Tuesday, March 22, 2011

Yummi Yummi.... Durian....

Best nyer dapat makan durian… 
Teringat zaman muda mudi dulu yg kena temankan mak jaga dudun durian… :p naik motor kapcai belakang bawak bakul rotan yg besar… kena lalu kat becak.. kadang2 jatuh sbb becak licin… kena kutip balik durian yg bertabur…


PACAT… jgn cakap la… penah sekali at one time aku kira ader dekat 80 kesan gigitan pacat.. naseb la tak ader parut.. kalo tak… kompom susut nilai… ngeh ngeh ngeh… tp pengalaman uruskan dusun peninggalan arwah opah aku tue mmg heaven… seronok sgt…
.
Ok back to durian nyer kes… Malam td en hubby bawak balik durian… SEDAP!... da lama tak makan durian.. last time 2 month ago... maser jalan2 ker Teluk Senangin… tp beli sendiri… boley tahan la harga dier kan…


Malam td dapat makan sesedap yg aku punyer pokok dulu2… syukur Alhamdulillah atas nikmat yg Allah beri.. Durian Jantung.. Adam yg muler2 nolak pun pandai makan… saper yg kupas? Suker aku tgk adam makan… da tak muak da… ader 3 ulas gak dier makan… Kompom la en hubby yg kupas… ok tak skill my husband? Ader gaya penjual durian tak? Da ader improvement sikit.. kalo tak dulu aku yg kupas… kih kih kih…




Sambal tempoyak pun sedap kan… my en hubby faberet adalah gulai tempoyak ikan patin… huhuhu… sedey nyer… aku tak suker… tp kalo MIL masak, telan gak la… padan muker aku!
Ada aper dgn durian kan a.k.a RAJA BUAH…


i)                    Ader yg kater durian ni ader phytonutrien dan anti-oksidan yg tinggi… yg maner boleh turunkan kadar kolestrol dan bersihkan darah…
ii)                   Ada kajian mendapati durian dapat mengelakkan jangkitan kulat. Ini kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.
iii)                 Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok.
iv)                 Tryptophan adalah antara bahan yang didapati di dalam asid amino di dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberikan ketenangan dan keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi, sering marah dan menghadapi tekanan perasaan.

So pader saper2 yg tak makan durian korang sgt la rugi… maner ader durian ni busuk.. wangi jer.. sedap! Harum!:p jgn luper lepas makan durian hirup air kat tapuk durian tue tau.. petua org tua2 untuk hilangkan panas:p


 

8 comments:

bonda dadif aka akish said...

wahh laju je adam mamam doyan tuh....

gud boi la..

dadif namo langsong!!!

.:mama dhia:. said...

nak durian!!!

good info..
terkejut jugak bile bace info pasal durian.. x sangke banyak kebaikan jugak..

Zaidah said...

itulah heran jugak orang yang tak makan dorian nie bleh dia kata bau busuk....pelikkan...baunyer memang sedap....nyum3...

chugie said...

bestnye durian.. bikin ana terliur lah!

tengok dak tecik tu makan, best betul

eima said...

sedap nye ..aku mmg ngidam nk mkn durian tp baby kecik lagi bleh ke mkn ??

Mamaleesya said...

eeee...pacattt!!! takut :)

~Siti Hajar~ said...

wah! sedapnyer duyan, my peberet buah tu, klu dpt mkn duyan, xmkn ns pn xpe dah..hehe..

Sapa kate duyan busuk..??? wangi ooo..klu bau duyan dlm keta rs mcm xnk bg hilang je tau..hehe

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

sedapnye....laju adam mkn

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers