Thursday, December 8, 2011

kalo adam tak kuar, sy akan amik mayraa biler2 masa....

mungkin kah pengasoh baru adam nanti sama seperti ummi ain? ingat lg tak pasal Ummi Ain?

alkisah dua sahabat yg sedari kecil bersama terpaksa di pisahkan deq kerana terlalu "sayang"....

kalo awak membaca ni, maaf kan saya yer... sekadar untuk mencoret kan aper yg berlaku... saya tak salah kan awak dan juga suami awak... saya anggap ini sumer takdir... setiap perhubungan pasti ader pasang surut nyer kan... dan kali ni kiter teruji dek kerna terlalu sayang....

saper sangka, dugaan ni dtg bagai kan kilat tp pergi gak sepintas lalu dengan izin Allah...

bermula dengan kesan gatal/melecet/garu/garut/cekau d tangan mayraa....

samada adam yg punya kerja atau sebalik nyer hanya Allah yg lebey mengetahui....kalau yer sekali pun adam yg buat aku pasrah... sbb tak ader bukti nak kater bukan adam yg buat, tak ader saksi nak kater mayraa yg garu sendiri... so aku terima dengan hati yg terbuka...

plus, mulut pengasoh kali ni boley tahan gak cabang nyer... mmg dari awal, baby sitter adam yg lama tak mo mak ita yg jg adam n mayraa.. tp kalo tak cuber tak tau aper jadi kan...

bermula la episod adam n mayraa bersama qaseh, kakak, alia d umah mak ita.... aku mmg senang org nyer, selagi tak tersentuh aku akan senyap... janji anak aku d jaga dengan baik... alhamdulillah aku mampu untuk bersabar sehingga la kemuncak makan hati yg berlaku isnin (5/12/2011)....

sumer nyer berpunca dari suami sang sahabat yg terperasan ader kesan luker d tangan anak... kesimpulan ber BBM, boley d katerkan suami sang sahabat ni menyalahkan adam sebulat nyer... sehingga masa dia berjuma k.ita terkeluarla kata2, kalo adam tak kuar sy akan amik mayraa biler2 masa....

alhamdulillah aku punya sahabat yg jujur menceritakan segalanyer... so aku bersikap rasiaonal menerima seadaanya... bohong la aku tak terasa... aku gak manusia biaser... aku gak punya hati dan perasaan... tambahan biler si suami sahabat mengatakan aku tak pandai menjaga anak...

aku pun bersemuka ngn k.ita n cakap aper yg mampu aku luah kan....

mama mayraa ckp k.ita bgtau.... "adam pijak qaseh.... siap ckp lagi.. ni kes berat awak... awak kena pukul adam.. bertegas sikit dengan adam tu... jgn manja kan sangat... awak lembut sangat ngn adam....

aku pun tny k.ita... adam ader pijak qaseh ea kak? k.ita ckp.... eh mana ader... biaser la diorg main2 tolak2 tarik2... terjatuh terpijak.... bukan dia pegi pijak budak tu tgh baring....

dua2 aku masuk tinger kanan kuar tinger kiri... sbb pada aku hal budak2 biaser la... mungkin aku lebey bersikap tak aper... penah suatu tika dulu mayraa gigit peha adam... ni antara yg paling teruk la... sbb mmg time mayraa nak tumbuh gigi dulu adam selalu jd mangsa... n bohong la kalo aku kater adam tak penah gigit mayraa kan... tp kali tu kesan gigit tu dua kali... n lebam hijau sampai bengkak....

sbb kes budak2 kan, aku citer hal ni kat mama mayraa tp lebey pada take it easy... lama2 baik la... tak effect mana pun...:-) boley d kata kan time tu tetiap hari balik ader kesan gigit kat badan adam... antara yg teruk sampai luker kat bahu, juga mama mayraa tau... kat tangan tu tempat biaser selalu kena..... lalalala... pengajaran kehidupan tok adam juga...

tp biler mayraa jd cam ni n terus salah kan adam 100% aku betol2 kecik hati.... makan hati yg teramat sangat... "terus mengugut pengasoh and sedikit sebanyak memperkecilkan aku... sehingga ckp, kalo zura tu tak pandai jaga anak meh sini biar saya ajar..."

di sebab kan luker itu gak, aku dingin ngn mama mayraa yg selama ni BFF aku... tak penah ader rahsia antara kami... sehingga kan hal dalam selimut pun kami penah berkongsi rahsia... begitu pny kami rapat... kami penah berkongsi air mata biler berdepan masalah... tempat bertaut kalo si suami masing2 jauh beroutstation....=(

tp, keadaan masih dingin.... padahal selama ni aku anggap mayraa tu macam anak aku sendiri... bukan nak mengungkit, tp itu la kenyataan nyer... aku juga sayangkan mayraa... setiap pagi aku belikan bekal tok adam n mayraa... tak penah aku beli single set.... setiap makan tok adam kompom aku pesan ngn adam, makan ngn mayraa tau... bukan la gah maner pun, setakat sarapan pagi jer... makan kudap2...

kadang2 roti canai, kuih muih, nasi lemak, bihun ker mee ker... ikut mana yg aku sempat singgah time nak anta adam tue... sbb aku tau mama mayraa tak sempat nak singgah beli... n alang2 aku da singgah beli kan... beli la sekali... n dulu kami penah ckp, tak mo pisahkan adam n mayraa... tu sbb masa Ummi Ain?  pindah kami berusaha menjari pengasoh yg boley jaga kedua nyer...

even aku jumper dua org pengasoh yg willing jg adam tp tak mo mayraa kami tolak... n mama mayraa pun ader jumper yg boley jg mayraa jer pun mama mayraa tolak.. tp tak sangka plak persahabatan adam n mayraa jd macam nie...

kami penah bersembang.... n kami akui, kami baik kami rapat tp kami dua manusia yg berbeza budaya, cara and personality... mama mayraa agak sedikit garang dengan mayraa manakala aku plak agak lembut dengan adam... cara approach kami berbeza... bohong nak kater aku tak penah pukul, tak penah cubit adam...
kalo salah tetap salah... tak penah aku biar kan sumer benda...

tp aku lebey suker psycho adam... alhamdulillah adam masih BF so senang aku nak pujuk dia... itu cara aku... tp biler org kater aku macam2 seolah2 mengata laki aku sekali tu yg aku jd kecik hati....=(
alhamdulillah n bersyukur sangat aku dapat tenang kan en somi n kami anggap sumer ni ader hikmah nyer...
biar la org nak kater kami aper pun... kami punya cara yg tersendiri tok didik anak kami... pokok pangkal berbalik la pada Allah...

mak pesan, jgn tinggal solat n ngadu la kat Allah... Allah sentiaser bersama org2 yg sentiaser ingat Allah...=)


so hidup kena terus... buat mama mayraa, sy sayang awak n sy maaf kan segala keterlanjuran antara kiter... sy pun mintak maaf andai awak ader terasa hati ngn sy... kalo ader yg adam terpakai or termakan hak milik mayraa, sy mintak halal dunia akhirat yer...=)

hope Allah izinkan kiter tok mesra seperti dahulu...!

4 comments:

mamalieyna said...

sedih dan sayunye...harap lepas ni, hubungan boleh terjalin dgn baik semula..

hal anak2, bila dibesar2kan mcm ni la kan..hrp zura sabar banyak2..ada hikmah tersembunyi di sebalik kejadian ni..

take care~

ytekecik said...

Ya Allah kisah kita hampir sama...anak sulung sy nma nyer adam juga...org y jg adam tu ada juga jg sorg lg slain adik adam(firas)..yang sorng ni pon nme nye myrah..ank sy muda sthun dri myrah ni..klau main2 msti sme2.. sy sllu perhtikan klo dua2 wat slh..msti adam kne jentik @ cubit..depan mata lagi tu..sdh tau..ada juga tgerak ati nk tgur anak org y jg adam tu, supaya jgn jentik adam..bkn slh diorg je..unfair bg bdk y bumur 1thn10bln..
sy tekat dlm hti lps ni klo sy nmpk lg..sy akn tgur x kiralah tua@muda..y slh tetap slh..cra sy didik ank2 lemah lembut tp tegas..klau dia slh, x kn sy nk btulkan..zmn skrg jgn pkul ank2 dgn suka ati..coz mreka akan mlawan..lme2 diorang akan degil..semga apa y blaku pd awk dan sy x akn bulang lg..

Adyshariz said...

sabar jelah ngan manusia jenis macam ni, hal anak2 pon nk bawak bergaduh.. budak2 jelah, diorang blm berakal sgt pon..anak aisha pon selalu bergaduh,bby bersabar ya zura

Sidratul Muntaha said...

lama akka tak jenguk blog ko dik..
honestly...
akak pun facing benda yg hampir sama and similar dgn ko
even worsenya
nursery berat sebelah..
mentang2 kami ni miskin n selelkeh..
anak2 kami la letak kat tmpt yg tak bape nak best
bantal pun sampai ngaku2 n berebut2
then also..
belum lagi masu kes kaki setot terhempap fire extinguisher...
damn..
finally..
tukar ke nursery UIA ni la yg sebaiknay..
nak amik pun senang
tgk2 perkembangan dia pun ok dah..
all the best tuk ko and adam..
akak pun dah baca entry yg baru pasal ni.
semoga dipermudahkan selalu..

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers