Thursday, September 29, 2011

Sesuci Sutera :: Susu Ibu khasiat terbaik buat si manja..=)

Salam khamis sumer....

hari ni hati berbunga2 sedikit... sbb en hubby akan pulang malam nie...:p
* lately nie emosi tak stabil sbb bendera merah nak berkibar rupernyer... patut la melayang semacam jer angin badan!

.
.
.


saper kater sy comel angkat tangan!

.

hehehe... ibu saya mmg macam tu habes satu dunia dia nak canang kater saya chomel! mmgla sy comel kan? opss, terlebey sudah.... 


alhamdulillah.... Allah beri aku zuriat yg sangat comel ni... kalo korang nak kater anak korang lg comel pung tak aper... aku tak kecik hati pung.... mana ader ibu yg kata anak dia tak comel! yer dok??

terlena dari mimpi n angin badai yg melanda.....:p

yups aku akui kebelakangan ni aku selalu jer cepat naik angin... aku nak sentiaser dekat ngn hubby... 24hours kot nak hubby... maser hubby kater dia nak p outstation, huhuhu... ribut taufan melanda tanpa di mintak2... hubyy bg explanation macam maner pung air mata ni terus turun tanpa minta izin....
*jahat kan dia...=)

.
.
.

betoi kater hubby, kecap jer... tup tup malam kang hubby akan pulang...=) 
hope abg akan selamat dalam perjalanan n selamat sampai rumah...



maaf kan ibu sayang....

sebenarnyer aku ader plan nak benti bg adam tekk... tapi biler muhasabah diri balik n amik pusing kater2 org berpengalaman, aku raser aku harus batal kan niat aku tue...!

yups aku terlalu penting kan diri andai aku terus kan nat aku tue...
malam td pung aku da pk byk kali, tak per la biar la aku berkorban sedikit demi kesihatan adam sepanjang hayat... kalo korang nak tau adam ni tak mau langsung minum susu formula... since umur dia setahun 8 bulan adam da reject langsung... sedey gak.. takut keperluan kalsium dia kurang...

tp mak kater, susu badan lebey berkhasiat... kalo adam tak cukup kalsium gigi adam tak kan penuh even garham pung da tumbuh... kanak2 sebaya adam, (anak kenalan rapat) pun yg ok minum susu formula tak pung gigi dia lagi....^__*

so opah cakap tak adil aku putus kan susu badan tok adam... tu rezeki adam... takkan nak sekat rezeki adam? susu badan ni anugerah Allah... tak sumer ibu2 kat luar sana yg berpeluang menyusukan anak...

nikmat nyusukan anak ni banyak sangat!

- time nyusu dapat pelok2 ngan adam...
- time nyusu dapat cium2 adam puas2...
- time nyusu dapat cakap2 ngn adam lelama, bg nasihat kat dia...
- time nyusu gak, mak kata byk kan baca surah Insyirah ( alama nasyhrah ) n hembus kan kat ubun2 anak supaya anak menjadi anak yg soleh n jauh dari gangguan syaitan...
- time nyusu gak kalo da letih sembang boley la zikirkan kat adam...
- time nyusu gak attachment anta adam n aku kuat! kami bersatu...:p

- time nyusu gak la adam lebey tenang, kalo dia nanges yg ntah aper2 ntah pung boley damai kan biler bukak tekk..
- nyusu badan gak senang, g mana2 tak nyah susah2 bawak bekal susu formula, bawak thermos, bawak plain water bagai... kalo adam nak tekk jer boley terus selak...:p
- selain tu, jimat banyak wang wooo... sbb, susu formula kalo nak beli sebulan 2kg.. kalo sekilo da rm50? hehehehe.... so budget ni boley la beli benda lain kan kan kan?

mmg byk la nikmat menyusukan anak ni kan... 
pada ibu yg bg susu formula pada anak, agak susah gak la kan nak spend masa bersama anak... kalo nyusu badan silap2 (aku la wajib nyer) terus tido pelok2 ngan adam...=)

.
.
.


see... adam pun senyum manjang biler ibu bg tekk kat dia...

mak siap cakap lagi kalo sok2 ko da ngndung adik adam automatik adam tu refuse tekk... so tak yah la pk cam ner nak bentikan dia sekarang... selagi susu tu ada ko bg jer... kurang kan makan tak per, tp jgn langsung tak makan sbb nak bg air susu sikit... anak sakit sok saper yg susah?

mmg ader kebenaran gak kater2 opah tue... along, nyah relax jer nyusu kan baby diaorg kan... tak penah merungut pung...=) tetap gak dapat adik kan?  =)


ops luper plak nak shara kat mana aku snap gambo2 nie..=)

actually last week aku join open house opis en hubby... tak ramai kenalan yg boley d wat sembang sbb tu la keburukan biler en boss adalah golongan muda mudi...:p

bukan nak bangga diri, tp kenyataan yg jelas lg bersuloh... en hubby ni ketua janatan kat salah satu agensi kerajaan kat manjung ni... so pendek kata boss no satu...

so staff yg paling muda berumur 34 tahun kalo aku tak silap...

jurang umur yg ketara... en hubby baru 27 kot! then all the staff majority among 40tahun... batch mak2 pak2 kiter nia! en boss baru ader anak yg berusia nak masuk dua tahun tp all staff da ade yg pny cucu... so camner nak wat kan? aku nak bergaul nyembang lebey2 pung tak pandai... diorang plak sekadar dtg bersalaman then terus blah join family masing2.. so aku kebuntuan... tak ader geng! syukur aku ada adam... cari makan pung ngn adam, main ngn adam, nyembang ngn adam... aku wat muker seposen la kan... wife en pen pegawai nyombong... so aku tak suker org sombong blagak nie...=) tau la dia berpangkat n kaya raya.. tp kalo miskin hati budi tak guna gak kan.... opps....

.
.
.
.
.

gambar rajah ni sekadar nak share jer... masa aku search en google ni aku jumper chat ni=)
so terbukti la kan susu ibu mmg pilihan g terbaik untuk anak..=)


4 comments:

Nigina said...

tu sebab saya masih still menyusu Adam juga... walaupun dia dah dua tahun dah... berat hati nak lepaskan dia ... lagipun saya pun masih tak ready untuk memberhentikan penyusuan ibu... rasa feel dia seronok sgt..

|| NaFiRaa || said...

betol tuh.. khasiat susu ibu mmg banyak tapi ai x dapat nak bagi susu ibu sepenuhnye sebab susu x banyak..kena campur jugak ngan FM..

Fieza79 said...

ya setuju sgt...utk bby yg bakal lahir ni dah niat nak fully bf...insyaallahh..

eima said...

next baby nih aku nk BF gak... doakan aku berjaya ....

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers