah afiq... yg best nyer afiq ni beza 11 bulan dari adam... tp afiq da pandai tak pakai pempers... IBU AFIQ kater tak aper, nnt dia ajarkan... actually dari adam genap 2 tahun aku da ajar. tp biaser la kalo ibu sendiri yg ajar, da la acuh tak acuh kan... hehehe...

lagi satu yg best, IBU AFIQ siap ajar adam nyusu botol semula... Alhamdulillah... mungkin aper yg terjadi ada hikmah nyer...

selamat tinggal MAK ITA... mak ita ok, cumer keadaan yg menyebab kan tak OK...

biler citer bab amanah ni, bukan anak jer amanah yg perlu kiter jg... mak bapak selalu ckp n impi nak miliki anak yg soleh solehah... cuber cermin diri sendiri dulu... adakah kiter sabagai anak da cukup soleh dan solehah pada mak bapak kiter? cukup sempurna tak semayang 5 waktu kiter? cukup sempurna tak penutupan aurat kiter? poser ramadhan yakin 100% ker sempurna... pembayaran zakat?

sumer ni kena amik pusing... bukan senang nak jaga amanah.. mmg anak sebahagian dari amanah yg Allah pertanggungjawabkan.... tp kalo diri sendiri tak dapat jaga macammaner nak jg anak kan? tepuk dada tanyer la iman... so zura, starting for this time being, awak pun kena berubah... biar org nak cakap aper, biar org nak wat aper kat kiter. ingat pesan mak, jgn membalas... insyaAllah Allah akan bg petunjuk.. semua yg berlakupasti ader hikmah....

ader yg bertanya so aper jadi pada mayraa kan?
mayraa sekarang masih kurang sihat batuk... sian mayraa.... auntie doakan mayraa cepat sembuh yer sayang...  abg adam selalu tny pasal mayraa... n tiap kali abg adam tny auntie kompom sebak... sbb abg adam rindukan mayraa.. sahabat yg da setahun bersama... tak per la, ader rezeki nnt kiter jumpa... abg adam sekarang sebelom tido pasti tny, ibu awak(mama mayraa) maner? ibu umai mana?... sedey sangat...=(

tak per la... suatu hari nnt adam akan luper jugak pasal mayraa sahabat dia ni... masing2 da bawak haluan sendiri... selepas kejadian hari tu, aku da tak anta adam kat umah mak ita... tp mayraa masih di sana menanti kepulangan pengasoh baru yg sedang bercuti... sehari selepas, kaki mayraa bertanda segaris dari belakang peha ke belakang lutut... next day plak badan mayraa bertanda... macam kiter menggaru tue... biji2 tanda yg boley d kater kan agak byk kat badan mayraa...

jgn salah sangka ea... bukan adam yg buat, n takkan sekali adam yg buat la kan... mayraa yg garu sendiri... kuku mayraa panjang, tp sekarang da pendek sbb mak ita da potong...

erm... nak citer aper lagi yer... panjang plak karangan hari rabu nie... ooo luper nak bgtau, aku mmg tekad ngn IBU AFIQ... n takkan berpatah semula ngan mak ita... sbb mak ita asik tpon nak jaga adam balik... tp sekali kaki da melangkah kuar, aku takkan berpatah semula... bukan aku ego tp hati aku da sakit... biler tgk mayraa aku sedey... tgk mak ita pun aku sayu... so better aku tekad dengan keputusan yg aku buat... lg pun adam da besar.. da muler faham aper yg aku cakap...

adam jadi anak yg dengar kater yer... cara ibu didik adam mungkin berbeza dengan cara org lain, biar org kater ibu manja kan adam, tp manja ibu pada adam ader ketegasan nyer... pada ibu, belom maser nyer ibu nak jentik or rotan adam... adam masih dalam proses utk d manja...

ibu amik iktibar kisah nabi yg mana (ibu tak pasti samada anak @ cucu baginda) bermain time baginda tgh solat... then budak tecik tu naik n duduk atas tengkuk nabi yg tgh bersujud... baginda tak marah pun... baginda bersabar sehingga budak tecik tue turun n baru continue solat...

so salah ker kalo ibu nak cuber bersabar macam tue... so adam jgn noti2 ok!
hope adam jadi anak yg soleh dan mendengar kater... tak kire kater saper... maner yg baik adam perlu patuh tau... yg tak elok jadikan sempadan...

ok lah, setakat di sini dahulu coretan ibu... nnt ibu ber karangan lagi kat sini yer!

salam bahagia sumer....=)

3 comments:

Em's Family said...

awak, kite bace cerite awak.. sedey nyer.. itulah susah nak percya, mane satu yang betul, mane satu yang tidak.. tapi mak ayah mayra sepatunyer tak baik tuduh melul tanpe usul periksa.. lagipun budak2.. hari ni anak kite kene buat dek orang, esok anak kite pulak buat kat anak orang.. same je.. bersabar ok.. insyaAllah lepas ni pengasuh baru akan jage adam baik2..

mamalieyna said...

harap yg terbaik buat adam..take care~ ^_^

Salina@IbuAqil said...

Insya'allah!! Moga adam dapat serasikan diri.. ;)

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers