Thursday, January 13, 2011

Membara Hati Aku >>> TASKA wat hal lagi....

email dari pengirim...
Salam.
Apa perasaan anda bila lihat gambar2 ini? Need your advise what to do further. Berlaku kepada anak saya dan anak2 lain yg sy tak berapa kenal parent diaorang. Rasa mcm nak tunggu depan taska tu dan bgtau semua parent yg hantar anak ke situ. Kami dah tanya seorg kawan PDRM secara informal. Dia kata takboleh nak report sebab tidak menyebabkan kematian atau kecederaan. ''Dah tu, nak tunggu ada yang mati dulu ke baru boleh buat report.." ???

Lokasi Taska : Sri Kembangan - Selangor.

Please advise dan pertolongan anda amat dihargai. Terima kasih.




aku bacer entry dari SALWA & MAMA MIKA...
sades nyer aku bacer...
biler tgk gambar anak2 yg tak berdosa d perlakukan cenggini..
sakit tak hati korang kalo korang nampak sumer nie...

then aku terpikir, naper anggota PDRM tu kater cenggitu...
abes tu nak tunggu mati or ader yg da lemas baru nak ambik tindakan ker...
sangat geram nie...
tak tau la asal...

adam pun makin nginjak usia nyer...
aku pun bakal ngntar adam ker taska..
tp biler tgk gambar nie aku rase takut sangat2..
aper plak naseb adam nnt..

dok umah baby sitter yg lamer pun adam penah admitted 
di sebabkan keracunan susu..
kalo dok taska macam ni plak aper hal kan...

p/s: hati ibu maner tak riso kan...
aper pendapatan korang???

25 comments:

Mama JnJ said...

ya Allah..beginikah cara diaorang tidurkan budak2...aduiii kalau lemas macamana..takutnya bila jadi kat anak sendiri...adoiit.kesian budak2 ni..moga dapat dipanjangkan isu ini....

Huda said...

ramai juga yg dpt emel n post ttg kes ni..kesian budak2 ni..adeh..apa lah mereka ni, duit nak, jaga budak hentam je..

Zur@ZaRi said...

@ mama jnj
tu la pasal... sangat takut..
macam maner ngn taska lain eh..
riso nak anta kat taska nie...

@ huda
sian kat ibu mangsa kan...
mesti sedey n tak keruan g kejer..
naper la manusia sekarang makin tak ader prikemanusiaan...
sangat geram...

ManjaIxora said...

patut amik pic sekali nama taska tuh.. bila dah tahu, blacklist jer terus..

sumtimes susah gak nak agak.. kadang taska mcm nih, hntr rumah pengasuh pun belum tentu selamat.. nak hntr kat mak utk jagakan cucu, diorang dah tua takut x larat, kesian plak.. nak berenti keje jaga anak kena pikir takut pendapatan keluarga x cukup.. hbs camner?.. haish.. sbg ibu bekerja mmg dilema..

so, kena siasat betul2 lah nmpk gayanyer.. hmm

azieda razak said...

uit... bahayanya... kenapa layanan biadap sgt... bayaran da la mahal... tapi layanan hampeh... kalau anggota PDRM tak tolong sape lagi nak tolong??

lil sharky said...

Sedih betul I tengok keadaan budak2 kat situ.
Parents tu semua tau ke tak? Risau la kalau macam ni.
Nak kena report dekat jabatan kebajikan la nampak nyer, telepon talian nur 15999.
Takkan nak tunggu accident baru nak menyesal..ni nyawa budak2 jugak dalam tangan masayarakat.

Mama JnJ said...

saya ada kwn kerja kat taska juga, saya pernah tanya dia macamana durang boleh tidurkan baby secara serentak, tapi dia tak jawab, berabis tanya dia..
kalu kat rumah ni mana budak2 susah nak tidur,kita biarkan jer, kalu kat taska durang buat mcm ni adoii..
tpksa sehari 2-3 kali buat spotcek

mama_izz said...

hishh tetiba2 rasa sedih sgt2 tengok gambar ni.. apesal la diorang buat budak2 mcm ni..tak serik2 ke biler ramai budak2 yang dah meninggal kat Taska walaupun kat taska lain.. ambik la iktibar.. ni tak!! haishhh!!

Mama JnJ said...

baca yang ini pula:

http://www.mail-archive.com/sahabatinteraktif@yahoogroups.com/msg56943.html

Mama Kembar 3 said...

Ishh risaunya tengok nih! kalau ikutkan hati mmg nak jaga sendiri je kat umah, tapi nak buat camna terpaksa bekerja cari duit :(

Ya Allah, moga Kau lindungilah anak anak kami & jauhkanlah mereka daripada sebarang musibah, Amin.

hafizah_ismail said...

huhu..ngeri nye tgk!!aduhai..ni yg wat lagi berat ati nk keje..:(( mcm mana la nk tinggal wafa kt org ataupun taska..risaunye..

xsangka ada jugak yg sangup wat gtu kan..semata2 nk kejar duit, nk senang, xnak layan kerenah budak2 tu nk tdo..huh!naik darah terus bila tgk gambar2 tu..

ibu_BatRiSya @wardah said...

aduss harap2 taska anakku xlayan die begini!

-Sara- said...

astaghafirullah, xsanggup rasenye tgk gmbr cmtu, tu ank org, klo ank sy dorg buat cmni xtaulah..dorg ni kire nk mudah jee.. klo mati bdk tu mane nk ngaku.. jauhknla ank sy drp kne cmtu :(

Iela Fazielah said...

yaaallah.. takutnyer... apa nama taska ni?... adakah taska irfan terbabit skali.. jgn lah.. slama i rekod dia tiptop!.. tlg la jauhkan segala malapetaka...

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

mcm tu skali ke tido kan budak.. ya Allah.. jgn la apa2 budak2 tu.. no wonder la byk kes lemas la.. itu ini semua.. kalau ye pun nak paksa,, jgn la himpit bantal ke kain kat muka.. budak2 mana la reti nak buat pape kalau diorg panik kan.. kot tergulung ke, tetutup hidung, camne tu..? kesian laaa... tlg la.. mak ayah diorg bayar ye.. bukan FREE !!!!!!!!!!!

norihan said...

Teruk betul taska tu...kesian budak2 tu..mesti dipaksa budak2 tu tidur..mintak2 adalah pemantauan dari pihak berkuasa,takkan dah terjadi baru nak dipantaukan...

Mrs Kelly Walther said...

Salam

Saya memang takde anak sendiri walaupun dah 3 tahun berkahwin...tapi bila terlihat gambar2 di blog ni...sedih sangat hati saya...kenapalah taska tu layan anak2 yang tak berdosa tu macam tu...apa lah salahnya kalau ditidurkan anak2 tu dengan baik...walaupun bukan anak sendiri tapi mereka kan manusia juga...sedangkan haiwan pun sayangkan anak, inikan pula kita yang berakal...apa perasaan pekerja taska tu kalau anak mereka diperlakukan sedemikian rupa...cuba tanya dengan pihak penguasa yang uruskan bahagian taska...buat laporan supaya dapat kita cegah kejadian yang tak diingini berlaku...tak kan nak tunggu benda buruk berlaku baru pihak yang berkuasa nak ambil tahu...apalah nak jadi dengan dunia sekarang...semuanya penting kan duit dari nyawa anak2 kecil yang tak berdosa tu...sedih sangat hati saya....

'NuReeN' said...

nape mesti tutup mata gitue.. klau nureen x brani nk antaq.. kena report ni.. msk paper masuk semua baru depa tau!!... mintak PDRM jwp nape dia kata g2.. ade ke..

mamalieyna said...

dh terbaca sblm ni..mmg gilerlah! eina pun terasa takut nak antar taska, naseb la dpt pengasuh yg bagus setakad ni..smpai besar la kot dok situ jer..huhu..

takut perkara sebegini berlaku//

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,Zura...memang kena buat sesuatu ni.Zura kena mulakan pengaduan kat Jabatn Kbjikan Msyrakt kalau pihak polis tak nak ambik apa2 tindakn.Lagi bagus buat surat aduan di surat kabar2 utama atau terus ke media massa macam Tv3.


Sampai hati buat kat anak2 yg tak berdosa tu macamni...

En.Perghh said...

lain kali.. kalau buat report polis... n dorang layan cam xbest.. Amek no badan polis tu.. kalau dia xnak amek report xpe... buat report kat suratkhabar.. dulu kat area umah ni ade lampu jalan yang xberfungsi.. Buat report macam2 pn dorang buat endah x endah je... Skali da report kat akhbar.. Ramai plak yang turun.. Siap kitorang dapat free gift sbb komen prestasi dorang.. =P

itsonlyme said...

salam,

tumpang share di fb ye tuan rmh.. rs marah gak ni sbb saya pn ada anak2 yg dihantar ke nursery..

@e_da said...

tqsahre with my blog.. mmg geram ygamat saya rasa... kita bg amanah diorang buat sambil lewa

wana said...

ish...gram lh tgk gambo2 2...dl ank owg anta taska gak tp xthn lh br duk sbln lbh berat dia trn....sakit jew...pnh dtg dlm kul 11,tgk dak2 ngs diaowg wt xtau je...cian baby2 2....

Anonymous said...

masa bujang dulu, kerja kat pasir gudang... i pernah sewa billik atas taska... pernah gak monteng kerja... boleh tgk la ape yang dorang buat kat baby... ade yang baby menangis dibiarkan sampai baby tu letih + tertidur sendiri... babysitter sibuk main sms... ade plak, kalau bergaduh (biasa la budak2)... kena kunci dalam stor bawah tangga... tapi pandai lak kunci budak yang tak pandai cakap (walapun bukan dia yang bersalah)... pastu petang lak... lebih kurang kul 4.00, mandikan... siap tunggu depan pintu.. peluk2 budak2... sebab takut mak bapak tau kejahatan dorang.... yang paling best, tukang masak muka comel giler.. (maklumlah pakai product pengelupasan)... tapi kaki ade kudis nanah... geli tgk... sampai skng fobia nak anta taska... biarlah anta mahal kat babysitter kat umah... sebulan bayar 600... janji puas hati....- nienish

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers