Tuesday, January 25, 2011

Angin Pasang a.k.a Hernia



Untuk berkongsi raser...
anak along aku sedang menghadapi masalah bender nie...

so aku pun google la mencari jawapan maner yg patut...
hope dapat menyelesaikan masalah...

pader saper2 yg penah menghadapi masalah ni boley tak korang komen sikit...

untuk along, cuber ko try klik link2 yg ya attach nie...
sekadar bahan bacaan n mungkin boley bg sikit pendapat...

http://anamarza.blogspot.com/2009/03/penyakit-pasang-bayi-lelaki_2302.html

http://www.mail-archive.com/sahabatinteraktif@yahoogroups.com/msg47582.html

http://fkunhas.com/l/angin+pasang+bayi.html

http://www.b46y.com/2009/06/jenis-jenis-angin-pasang.html

http://intim.wordpress.com/2007/11/13/hernia-angin-pasang-usus-terjulur-keluar/

Bagaimana mengenal pasti hernia (diagnosis)?

Doktor akan minta anda batuk, mengemut atau berdiri untuk melakukan pemeriksaan fizikal. Bahagian yang menonjol keluar boleh ditekankan masuk dengan tangan.

Pada anak-anak, doktor akan melakukan palpasi dengan cara meraba isi hernia tersebut dengan hujung jarinya, apakah masih boleh dimasukkan kembali ke dalam perut atau tidak. Rawatan yang akan dilakukan bergantung dari pemeriksaan tersebut.

Kenapa hernia patut dibedah?

Semua hernia harus dibedah. Usus boleh menonjol keluar melalui lubang hernia, mengakibatkan usus tersumbat. Pengaliran darah ke usus terganggu dan akhirnya usus bocor dan mati

Bilakah pembedahan patut dilakukan?

Semua hernia patut dibedah awal selepas berjumpa doktor, biasanya dalam masa beberapa hari atau minggu. Bagaimanapun, hernia yang berkomplikasi mesti dibedah secara kecemasan.

Jenis pembedahan yang biasa dilakukan

Kegunaan jaring atau mesh untuk menampal lubang dengan cara pembedahan terbuka atau tebukan laparoskopi

Apa itu pembedahan laparoskopi untuk hernia?

Laparoskopi menggunakan kamera dan peralatan panjang untuk menebuk bahagian badan. Ia boleh menampal tempat hernia yang berlubang dengan mesh atau jaring. Cara baru ini mengurangkan kejadian hernia berulang. Parut dan kesakitan pun kurang.

Adakah jaring atau mesh itu selamat di dalam badan?

Mesh diperbuat daripada sejenis plastik (polypropylene). Ia tidak mengandungi protein. Maka ia tidak mengakibatkan alahan atau penolakan di badan.

Apa yang harus dilakukan jika mesh dijangkiti kuman?

Infeksi mesh jarang berlaku. Biasanya komplikasi ini boleh dirawat dengan antibiotik tanpa pembedahan kedua.

Jenis hernia yang manakah boleh dibedah secara harian (day care)?

Hernia seperti inguinal, umbilikal, femoral atau insisional boleh dibedah secara harian, bermaksud pesakit boleh datang dan balik ke rumah selepas pembedahan pada hari yang sama. Hernia yang besar atau berkomplikasi tidak boleh dibedah secara harian. Hernia yang kecil boleh dibedah dengan bius setempat sahaja.

Bolehkah saya dibedah jika mempunyai masalah perubatan lain?

Kebiasaan pesakit yang ada penyakit seperti jantung, diabetis, tekanan darah tinggi yang terkawal boleh dibedah dengan selamat. Ada sebahagian pesakit perlu diperiksa oleh pakar perubatan dan pakar bius sebelum pembedahan diizinkan.

Berapa lamakah masa diambil untuk sembuh?

Pesakit sembuh dengan cepat dalam masa beberapa hari sahaja. Pesakit boleh menjalankan rutin seharian seperti biasa, tanpa gangguan dengan selamat.

Bilakah saya boleh kembali bekerja?

Kerja-kerja pejabat boleh dimulakan dalam 2-3 hari. Pesakit boleh memandu kereta ke pejabat. Kerja ringan boleh dijalankan dalam 10-14 hari. Kerja berat memerlukan 3-4 minggu rehat.

Bilakah saya boleh mula bersukan?

Tiga hingga empat hari selepas pembedahan, pesakit boleh berjalan pantas, berenang dan joging. Lima hingga tujuh hari selepas pembedahan, pesakit boleh bermain golf, bermain ski dan kasut luncur, boling, bola lisut dan memanjat.
Selepas 10 hingga 12 hari pembedahan, pesakit boleh bermain tenis, berbasikal dan menyertai sukan memanjat gunung bermotosikal. Dua minggu selepas pembedahan, tiada sekatan untuk sukan seperti bola sepak, hoki, angkat berat dan besbol.


kawan2 sekalian, kalo korang ader paper info or link yg bagus untuk d kongsi nnt tolong bg kat aku boley?

jom register nak=))

7 comments:

eima said...

suami kawan aku kena hernia nih ...
slalu senak perut...kesian

utk baby boy plak kena rajin tuam ngan lada hitam yg dibungkus pastu dpanaskan @ tungku kecik ...

ch@ said...

ngeri pulak tengok gambar tu.

zura@iwan said...

slm...

my blogger fren anak dia br je selesai operate psl kes ni...kalu nk tnya dia...bleh gi kt blog dia...

http://afazilzura.blogspot.com/

klik yr HB

chugie said...

memang bahay kalau kena angin pasang ni.. better cepat2 bertindak!

suzzsuzie said...

adik i ppnh kna..nangis2 smpai x boleh bangun...demam la bila kena angin pasang ni...mmg bahaya pnyakit ni

♥ Funna ♥ said...

ooo mcm tu rupanye angin pasang..bru tau..haha..thnx for da good info..

abadi romeo said...

kalau tak buat operation..budak tu besar sok mungkin lemah sikit tenaga batin dia...ye la...tayar depan ada angin..tayar belakng kempis..unbalaced

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers