Sunday, October 31, 2010

Biler Lihat Mak Plak Yg Kena Drip=((

Pengalaman yg amat perit biler aku sendiri kena bawak mak g spital..
sbb aper??
mak pulak cirit birit n muntah..
sbb aper??
mungkin d sbbkan cendawan yg d makan time lunch tgh hari tue...
biler plak ni??
only day after adam kuar spital...
sessi mencari urat...
after 3 times baru terjumper: p
mak tgh rehat while aku lak ngah dok bg adam breastfeed.
tp sempat gak snap gambor mak..
nak send kat my siblings.. 
sgt sedey sebenar nyer...
teringat dulu aku gak yg kulu kilir bawak arwah abah g spital maser akhir2 nyawa dier..
aku takut plak bender yg samer berulang lagi...

YA ALLAH, 
panjang kan umur mak aku yer...
aku tak nak mak sakit=(

n aku masih gagal lagi beri kesempurnaan hidup kat mak....
masih byk g tanggungjawab yg perlu aku lunaskan...

mak, ya sayang mak...
ya doa moga ALLAH sentiaser lindungi mak...
panjang kan umur mak...
beri kesihatan yg berpanjangan kat mak...

syukur alhamdulillah mak terhindar dari sebarang penyakit 
3 serangkai... n hopefully mak sentiaser sihat sepanjang hayat=))

Ni la geng2 rakan blogger yg baru=))

yeee haaa...
kami sumer bini orang!!!!!

ops!!
alamak ader yg masih dara la...
sowi...
alllllaaaaaaa... sorang jer pun...
yg maner satu??
yg berbaju kurung pink n ber shawl!!!
yg lain sumer mak dara k!!!!

kalo korang ingat pasal yg entry semalam blogger baru tu kan...
ni la muker blogger2 baru tue...

ni la xtvt kami kalo da kenyang...
means after lunch time la...
dok ramai2, kekadang wat ketupat, kekadang berzikir!!!
kah kah kah....
nampak sgt bohong nyer kan...
lalalalalalalala.......
gambar ni d ambil oley brother shah...
owe jaate amik gambo meme tak sharp!!!
hahahahahaha..... 
kami sumer mmg suker posing...
kalo tak cayer cumer klik label marina island...
kan ker byk muker kami...
tp ni tgh tak cukup korem coz ader yg g exhibition...
hahahaha... masuk gak gambor aku!! 
aku paling suker pixca ni...
aku la yg snap...
guner kamera paling mahal kat dunia kot!!!

kamera aper???
sony ericson W750

kah kah kah!!!!!!!!!!!

sonok yer berbasikal....

ni anak kakak ku yg kini menetap di tawau sabah...
so, diorg skrg ngah dapat durian runtuh...
alhamdulillah aku pumpang eppy=))

so diorg mmg suker outdoor aktiviti...
ni gambar last month sebenarnyer..
aku baru teringat nak post kat sini...

hik hik hik....
Kak Cik Aina

Kak Long Aishah

Abg Ngah Aiman

selalunyer nyer aiman ni sgt la susah nak snap gambornyer...
tp besh gak kalo sesekali mood dier tgh ok kan=))

rindu sgt kat diorg...
kalo tak silap hujung tahun nie diorg balik...
dapat tiket waran..
so besh la diorg dapat balik semenanjung lagi!!!


Saturday, October 30, 2010

senior VS junior=))

ni la dier ruper nyer tiap kali en somi dokong adam=))
buruk bebenor ropernyer!!!
kah kah kah...

jom layan pixca depa ni nak??
esok ayah akan g kusus lagi..

so tinggal la aku with adam sendirian lagi...
sades nyer!!!!


aku yg bakal menanggung rindu!!!

note: aku dgr next week aku kena ikut boss g exhibition kat penang or singapore.. oooo my GOD... mampukah aku berjauhan dgn adam... caner adam nak tido mlm coz sekarang adam BF with me... sungguh aku tertekan... caner eh... tak sanggup rasernyer nak tempuh!!! tak mo jauh dari adam... atau mungkin aku yg tak boley tido mlm... maner dak nyer skrg aku yg owayz berpelok pelok ngn adam... adam namo tido kalo aku takder... slalunyer kalo aku bgn g toilet pun, dier akan bgn.. everytime cenggitu... ni kalo aku takder caner??=(( sades nye....

anak ku semakin segar bugar=))

Terima Kasih ALLAH=))
ini la putera hati aku yg sangat aku sayangi...
syukur alhamdulillah adam da semakin sihat...

mlm td berdiskusi ngn en somi...
bekenaan ttg besday party adam yg tertangguh..

ntah la kalo d ikutkan hati ku da hancur nak sambut besday...
aku takut perkara yg tak diingini berulang lagi..
nauzubillah..
lagipun besday adam da lepas..
so mcm tak excited da...
tak pasti naper...

tp en somi kater tak adil untuk adam plak...
so korang raser caner?

wajarkah aku sambut besday adam?? 
syukur sgt atas kurniaan kesihatan untuk adam...
YA ALLAH, Kau lindungi la anak ku ini...
ini la zuriat ku yg pertama...
moga aku punyer rezeki untuk tambah bilangan ahli keluarga ku...

kalo boley nak sgt baby gurl lak...
ye la da ader boy kan...
nak plak meraser ader baby gurl..
insyaALLAH=))

moga ader rejeki tahun depan...

Wednesday, October 27, 2010

Sebelum=( & Selepas=)), semoga adam akan terus kuat!!!!

ini la wajah anak kesayangan ku tatkala di bawa ke spital di hari kejadian...
lemah sungguh anak ibu waktu nie...
sgt sedih...
maser ni adam namo duduk...
namo diri...
angkat tgn pun namo...
makan jgn cakap la...
nak tekk jer...
tu la penyebab naper ibu bawak adam ker spital sayang=( 
kalo tak silap kol 3 4 pg waktu ni...
ntah ibu pun da luper...
dalam hati ingat nak adam cepat sembuh jer..
first question biler sampai...

mater baby mmg macam ni ker?
>> aku yg blur jawab, tak tau tp sebelum ni tak cani...
he lost weigt maight be...

jom cek timbang...
>> ajectly!!! mmg lost weight...
before 10kg lebey, but now only 8kg lebey=((

lepas sesi cucuk2 *seperti yg d ceritakan sebelum ni, aku pun bg tekk kat adam..
namo lepas2.. mungkin sbb takut n sakit yg amat sgt kot...
ini la aku n adam after sessi berkenaan...
(sgt buyuk aku waktu ini)
aku pun baring samer sambil mujuk adam...
ni sesi cucuk mencucuk yg sempat aku rakam maser adam masih d tahan...
yg ni lak sesi mencucuk after adam kuar wad...
but we still need ulang alik ke spital untuk daily check up
nurse akan amik darah untuk tgk tahap pathosium chloride dlm darah.

aper kena mengena nyer?
d sebab kan cirit birit yg keterlaluan, doktor bgtau
adam kekurangan air dalam badan almost 75%...

dats y kalo aku lambat lagi, n adam keep on cirit n muntah 25% air yg dlm badan tu pun akan habes..
then adam hilang selera makan jd sebab adam lemah..
biler air dalam darah tak der, darah tak dapat nak proses 
zat2 bagai yg d perlukan oley badan...

biler test darah dapat carta menunjukkan adam nyer pathosium kurang sgt.
only 13 compare to normal 24..
so tu sbb adam tak berkederat untuk wat segala bagai aktiviti harian..
tu sbb adam namo bgn
tu sbb adam namo angkat tgn
tu sbb adam namo angkat kaki
namo duduk..
owaysz nak baring jer...

sbb utamanyer adam da lemah...

the worst part, kalo lambat
adam boley jadi lumpuh...=((
nauzubillah....

Ya ALLAH, lindungila anak ku ini....
peliharala dia dari sebarang panyakit...
day after kuar spital=)
alhamdulillah anak ibu da makin sihat...
da mampu duduk sendiri...
tp muker masih sembab lagi..
mungkin effect dari ubat ubatan yg masuk dalam badan adam kot...

tp inilah miracle yg ALLAH beri pader adam..
doktor siap cakap it will take almost 2 weeks to make sure adam back to normal..
mmg mater aku berair jela kan dgr doktor cakap cenggitu...

but kuasa ALLAH, after few days jer, 
adam da bg positive respond..
day 1 adam da boley duduk! biler nanges da kuar air mater... 
no more cirit birit & muntah! but 24hours needs tekk=))
day 2 adam da boley berdiri! but still need some support=)
day 3 adam da boley berjalan without any support!!!

doktor siap cakap lagi...
awak jgn main2 tau...
tak kan la secepat itu adam da boley kencing banyak, da boley duduk n da boley berdiri...
jawapan aku lak... naper sy perlu bohong dok...
kalo boley sy tak mahu pun anak sy sakit...

ok kalo macam tu no need drip anymore...!!
yg baguih nyer... biler doktor cakap cenggitu jer,
anak kesayangan aku ni ha... cabut sendiri...
rentap jer k!!!
lalalalalalalala=)
sumer tersenyum!!
ni pixca latest adam=))
adam da makin segar bugar....!!!
alhamdulillah...
TERIMA KASIH ALLAH...

nasihat doktor, kalo anak da nampak lemah after beyak yg banyak,
jgn takut bg makan pisang..
pisang mampu cover keperluan zat tenaga yg d perlukan..
aper jenis pisang pun...

air kelapa kalo boley minum la selang seminggu=)

akhirnyer aku d benarkan pulang....

dan bermuler la episod bekerja semula after 10 days menjaga adam...

Tuesday, October 26, 2010

Keriangan Yang Aku Rindui...

Adam sayang...
ibu doakan adam lekas sembuh yer...
ibu nak sgt tgk adam seceria dulu...

hati ibu tak senang walaupun ibu kat opis ni ha...
mana mampu ibu tak pikirkan pasal diri mu nak...

sayang adam,
ibu janji akan cari pengasuh yg terbaik untuk adam...
kalo tidak pun ibu akan cari taska yg terbaik untuk adam...
ibu fobia sgt2 sekarang...

mungkin betol kater doktor,
pengasoh terbagi susu basi kat adam...
mungkin d sebabkan susu basi tu la, adam berkeadaan camni...

mungkin ini sumer takdir sayang,
ibu pasrah..
pinta ibu satu jer...
moga anak ibu ni lekas sembuh...
bukan ibu tak bersyukur sekarang ni, 
tapi ibu rindukan keriangan dirimu yg terdahulu...

YA ALLAH, 
aku mohon pader mu...
lindungila anak kecil ku ini...
jauhkan la anak kecil ini dari sebarang malapetaka...
yaaa....
aku akan lebih tamak mulai sekarang..

tamak berdoa pada mu TUHAN...
tamak berdoa moga KAU rahmati anak kecil ku...
tamak mengharap agar ALLAH sentiaser memberi kesempurnaan pader anak ku..

sayangku adam,
ibu sayang adam sangat2...
ibu takut sangat kehilangan diri mu nak...
kau la permata hati ibu....
segalanyer untuk mu sayang...

ibu yakin, anak ibu kuat...
sekarang pun adam da 90% chat...
ibu bersyukur sgt2....
cumer nyer, ibu risau keadaan akan berulang lagi sekali sekiranyer adam masih d rumah ummi. bukan ibu tak yakin pader ummi, tp da banyak sgt perkara yg ummi wat ibu berkecil hati... ummi jaga adam sambil lewa... penah skali adam terantuk kat hujung bucu katil... cuai mendokong selepas kuar bilik mandi... penah gak adam melecet kat ponggong sbb tak tukar pampers... penah gak  adam kelaparan sbb kononnyer nak tunggu ibu balik biar senang ibu bg tekk... penah makanan yg ibu bekalkan untuk adam d habes kan oley anak2 yg lain... penah gak barang mainan ada d musnahkan oley anak2 yg lain...

ibu kecewa sayang...
insyaALLAH, moga ALLAh pertemukan ibu pengasoh yg terbaik untuk adam...
bukan ibu pinta adam d manja bagai...
cukup la sekadar adam d jaga seperti anak sendiri...
itu jer yg ibu pinta...

YA ALLAH, aku mohon pader mu YA RABB...
KAU ketemukan la aku dengan org yg betol2 ikhlas menjaga budak...
bukan sekadar untuk mengejar wang dunia...

buat ummi adam, 
ibu da maafkan ummi tp ibu tak dapat luperkan aper yg berlaku...
ummi terlalu demand, d sbbkan en hubby seorg pegawai kerajaan terus d naikkan harga mengasuh padahal rate kat manjung ni sekadar 200 ke 230... tp demi adam ibu pendam... ibu telan... duit bukan boley d bawak kemana... janji ader org jaga adam ngn baik... tp ruper nyer yg berlaku sebaliknyer...
pedih sungguh hati ini....=((
tak per la sayang...
kiter luper kan perkara yg da lepas...
moga adam cepat sembuh yer...

sembuh seperti sedia kala....
sentiaser sihat sepanjang hayat.... 
di jauhkan dari sebarang kesusahan... penderitaan...
moga adam membesar ngn sihat selamanyer...
AMIN....

note: kengkawan tolong aminkan yer=((

Hanya Mampu Untuk Berbaring....

ini la keadaan adam...
selepas 2 botol air telah d dripkan dalam badan nye hanyer selepas 2 jam...
tak pasti naper, adam d letakkan d wad yg berasingan dari kanak2 yg lain...
hanyer ader dua org pesakit dalam wad itu...

kuasa ALLAH, membuktikan betapa air amat d perlukan dalam badan...
mmg aku sungguh teruja dengan kebesaran ciptaan ALLAH...
bayangkan yg pada asalnya adam mmg tak mampu untuk mengangkat tgn n kaki...

tp selepas mendapat air gantian ini adam menunjukkan respond yg baik. 
sudah mampu tersenyum tawar pader ku...
tak per sayang, wlw tawar macam maner pun ibu ttp bersyukur 
kerna adam da bg respond kat ibu...
ibu sgt2 bersyukur....

tika ini hubby sudah sampai dan hanye menyaksikan babak2 adam da muler segar..
mengenangkan saat hubby sampai, mmg aku da ketepikan raser malu...
maser hubby sampai aku baru sudah solat subuh..
biler hubby call kater da sampai mmg aku terus meluru ke hubby...
aku peluk hubby sekuat2 nyer...
menanges teresak2.... seakan budak kecil yg d rotan...

driver hubby mmg terkedu melihat aku..
tp aku nyah kan sumer itu...
yg aku tahu, aku nak hubby!!!!
saksikan la secare keseluruhannyer ader 23 kesan cucuk kat tgn n kaki...
tgn kiri dan kanan, kaki kiri dan kanan sumer nyer telah di cucuk...

Ya ALLAH, sungguh besar dugaan mu ini...
tp aku redha....
sabar yer sayang....
anak ibu kuat kan....
adam nak sihat kan sayang...

yups!!! aku gagal dalam melawan tumpahan air mater..
mujur opah n hubby owaysz bg kater2 semangat...

aku lebey banyak mendiamkan diri tatkala ini..
menginsafi diri... bermunajat pader yang MAHA PENCIPTA..
mungkin aku ader melakukan dosa tanpa aku sedari...
mungkin aku ader menyakiti insan lain...

YA ALLAH, 
seandainyer aku ader melakukan perkara2 yg KAU murkai, 
ampunkan la aku...
sesungguhnyer aku insan yg jahil...
aku insan yg naif...
insan yg terlalu banyak kekurangan nyer...

sepanjang berader d hospital adam tak mandi langsung...
biler aku tanyer kat doktor, doktor bgtau tak perlu...
kalo nak gak sekadar basahkan ngn towel jer...

tu la sbb naper baju adam still samer even 3 hari kat wad..=))

ps: next entry nnt akan aku citer kan kebesaran ALLAH... kebesaran ALLAH yg doktor sendiri teruja... doktor sendiri tak percayer betol ker dgn aper yg berlaku???

Monday, October 25, 2010

Maaf kan Ibu Sayang.....

aper lagi yg mampu aku lakukan....??
hanyer air mater yg mampu menitis ....
menyesali dengan aper yg berlaku...
tak tau kat maner silapnyer...
*
*
mujur aku berader d rumah mak...
punyer kekuatan dari seorang opah yg bimbang akan cucu nyer..
yg tak putus2 mendoakan kesihatan si cucu..
*
*
Terima Kasih Opah...
terima kasih kerna memberi kekuatan pader diri ini untuk membawa
adam ke spital...
hanyer ALLAH yg tau betapa luluh nyer hati ini tatkala doktor yg manis itu, 
persis doktor halina...berkata...
*
*
naper lambat bawak anak dtg spital?
>> lambat da ker ni doc?

sepatutnyer kelmarin lagi awak patut bawak dier...
>> air mater aku jatuh lalu aku bermunajat kepader ALLAh...
dugaan aper kah ini Ya Rabb??

naper ngn anak sy doc??
>> if you wait another an hour, you will lost your child...

tersentak nafas aku....
patut la dier soh opah kuar dulu...
kalo la opah yg dengar kater2 doktor tu kompom opah yg rebah dulu...
PASTI!!
see.... mate adam yg da ke dalam tu...
rupernyer itu tander air dalam badan da kering...
tersangat la jahil aku dalam bab nie...
*
*
air mater aku berjujuran...
maner mampu aku tahani lagi...
hanya berserah pader yg maha ESA...
*
aku kuat kan semangat...
menanti ketibaan hubby yg bergegas pulang dari kursus...
untuk berkongsi raser...
*
doaku hanyer satu...
YA ALLAH, andai d takdirkan anakku adam pergi dahulu sebelum aku, 
kau sempatkan la aku dan suami ku berada d sisi adam...
andai kepergiaan nya sesuatu yg lebey baik dari adam menanggung derita 
sepanjang hayat, aku izinkan kepergiaan nyer...
KAU kuatkan la hati ku....
*
dalam maser yg samer, 
para misi sedang berusaha mencari urat yg sesuai untuk masukkan air...
setelah 4 kali berusaha, barula terjumper ngn urat yg sesuai...

adam macam maner?
semestinyer menangis meraung menahan kesakitan....
d sebabkan air dalam badan da kering so nanges pun tak der air mater...

setelah berjaya usaha untuk mengambil darah pula bermuler.....
bayangkan tak dapat tangan kiri, tgn kanan..
tak dapat tangan kaki lak...

akhirnyer tidak ketemu jugak darah untuk d ambil sample....

kater doctor, biar kan dulu...
after habes 1 botol drip, kiter try skali lagi...

aku ingat kan satu botol tu lamer ruper nyer adam under 
CORRECTION session, only takes 40 minutes..
then stop drip jap coz doctor nak amik darah..

setelah 5 kali cuber, baru la berjaya...
itupun hanyer dapat 1 ml sahaja k...
dapat kat maner?
kat kaki=((

sian nyer anak kecilku meraung menahan kesakitan...
waktu ini aku hanyer keseorangan... d sbb kan opah tak berapa berani melihat 
babak2 dramatis nie... hubby lak tak sampai2 lagi...
sungguh aku tak keruan....

adam muler muntah d rumah pengasoh...
di turuti pulak ngn cirit birit...
nyusu jer then muntah n cirit..
sian sgt adam waktu nie...

bukan aku langsung tak dapat kan rawatan untuk adam....
tolong jgn salah kan aku sebegitu ruper...
aku da bawak g klinik, tp doktor kater masih peringkat awal...
mungkin muntah n cirit biaser..
next day aku bawak g pakar, doktor said, no choices g spital manjung admited...

but, naseb tak menyebelahi adam...
wad penuh n doktor not advisable kalo adam admit.
so aku bawak balik tapah coz next day nyer hubby nak g kusus...
takut sebarang kemungkinan aku soh hubby anta balik umah mak aku...

hari ahad subuh kol  2 pg aku nengok adam da lain macam...
aku semayang sunat dulu...
mintak ALLAH beri petunjuk...
tetiber opah dtg n ternampak aku sedang menages..
d sebabkan tu la, opah berkuat tok bawak adam terus ke emergency...

n bermuler la kisah adam d spital tapah....

Wednesday, October 13, 2010

Berkelah lagi kami di hujung minggu yg lalu=))

sonok nyer kalo dapat spend maser lamer2 with family kan...
bukan senang nak get together jer ngn en hubby...
coz y???
*
*
*
ader je hal nyer en hubby sy ni haaa...
slalu nyer en hubby g kusus..
banyak bebenor kusus nyer...
*
*
sory yer kengkawan tak sempat nak blogwalking coz today sgt sibuk...
meeting manjang n plus byk lak nak entertain customer
*
*
but before balik as usually, nak update pasal adam la
lalalalalalala
last week hari ahad bawak adam g jalan2...
then bawak adam mandi laut..
*
*
sajer nak biaser kan adam jer...
namo bg dier gayat...
ni org tuer2 nyer petua...
maner yg elok tu aku follow jer la...
ok ni maser muler2 sampai...
terus biar kan adam g terkam air laut tue...
sian lak aku nengok adam terkapai2 maser ombak besar=))
da la air laut tu masin... 
tp biaser la kan...
budak2 maner nak tau serikkan...
die wat tak kisah jer... 
see.... ayah jer yg teriso2...
thankz ayah coz jager adam elok2...
sebenarnyer aku tak baper suker mandi laut...
air masin n then nnt badan melekit nnt...
aku tak suker...
kan best kalo ader air terjun kat manjung ni...
kompom best.... 
* aku je la....=)) 
aku lak terharu sgt tengok ke excitedan en hubby :p
en hubby sgt2 suker biler dapat bawak adam mandi laut...
en hubby sgt suker melayan kerenah adam...
kadang2 tu yg wat adam owayz demam coz en hubby suker main lari2, 
main nyorok2 ngn adam...
so biler en hubby tak der kat umah jer...
adam muler la mencari2...
*
*
main kocak2 air plak tu...
padahal da masuk mulut sikit da tue..
tp dier tak serik...
adam suker sgt...
mungkin satu pembelajaran yg baru untuk dier...
hehehehehehehehe=))) 
tu nengok la muker adam tu....
syok sgt tgk dier enjoy ngn life dier...
*
*
best kan tengok perkembangan aanak depat mater?
macam tak percaya jer yg adam tu adalah anak kandung aku...
n macam tak percaya lak yg aku da hampir setahun bergelar seorg ibu...
waaaa.... cepat nyer maser berlalu....
*
*
hopefully, adam membesar ngn baik n jadi anak yg soleh...
kawan2 amin kan yer.....
(^__^)

Tuesday, October 12, 2010

kemajuan si anak kecil ini....=)))

walau pun tak la sehebat maner kan...
tp aku ttp berbangga ngn pencapaian adam...
alhamdulillah adam da muler pandai pegang botol sendiri...
sebelum ni aku slalu dgr rungutan dari pengasuh..
pengasuh selalu complain adam tak pandai pegang botol sendiri...
sian adam...=((
tp semalam aku biaser kan adam minum susu plus nestum sebelum tido...
n aku terperanjat tetiber adam marah aku pegang botol dier...
rupernyer dier nak bgtau yg dier da pandai pegang sendiri...
alhamdulillah...
*
*
TERIMA KASIH ALLAH... 
see... nie gambar the next day nyer plak....=))
sgt terharu... 
adam sayang da makin pandai yer... 
ni gambar ni after dier mandi...
cuacer panas sgt sampai dier namo pakai baju...
tp sebelum tido adam pakai la baju gak...
hehehehehehe=) 
SYUKRAN YA ALLAH=))

gambar sensored nie.... tp nak share gak...

hehehehehe...
 anak manja ayah nie...
sonok tgk c ayah yg memanja kan anak...
yg si adam ni plak naik tocang la...
siap bersiren lagi kalo c ayah nak stop...
tp comel!!!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*







kalo ayah tau gambar ni ader kuar kat blog ibu kompom ayah marah...
lalalalalalalalallaaaa...
tp ibu rindu ayah...
ayah g kusus=))
start lusa sampai la ke hari isnin...
bosan tolll..
*
adam jgn mintak ibu naik kuda tau...
patah pinggang ibu nnt=)) 
macam ni adam kalo c ayah nyer ader d rumah...

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers