Wednesday, October 27, 2010

Sebelum=( & Selepas=)), semoga adam akan terus kuat!!!!

ini la wajah anak kesayangan ku tatkala di bawa ke spital di hari kejadian...
lemah sungguh anak ibu waktu nie...
sgt sedih...
maser ni adam namo duduk...
namo diri...
angkat tgn pun namo...
makan jgn cakap la...
nak tekk jer...
tu la penyebab naper ibu bawak adam ker spital sayang=( 
kalo tak silap kol 3 4 pg waktu ni...
ntah ibu pun da luper...
dalam hati ingat nak adam cepat sembuh jer..
first question biler sampai...

mater baby mmg macam ni ker?
>> aku yg blur jawab, tak tau tp sebelum ni tak cani...
he lost weigt maight be...

jom cek timbang...
>> ajectly!!! mmg lost weight...
before 10kg lebey, but now only 8kg lebey=((

lepas sesi cucuk2 *seperti yg d ceritakan sebelum ni, aku pun bg tekk kat adam..
namo lepas2.. mungkin sbb takut n sakit yg amat sgt kot...
ini la aku n adam after sessi berkenaan...
(sgt buyuk aku waktu ini)
aku pun baring samer sambil mujuk adam...
ni sesi cucuk mencucuk yg sempat aku rakam maser adam masih d tahan...
yg ni lak sesi mencucuk after adam kuar wad...
but we still need ulang alik ke spital untuk daily check up
nurse akan amik darah untuk tgk tahap pathosium chloride dlm darah.

aper kena mengena nyer?
d sebab kan cirit birit yg keterlaluan, doktor bgtau
adam kekurangan air dalam badan almost 75%...

dats y kalo aku lambat lagi, n adam keep on cirit n muntah 25% air yg dlm badan tu pun akan habes..
then adam hilang selera makan jd sebab adam lemah..
biler air dalam darah tak der, darah tak dapat nak proses 
zat2 bagai yg d perlukan oley badan...

biler test darah dapat carta menunjukkan adam nyer pathosium kurang sgt.
only 13 compare to normal 24..
so tu sbb adam tak berkederat untuk wat segala bagai aktiviti harian..
tu sbb adam namo bgn
tu sbb adam namo angkat tgn
tu sbb adam namo angkat kaki
namo duduk..
owaysz nak baring jer...

sbb utamanyer adam da lemah...

the worst part, kalo lambat
adam boley jadi lumpuh...=((
nauzubillah....

Ya ALLAH, lindungila anak ku ini....
peliharala dia dari sebarang panyakit...
day after kuar spital=)
alhamdulillah anak ibu da makin sihat...
da mampu duduk sendiri...
tp muker masih sembab lagi..
mungkin effect dari ubat ubatan yg masuk dalam badan adam kot...

tp inilah miracle yg ALLAH beri pader adam..
doktor siap cakap it will take almost 2 weeks to make sure adam back to normal..
mmg mater aku berair jela kan dgr doktor cakap cenggitu...

but kuasa ALLAH, after few days jer, 
adam da bg positive respond..
day 1 adam da boley duduk! biler nanges da kuar air mater... 
no more cirit birit & muntah! but 24hours needs tekk=))
day 2 adam da boley berdiri! but still need some support=)
day 3 adam da boley berjalan without any support!!!

doktor siap cakap lagi...
awak jgn main2 tau...
tak kan la secepat itu adam da boley kencing banyak, da boley duduk n da boley berdiri...
jawapan aku lak... naper sy perlu bohong dok...
kalo boley sy tak mahu pun anak sy sakit...

ok kalo macam tu no need drip anymore...!!
yg baguih nyer... biler doktor cakap cenggitu jer,
anak kesayangan aku ni ha... cabut sendiri...
rentap jer k!!!
lalalalalalalala=)
sumer tersenyum!!
ni pixca latest adam=))
adam da makin segar bugar....!!!
alhamdulillah...
TERIMA KASIH ALLAH...

nasihat doktor, kalo anak da nampak lemah after beyak yg banyak,
jgn takut bg makan pisang..
pisang mampu cover keperluan zat tenaga yg d perlukan..
aper jenis pisang pun...

air kelapa kalo boley minum la selang seminggu=)

akhirnyer aku d benarkan pulang....

dan bermuler la episod bekerja semula after 10 days menjaga adam...

10 comments:

az rina a.k.a jaijina said...

alhamdulillah, adam dah semakin pulih..semoga adam sentiasa sihat ye nak..

azzamoro said...

hi Adam! so cute and adorable. harap adam semakin aktif now.

BTW, I visited ur blog untuk contest babyibu & azzamoro gaya si comel berbaju raya. ur entry tak ikut syarat pertandingan. so boleh visited this entry untuk betulkan eh.

http://babyibu.blogspot.com/2010/09/gaya-si-comel-berbaju-raya.html

bile dah betulkan, email the entry to me norazariah@gmail.com.

good luck!!!!

ayunaufal said...

alhamdulillah.. adam dh makin sihat... anty doakan adam sntiasa sihat k..

Momma Mia said...

Alhamdulillah. Adam dah semakin sihat & ceria. Semoga adam kuat, sihat & ceri2 selalu

eima said...

alhamdulillah ...
bagi adam byk mkn pisang k ...
pisang kaya ngan potassium ...
pas ni zura tgk la selera adam cam ne.. bila tekak die dah sedap .. rasa nk mkn ....

Mama Kembar said...

Alhamdulillah, moga Adam terus sehat & tak sakit sakit lagi dah

kakyong said...

salam zura,

kakyong singgah baca n3-n3 yg terlepas...
bhy sungguh jika pengasuh lalai beri susu basi...
tersnetuh baca apa yg terjadi pada adam... nampaknya adam memang kuat semangat juangnya... semoga adam semakin sihat & aktif spt selalu...

take care..

cik puan akish said...

alhamdulillah...syukur!!!!!sehat adam...ibu pon gumbire...

auntie2 pon tumpang hepi....

ape pon yunk...u punye story leh jadikan me panduan...lebeh alert!!!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

Ya Allah kesiannya ada...ingat lagik time balqis admitted ward 1 minggu lebey kat ampang puteri...sangat2 sadis...

aanie said...

alhamdulillah...adam dah sembuh..

sy br terbaca pasal n3 ni..pasti akan tersentuh dan mengalir air mata ni kalau terbaca kisah2 cmni..nak2 lagi kalau yg bernama adam jgk..
tak dpt bygkan klu jd kat sy..nauzubillah..

kiranya sebab susu basi la ni??ari tu pun adam sy penah kena muntah2..byk sgt..pastu g klinik doc ckp dia kena asma...rasa mcm langit nak jatuh...dah la dia ada G6PD...dugaan sangat..

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers