Wednesday, March 23, 2011

Tips Hidup Cemerlang....


Bukan susah kalo betul2 nak cantik bergaya dan berjaya… td aku jalan2 sekali tertarik ngn kater2 ni… so aku nak syer kan la ngn kalian sumer.. luper plak aku nak amik link kat maner aku jumper artikel nie… 

sbb nyer adam sekarang pun da meningkat membesar… dan membesar.. banyak sgt yg aku perlu untuk pastikan adam dapat segalanyer dengan cukup.. perbelanjaan sekarang ni bukan macam kiter dulu2… mak bg sehari RM1 boley jer cukup untuk belanja sekolah pagi petang… tp kalo untuk zaman adam kompom sehari nak paling kurang RM5… (kedekut nyer aku=)).. betoi la kan… cost of living sekarang makin menjadi2.. kalo kiter sebagai ibubapa tak siap sedia, jgn salahkan anak kalo anything happen next nnt… nauzubillah… style hidup pun makin mencabar... Am I rite? genjala sosial yg semakin menjadi2.. sangat2 takut=(

Hanya dgn lima perkara sajer…:p 
1: Kalau mahukan wajah yang cantik – Tunaikan Solat Subuh 
2: Kalau mahukan duit yang banyak – Tunaikan Solat Zohor 
3: Kalau mahukan kesihatan yang baik – Tunaikan Solat Asar 
4: Kalau mahukan anak2 yg cerdik dan berjaya – Tunaikan Solat Maghrib 
5: Kalau mahukan tidur yang nyenyak tanpa ganguan – Tunaikan Solat Isyak

Senang jer untuk dapatkan sumer nie… hanya dengan 15 minit setiap hari... sebagai peringatan untuk kalian sumer, dan juga untuk diri aku sendiri gak.. Aku gak manusia alpa…cuai saner cuai sini... So, en hubby lepas ni kiter try banyakkan berjemaah plak eh.. bukan aper kalo wat sorang2 pun cenggini pny bny manfaat nyer kalo berjemaah kompom Allah lagi suker kan…

biler tengok balik muker adam yg chomel nie... riso sangat... budak ni terlalu suci... terlalu bersih... sangat2 berdosa kalo kiter mencorakkan yg tak baik... contoh senang jer: 
kalo mak ayah tak semayang caner nak tegur anak g semayang? 
kalo mak ayah tak ngaji, caner nak soh anak mengaji al-quran?
kalo mak sendiri tak bertudung... ayah plak bersuar pendek, caner nak tegur anak nnt kan?
bukan nak tuding jari... aku pun masih tak lengkap lagi... pakai tudung, tp kdg2 selempang! kdg2 baju ketat, lengan baju kdg2 senteng... so masih tak sempurna lagi kan? en somi jgn luper yer... anda pun ader SYER SAHAM DOSA gak tau!! ngeee~~~~ 

tepuk dada tanyer iman... moga ader sinar keinsafan sebelum malaikat datang menjemput=((
Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak . (Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat)
 'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ' Surah Al-Baqarah ayat 286



 

6 comments:

Fieza79 said...

bagus nya pengongsian hari ni..tq zura..

syafisyifa' said...

thanks for the info...sgt2 berguna

bonda dadif aka akish said...

aha..betol tu zura...

kalo kite leka...ttu anak pon akan turut mengikot leka...

=D

Mamaleesya said...

btul3x...solat punca jiwa dan wajah jadi bersih

Bio Aura RM650 said...

Salam kunjungan.. nice blog ;)

CuTeMiUt78 said...

oohhh.. betulll sgt setuju ngan n3 kali ni....

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers