Monday, October 25, 2010

Maaf kan Ibu Sayang.....

aper lagi yg mampu aku lakukan....??
hanyer air mater yg mampu menitis ....
menyesali dengan aper yg berlaku...
tak tau kat maner silapnyer...
*
*
mujur aku berader d rumah mak...
punyer kekuatan dari seorang opah yg bimbang akan cucu nyer..
yg tak putus2 mendoakan kesihatan si cucu..
*
*
Terima Kasih Opah...
terima kasih kerna memberi kekuatan pader diri ini untuk membawa
adam ke spital...
hanyer ALLAH yg tau betapa luluh nyer hati ini tatkala doktor yg manis itu, 
persis doktor halina...berkata...
*
*
naper lambat bawak anak dtg spital?
>> lambat da ker ni doc?

sepatutnyer kelmarin lagi awak patut bawak dier...
>> air mater aku jatuh lalu aku bermunajat kepader ALLAh...
dugaan aper kah ini Ya Rabb??

naper ngn anak sy doc??
>> if you wait another an hour, you will lost your child...

tersentak nafas aku....
patut la dier soh opah kuar dulu...
kalo la opah yg dengar kater2 doktor tu kompom opah yg rebah dulu...
PASTI!!
see.... mate adam yg da ke dalam tu...
rupernyer itu tander air dalam badan da kering...
tersangat la jahil aku dalam bab nie...
*
*
air mater aku berjujuran...
maner mampu aku tahani lagi...
hanya berserah pader yg maha ESA...
*
aku kuat kan semangat...
menanti ketibaan hubby yg bergegas pulang dari kursus...
untuk berkongsi raser...
*
doaku hanyer satu...
YA ALLAH, andai d takdirkan anakku adam pergi dahulu sebelum aku, 
kau sempatkan la aku dan suami ku berada d sisi adam...
andai kepergiaan nya sesuatu yg lebey baik dari adam menanggung derita 
sepanjang hayat, aku izinkan kepergiaan nyer...
KAU kuatkan la hati ku....
*
dalam maser yg samer, 
para misi sedang berusaha mencari urat yg sesuai untuk masukkan air...
setelah 4 kali berusaha, barula terjumper ngn urat yg sesuai...

adam macam maner?
semestinyer menangis meraung menahan kesakitan....
d sebabkan air dalam badan da kering so nanges pun tak der air mater...

setelah berjaya usaha untuk mengambil darah pula bermuler.....
bayangkan tak dapat tangan kiri, tgn kanan..
tak dapat tangan kaki lak...

akhirnyer tidak ketemu jugak darah untuk d ambil sample....

kater doctor, biar kan dulu...
after habes 1 botol drip, kiter try skali lagi...

aku ingat kan satu botol tu lamer ruper nyer adam under 
CORRECTION session, only takes 40 minutes..
then stop drip jap coz doctor nak amik darah..

setelah 5 kali cuber, baru la berjaya...
itupun hanyer dapat 1 ml sahaja k...
dapat kat maner?
kat kaki=((

sian nyer anak kecilku meraung menahan kesakitan...
waktu ini aku hanyer keseorangan... d sbb kan opah tak berapa berani melihat 
babak2 dramatis nie... hubby lak tak sampai2 lagi...
sungguh aku tak keruan....

adam muler muntah d rumah pengasoh...
di turuti pulak ngn cirit birit...
nyusu jer then muntah n cirit..
sian sgt adam waktu nie...

bukan aku langsung tak dapat kan rawatan untuk adam....
tolong jgn salah kan aku sebegitu ruper...
aku da bawak g klinik, tp doktor kater masih peringkat awal...
mungkin muntah n cirit biaser..
next day aku bawak g pakar, doktor said, no choices g spital manjung admited...

but, naseb tak menyebelahi adam...
wad penuh n doktor not advisable kalo adam admit.
so aku bawak balik tapah coz next day nyer hubby nak g kusus...
takut sebarang kemungkinan aku soh hubby anta balik umah mak aku...

hari ahad subuh kol  2 pg aku nengok adam da lain macam...
aku semayang sunat dulu...
mintak ALLAH beri petunjuk...
tetiber opah dtg n ternampak aku sedang menages..
d sebabkan tu la, opah berkuat tok bawak adam terus ke emergency...

n bermuler la kisah adam d spital tapah....

33 comments:

Huda said...

hai zura,sy duk manjung gak fasa 2D.ape sakitnya adam tu zura? if kat manjung leh gak sy dtg melawat..semoga lekas sembuh adam!

Momma Mia said...

Dear Zura, bawa banyak bersabar ek. Jaga kesihatan tau. Semoga Adam cepat sembuh. Amin!!!

cik puan akish said...

nape ngn adam????asalnyer dia cirit ngn muntah aje kah???

sabar ye yunk...semuge adam cepat semboh...

ibu_BatRiSya @wardah said...

sabar ye...harap adam x ape2 n cepat sembuh...mmg dugaan yg besar buat seorg ibu tgk die diperlakukan mcm tu, tp terpaksa..
harap tabah...!

MRS. K said...

kesiannya adam.. sabar k!

norihan said...

Zura,kenapa ngan adam..sakit ke dia,harap zura sabar ye..berdoalah selalu ye supaya adam sembuh sediakala..

|| NaFiRaa || said...

semoga tabah hadapi ujian Allah.. dan semoga Adam sentiasa dalam lindunganNYA.. moga adam cepat sembuh..

kakngah said...

macamana adam skrg??
ada perubahan??

Sidratul Muntaha said...

zura
kuatkan ati beb.
ni ler pengalaman yg tak boleh dibeli dgn duit.
apepun,pasni sumenay kena tumpu pada ank.
aku dah kerap sgt ank aku msuk spital.
dari dia 3 bulan lagi.
last aritu 5hb oktober.
klu ko ade baca la n3 setot kena sawan n shutdown 3 minit.
sume dah biru.
dah macam mayat.
apepun,doa jgn putus n also pasni tumpuan kena lebih pada ank.
mudahan adam sihat n kuat balik.
insyaa Allah.

LyNn HaMzAh said...

moga adam capat sembuh...huhuhu...tabahkan hati yer zura...

Miss Annaz said...

slm, zura..
kenapa dgn Adam?
sakit apa dia?
ada anak kecik cam tu la..
bila sakit mak ayah pun sakit gak..
sakit jiwa & raga lihat anak yg terlantar...

Annaz pun pernah merasa saat2 itu...
Harap Zura bersabar dan memohon pertolongan dr Yang Maha Esa..

Semoga Adam lekas sembuh & ceria kembali...

.:mama dhia:. said...

sy bace pun sy sedih n leh rase ape yg awak rase..
cos anak saye pernah ade dalam situasi adam..
alhamdulillah..sampai sekarang anak saye sihat n bile die mule cirit birit saye mule risau..
jd cam trauma..
doa banyak2 mohon anak sembuh..
sabar k..

Myra Jay said...

Zura, myra doakan dari jauh moga Adam cpt sembuh, dia terlalu kecil utk semua nie..
Moga Zura & suami tabah ye, nie dugaan utk korg berdua...

Ummi AmnaAmzar said...

Semoga tabah hadapi dugaan ini...rs cam terenti napas jap bile bc ayat yg doktor ckp tu...terbayang cmn kalau ummi yg dok tempat awak...smg adam cpt sembuh..tabah ye sayang..

mummy_ayu said...

ala siannya...kuatkan semangat ye...semoga adam cepat sihat...

eima said...

bulan 8 hari tuh fahim warded sbb cirit birit ngan muntah .. almost dehydrated la ...tp still ok .. sbb ima bw fahim pegi cepat sbb die dah lembek ...
tp warded 3 hari still tak ok gak minta kuar at my own risk... government hosp. no advices bout changing d milk, tak de ubat yg diberi kecuali masuk air je ...

so ima nasihat zura ... tukar susu tanpa laktosa mcm mamex gold @ isomil ke ... stop dulu susu yg skrg nih ... insyaallah ok ...
slalu HO akan advice suruh minum susu ikut sukatan asal ...klu bleh cairkan sementara nk beli susu tanpa laktosa tuh ... ima dah alami sblm nih tu yg komen panjang berjela ....

ape² ima harap adam cepat sembuh dan cergas balik ok ...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

ya Allah..patutla blog zura ni tak ber update! kesiannye anak kecik tu..sabar ye zura..ain pun penah lalui qaisara kene admit,then cucuk sana sini..disebabkan fit..
semangat kene kuat, hati kene tabah..doa banyak2, insyaAllah adam akan kembali sihat mcm biasa..amin..

mamalieyna said...

Ya Allah...! dugaan...nasib la tindakan diambil tepat pada masa, walaupun agak terlewat..Ya Allah...moga2 Adam kembali pulih! seram dengar citer Zura..yelah kita bukan berpengalaman sgt handle anak kan..anak first..taktau sgt!

ish...harapnya benda2 camni tak berlaku lagi...moga cepat baik ye Adam...tabahkan hati, dan banyak berdoa! moga Allah permudah segalanya..

sebak eina..

maszmadi said...

ciannyer adam, semoga dia semakin sihat yerk..... tabahkan hati..... mintak dijauhkan dari sesuatu yang tidak diingini..... ameen

[-suziey-] said...

huhu..sbar ye zura..dugaan dari Allah ni..insyaAllah adam pasti kuat utk melawan sakitnya tu..doa byk2 pada Allah..be strong ok..ya Allah..xdpt byg klu kt yg hadapi..mmg bole kering air mata nk menangis..

ummu uswah said...

smg cepat sembuh adam.

Mama Zharfan said...

sedihnya..nangis me baac entry ni..me doakan moga ur baby cepat sembuh yer :)

AsknieAlias™ said...

Semoga Zura tabah hadapi semua ini. Kami semua doakan yang terbaik untuk Adam. Semoga Allah permudahkan segalanya.

Amin...

MaMa aDaMaQiL said...

Mamadam doak' semoge adam cpt sembuh ye syg..jgn buat ibu adam rsu yer syg..adam kuat mesti adam cpt sihat..aminn

Mrs Kelly Walther said...

Salam
Semoga Adam beransur pulih...banyak-banyak bersabar ya...

Jiey^Mien said...

Zura,

Untuk seorang ibu melafazkan apa yang Zura lafazkan, memang memerlukan kekuatan!

Boleh tak Jiey minta Zura jadi tamak? Mintak doa banyak2 padaNya.. Mintak dengan Hadif jangan mengalah. Jangan sekali-kali. Biar Hadif kuat untuk melawan..

Itu yang Jiey selalu cakap dengan Ian.. Memang nampak macam selfish, tapi menjadi ibu membuatkan kita selamanya mahu anak kita ada disisi..

Selama yang boleh.

Siapa Lin?? said...

sabar yek..Insyaallah..adam akan sihat mcam biasa

chugie said...

yA ALLAH.. adam sakit ape ni? hope to be better soon.. x sampai hati melihat die..

haszuraidah ishak said...

bnykkan bersabor & tabah hadapi dugaan ni..bnykkan berdoa..saya doakan semoga Adam cepat sembuh..

mummysyafie said...

semoga adam cepat sembuh yer zura. awak tabahkan hati dan banyak bersabar..insyaallah...adam akan sembuh. kami sentiasa doakan adam sembuh dan sihat seperti sedia kala

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

salam zura.. patut la lama tak denga cite zura.. and sedih sgt sbb adam tak sehat sampai mcm ni.. hari tu baru je tak sehat kan.. kesian la tgk adam.. x sanggup tgk gamba dia tu lelama.. nak terburai dah air mata lin! lagi2 baca perasaan zura tu.. byk2 berdoa ye... lin and kwn2 lain akan slalu doakan adam, Insyaallah..

εïз mummyHaza εïз said...

salam.. insyaAllah adam cepat sihat.. banyak2 doa yek..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

teringat time balqis dulu...sedey la...

Tautan Kasih Cinta Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

My First Hero

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hero kedua !

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Bunga Penyeri Kehidupan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers