Saturday, September 17, 2011

Ceritera Kami Kat Melaka Lagi... ^__o

haaaa...

kami tak balik lagi... tak syok la kan kalo datang sehari jew... ni kisah next day plak.... 

adam, sok2 kalo da pandai baca da boley go through da sumer citer adam kat sini tau... since adam lahir, pahit manis kisah besh tak besh sumer ada dalam ni... ibu coret kat sini nak bg adam tau ibu sayang sangat kat adam... next month adam da genap 2 tahun... so kalo d izinkan Allah ibu nak wat sedikit doa selamat tok adam... tahun lepas tak nyempat!

.
.
.


kami da kat zoo melaka...:p

first time dtg dulu maser zaman dak hingusan time tu aku sertai rombongan darjah 6... maser tu tahun 1996.. sekarang da 2011... opkos la da banyak perubahan yg ketara kan... yg pasti nyer aku pun tak pasti segala bagai perubahan yg ader kat situ... 
** piece no war!! **


time masuk2 da nampak tiger.... biler cakap kat adam harimau... adam wat tak kisah jer... tp biler kata adam tiger.... hahaahhaa... melilau mater cari tiger...

terus wat bunyi rimau plak tue...
** good boy anak ibu nie...=)


wif my mom, opkos la my mom ikut kan! mom org lain siler ikut anak2 kamu yer!! lalalalallaa....
mintak deme bawak kamu ke mari... kompom kamu2 mommies suker! 


tak lepas kan peluang kami bertiga pasti ada!


part ni paling besh biler adam sangat excited tgk aksi2 binatang2 yg ader... en hubby rajin melayan... itu la kasih seorg ayah kan... 


acu n opah nak enterprem gak!


sesetengah binatang adam takut... nak nyew yg jenis berani dtg dekat cenggini... kelam kelibut tak mo dekat dengan binatang tue...


^__*


opah sangat gumbira sebab dapat jumper spesis tuti...
my mum penah bela beruk yg cenggini...

tp mati sbb beruk tue terlalu kecik n x pandai minum susu sendiri...=(


acu & tuti...


cian anak ibu nie...
baru pas jatuh!

anak laki kan... tak pe lasak2 sikit... anak laki kena kuat.. baru boley jaga ibu kemudian hari nnt..:p


opah yg sentiaser tersenyum dalam aper jua keadaan...

** wish i can be like her... setabah mak, sesabar mak...=(


berpimpinan tangan....
sanagt suker dis pixca sbb raser kasih sayang kami utuh bertaut...


boley plak ade 'peygone' dalam zoo ni kan...
sudah nyer adam lebey tertarik nak naik boyan dari nak tengok binatang...
 

haaa... kan da kantoi opah main jongkang jongkit ngn adam... opah tak pasan kot aku snap gambo ni... en hubby pny la mengkekek gelak sbb adam namo balik.... maintain nak main walaupun opah da bangun nak balik... 

adam... adam...


comel!


da nak balik da...

sempat bergambo jap.... as usual opah mencari pot nak duduk nak hilang kan kesakitan...

maksu muker penat sbb melayan si kenit adam tu ha...:p

.
.
.
.
.

ok sekarang kami da sampai ke taman buaya plak..

terpempan melihat miniture2 yg ader kat situ... terpegun tgk saper la yg wat... sejibik n cantik!
terasa diri macam raksasa plak...
nak picit2 jer sumer benda alah ni...

jom layan!





ha....
kat bawah ni plak... en hubby tgh melayan adam tgk buaya2 yg ada...

da nama nyew taman buaya opkos la kan yg ader kat situ sumer nyer boyer...
aku tak pegi kat theme park tue..

sbb malas + tak tau sebenarnyer ada theme park...
tak bawak pun baju spare tok adam...

so sekadar berjalan n tgk boyer2 yg ader...
dari yg kecik sampai ler yg besar bangat...

menakutkan!





haaaa... yg ni kat taman reptilia...

dalam taman boyer ni gak... ^__*

opah tunjuk berani pegang ular sawa yg baru lepas telan anak2 itik=)

.
.
.
.



sempat snap gambo budak aktif nie...


sonok plak dia main plastik tue...

pusing kiri... pusing kanan....


my lovely mom n acu depan miniture a famosa...=)

*macam raksasa tangkap gambar kat bangunan yg sebenarkan.... ops...


ni kat pintu masuk taman... 

masuk2 da nampak boyer besar yg telah d awetkan...
tp gigi da tak ader...


selamat tinggal taman boyer!

.
.
.

meneruskan perjalanan ker bandar hilir...


opah sentiaser mencari pot yg boley duduk...=)
sian opah cakit montot... opah namo p spital... kalo tak kompom da boley kesan sbb aper opah sakit...
tp opah kater selagi tak kritikal dia akan bertahan...

hope Allah panjang kan umur mak, n beri mak kesihatan yg berpanjangan...


si adam plak, sebaik sampai kat A famosa tu dia memerut...

pot bayek punyer nak yak tue... siler perhatikan adam berdiri kat maner tue... ajak nguit sikit pun namo...:p


hero malaya...sangat susah kalo ajak bergambor... kalo bergambor pun cenggini la jadik nyew... love you schayang!


da habes yak, adam melilau main... lari san lari sini...
puas dia bermain...


heheeeee.... jom layan pixca adam...

ni da baek pny pujuk, ajak bergambo... cenggini la jadi nyer....=)

tak la sangat mengecewakan kan...


namo duduk atas nie ibu!


aik? asal ni plak....


sanagt eppy!


si encem anak ibu...


bergambo ngn ibu... tp jgn harap la menjadi kan...

pada adam better dia main lari2.. main panjat2...


kekasih hati aku sampai ke akhir hayat...
sampai mati inilah insan yg akan tetap aku sayang, yg tetap akan aku cintai...

takkan ader sapa dapat gantikan tempat my lovely hubby d hati aku...

walau berliku mana pun kehidupan kami, kami akan ttp cuber bersatu!

**tp sekiranyer aku tewas melawan badai yg dtg, aku pasrah... yg pasti aku tak mungkin dapat cari pengganti yg lebey bagus dari insan ini... segalanyer d tangan Allah....


keletah si kecik nie, adalah penghibur buat aku...
biarla org kata anak aku terlalu aggressive, hyperactive its ok pada aku...

for me, budak aktif means otak dia ligat berjalan...=)


selamat tinggal melaka...
jika panjang umur insyaAllah suatu hari nnt aku akan sampai sini lagi...

.
.
.

p/s: thanks to my lovely hubby bawak kami sumer berjalan... percutian ni da rancang da lama tp last minute terpaksa cancel.... tp dtg lg last minute menjadi la plak... seronok n sgt besar hati dapat g jalan2 ngn en hubby tp ader raser macam tak besh sikit... tak pasti naper, tp since perang dingin hari tue hati ni makin teraser jauh... makin merajuk.. makin kuat teraser hati...


.
.
.


kepada yg bertanya naper aku masih mencoret segala nyew di sini? 

jawapan aku satu, kat sini la tempat aku berkongsi kasih, tmpt meluahkan perasaan... 
bukan nak bukak pekung d dada, tp sekadar sebuah diari kehidupan... aku da muak meluahkan, berkongsi  dan bercerita dan akhirnyer sekadar masuk telinga kanan kuar telinga kiri... tiada jalan penyelesaian... last2 aku yg masih makan hati, aku jugak yg masih d persalahkan... so better aku terus mendiamkan diri dan berkongsi dgn kamu2 di alam maya... 

aku da biarkan mereka dgn cara mereka, dan aku mengharapkan biarlah aku dgn cara aku... dan sabar aku juga masih ader batas... jika ader yg terasa n makan hati, aku mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki.. aku sekadar meluahkan... jika benar aku bersalah, aku berdosa biarlah hanya Allah yg menghisab aku di sana nanti... biarlah aku berdosa di sini dari aku berdosa menderhakai kamu2... 

sekadar sebuah peringatan, kamu juga pny anak perempuan, kamu juga pny saudara perempuan, adik perempuan, kakak or kenalan perempuan.... kalo mereka d tempat aku, naper kamu harus melenting? naper kamu jua ader raser marah? dunia ni adil... yups.. hari ni kamu berada d atas... kamu berkuasa... tp jgn sampai satu hari nnt kamu pula d bawah mengharap ader tgn yg menggapai... 

walau d bidas macam mana sekali pun, aku ttp akur ketentuan yg Allah da tetapkan.... aku sekadar mentimun, kamu2 durian yg gagah, yg pny hak dan kuasa utk berkeputusan.... jika kamu2 raser aku sudah tidak berkepentingan hak dan keputusan ader d tgn kamu atau mahu mencari pengganti aku sekali pun, aku izinkan, aku redha.... mahu singkirkan aku sekali pun.... demi ALLAH aku tidak akan marahkan kamu....

mungkin itu lah yg telah Allah tetapkan utk aku... 

2 comments:

Sufia Mahzan said...

Waa...ni jalan-jalan sakan ni.

Wutever it will be in the future, be strong! InsyaAllah, Allah's plan is way much better than us. Allah knows best!

Hamba kerdil said...

satu kisah yg detail. Saya percaya, satu hari nanti blog ini akan menjadi benda yg paling bernilai dalam hidup akak. Apa lagi yg lebih bernilai dari kenangan dan memori yg tercipta. tidak bisa diulang dan dialami lagi. :)

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers