Monday, December 13, 2010

Wajib ker kena tau masak kalo nak kawen??

ok la...
semalam family future husband my SIL datang untuk merisik...
belum bertunang lagi...:p
sorry la kalo sebelum ni aku bg info yg salah kat FB yer!!
hahahaha... maner nak tau, en somi yg cakap nak tunang..
aku kan mulut lazer erra cap A+++ =))
.
.
.
ok la berbalik pader tajuk entry aku kali nie...
sajer jer aku nak tanye pendapat kalian blogger sumer...
aku tau kengkawan aku pun ramai yg d kalangan ibu2, wife2 and ader gak yg single..
korang sumer terrer masak ker?
or ader yg tak pandai masak macam aku?
kah kah kah...
opss!!
bukan tak tau langsung. tok makan harian aku tau ar..
tp kalo soh masak yg canggih manggih bagai aku serender ar...=)
sekadar ingin berkonsi cerita la kan..
.
.
.
P.E.R.E.M.P.U.A.N & M.A.S.A.K

sinonim kan perumpaan ni..
biler da namer nyer pompuan sumer nyer tuding jari wajib tau masak..
wajib ker?
korang raser?
pls sgt2 komen ya aku nak tau jawapan dari kalian sumer!

ok semalam family Mr Right SIL datang n maser sembang2 tu:

FFIL SIL: A wat per sekarang?
SIL: tak der wat per. tgh tunggu posting kat maner2.
FFIL SIL: da lamer ker dok umah?
SIL: sejak bulan tujuh ari tu..
FFIL SIL: ooo lamer nyer... tak per la dok umah blajar masak..
SIL: diam... + senyum.....
tetttt!!!!!!!!! SIL mmg terer masak... =)

lebey kurang macam tu la perbualan nyer. sambungn perbualan tak yah la aku tulis kan...
so aku terpikir... zaman sikit punyer maju, punyer educated cam sekarang ni pun masih ramai lagi yg berpikiran, kalo nak kawen wajib tau masak. mmg bab masak akan jadi topik utama la kalo IBU2 ni menyembang... asal eh??

persoalan yg cuber aku bangkit kan kat sini, naper ibu2 kat luar saner sibuk nak menantu perempuan dier tau memasak? sedang kan belum tentu lagi anak teruna dier kompom boley jadi seorg imam yg baik... aku bukan nak tuding jari pade Mr R my SIL. cumer nyer aku nak masyarakat kat luar saner bukak sikit otak... naper perlu tuding jari pader kelemahan seorang gadis. sedang kan si teruna gak ader kekurangan nyer...

tanggungjawab rumahtangga ni bukan si isteri hanyer wajib tau memasak. sebalik nyer yg lebey utama adalah si suami yg wajib boley menjadi imam yg baik. sbb nyer aku tau sebodoh2 isteri yg tak tau masak ni, biler da kawen kompom dier akan berusaha belajar memasak sbb sayang kat suami. nak bg suami makan air tangan isteri la konon.. kalo ader anak, nak bg anak makan. maner ader isteri sampai mati tak tau masak!! sbb sumer member2 aku pun macam tu gak. tak terlepas aku gak!

so kalo nak isteri terer masak macam chef wan tu, soh isteri dok umah 24jam tak yah kejer. belajar sampai pandai!! ni isteri d suruh keja gak pandai masak pun nak gak.... amboiiii.... banyak cantik!!!! awak si teruna mampu ker kalo isteri tak keja zaman sekarang? malu la plak kalo isteri tak kejer kan!! hahahahahahahahhaha.... tepuk dada tanyer iman!!

to b honest! aku mmg tak tau memasak dulu. tp since dok umah bujang selepas habes belajar niat nak belajar masak tu dtg sendiri. sbb kengkawan sumer pun nak belajar memasak. siap beli buku2 majalah2 masak sbb nak try itu dan ini. g dating pun bawak bekal... sbb nak bg boypren raser masakan kiter! n aku yakin gurl2 kat luar saner sumer samer cam aku. n bonus la pader mereka2 yg mmg pandai masak kan... mak aku pun cakap kalo da sekali try masak kompom tau nyer... coz my mom sgt simple. pader my mom masak bukan topik utama dalam rumahtangga. 

hahahaha... aku yg tau masak simple2 ni pun biler da kawen en somi gumuk jer!! kalo korang nak tau en somi before kawen dulu cumer 70+ kg jer. tp sekarang... masyaAllah... 90+ kg!!! so tak perlu terer masak cam chef wan pun aku berjaya menggumukkan en somi gak... lalalalalalalala.... 

aku plak terbacer kisah dari facebook member aku ni ha... jom layan yg ni plak eh..


so aper komen korang?


note: aku pun tak terlepas dari incident ni maser muler2 kawen. siap gaduh2 lagi ngn hubby biler FIL nak raser masakan aku. konon nyer nak tgk aku boley bg makan kat hubby ker tak. perli memperli bab masak ni da sebati da kat tinger aku. da malas nak layan. tu pasal aku hangin biler mak2 mentua asik bising pasal bab masak nie=)) hubby aku da naik almost 20kg ++ tu tander nyer aper?? tanda aku tak masak kat umah ker??? 

12 comments:

eima said...

betui tuh ...
tak pandai masak pun tak pe ..janji pandai masak mende yg laki kite suka mkn pun jd la ...
tp klu laki kite yg request suruh blajar kite kan la patuh kan ...

anyway ...
aku pun sama ..tak brape nk pandai masak + malas...
tak rajin masak pun laki aku makin debab ... tatau la nape jd cam tuh...haha

Fieza79 said...

tu la suka sgt org2 kita ni berpikiran agak kolot...tang si lelaki yg pndai tak jd imam tu tanak pulak disoal kan..kdg2 soal kehidupan ni agak pelik...hurmm

cik puan akish said...

honestly!!!!!ai mmg tak tau masak...ohoooo....buat telor mata pon hancus.....

tp...ade tpnyer....takat masak sardin ke...masak nasi ke....masak air ke...msk megi ke....masak spegeti/cabonara keh..aha....itu ai mmg terer!!!!!

menjak ade dadif....sgt rajin utk masakkan dia...tp...since dadif pon tak berape nk makan...malas tuh dtg kembali!!!!!

tp takat masak bubur campor2...mi hun simple...okey aje.....

kire ok la tuh kan....dr tak tau langsung....

yg pasti..kat umah mil..ai mmg tak penah masak....yg lebeh worstnyer...ai never n ever tolong !!!!keji punye menantukan...

ahaks....

az rina a.k.a jaijina said...

zaman skang ni tak pandai masak takpe, janji boleh memasak..masak ajelah ape yg suami suke makan..skang ni dah ade internet bagai..dalam tu dah macam² resepi ado..

sebenarnya, rina pon nak masak bukak kitab jugak, ehehehe...

Mariana said...

betoi...tgk kat tenet jek memacam tok nenek resipi ader

.ArianiAizat. said...

sama lah macam saya juga.nak kata pandai masak sampai tahap chef cook tu takla..sekadar boley masak cukupla..dapat suami tak cerewet satu kelebihan la pada kita..sedap ke tak,janji makan habes jugak =)

Adyshariz said...

kita pon tak pandai masak, tapi lepas kawin byk mengadap buku masakan, baru lah terel..hehe..

skrg susah nk cari ppuan yg terel masak sblm kawin, tapi kalau ade itu satu kelebihan..kann

tapi kalau dh kawin jgn malas masak..biar tak pandai, tapi mahu mencuba..lagi en.somi syang..

Iela Fazielah said...

zura.. sabau2... ila dulu pun xbape pandai masak gak... stakat makanan faverote tu mmg pandai la.. lain2 mmg out!.. tp lepas kawin lg jd xpandai masak sbb en. suami suka komplem masak xsedap la. itu ini.. slalu gaduh2 gak.. so... ila suruh dia masak sndiri kalau nak sedap.. xpun gi mkn kat rmh mak dia.. haha.. jahat kan aku ni...

tp salute la kat zura sbb somi mu naik 20kg.. mcm laki ila gak.. xsedap2 bini dia masak dia balun jd gemok gak.. haha...

eT said...

nnti dah ada rasa tanggungjawab...automatik dia akan berusaha utk masak demi rumah tangga...percaya lah...ngeee...

mamalieyna said...

bila dh kawen, pandai tu akan dtg sndiri sbb rasa tggjwb..dr tak pandai, akan jd pandai, jnji ada niat dan usaha tuk kenyangkan perut suami dr air tgn sndiri..kan3x..

apapun betulla org skrg takde lak kisah, blah suami tu lepas ke jd imam tuk si isteri..ngee...kurang dipandang kan, balik2 isteri la pndai ke masak! hohoho..

pandai tak pandai tak pntg, jnji niat utk perkahwinan tu, bila ada rasa tggjwb, pndai la nnti jdnya..

miss jue said...

saya tak pandai sangat masak. yang basic tu tahu la. rasanya zaman sekarang tak ada kot yang langsung tak tahu masak. kalau tak tahu masak boleh belajar, cuma yang datangkan masalah bila tak nak belajar masak sebab ada big M.

bila SIL akak nak kawin???

Myra Jay said...

Btul tu, perempuan kena gak tau memasak, insyaAllah pelan2 buat akan pndai la, yg penting jgn malas, walau sibuk mana pun kita, petua menambat suami ialah melalui masakan isteri..

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers